Geplaatst

Stop de culturele kaalslag!

De afronding van de onderhandelingen voor de vorming van het nieuwe kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV lijkt nog slechts een kwestie van tijd.

Hoewel de inhoud van het regeerakkoord en het bijbehorende gedoogakkoord nog niet bekend zijn, lijkt vast te staan dat het nieuwe kabinet van plan zal zijn onevenredig op de kunst- en cultuurbegroting te bezuinigen.

In de wandelgangen wordt gesproken over bezuinigingen van 220 miljoen euro, ofwel 21% op het kunst- en cultuurbudget.

Ben je het hier niet mee eens, onderteken dan de petitie op :
http://www.stopculturelekaalslag.nl/

Alle berichten van deze auteur

Reacties

14 reacties op “Stop de culturele kaalslag!”

 1. Hans van Zeeland avatar

  De misvatting die aan dit soort petities ten grondslag ligt, is de idee dat cultuur en kunst door wie dan ook op welke manier dan ook ooit te stoppen zouden zijn. Zelfs als je alle subsidiekranen in Nederland dicht zou draaien (zie eerst maar eens of je ze allemaal gevonden krijgt! Succes!), zou er nog steeds cultuur zijn. En kunst.

  Het enige verschil zou misschien zijn dat de arrogante, elitaristische typetjes die zich hoog boven het simpele plebs verheven voelen een toontje lager moesten zingen. U kent ze wel, die figuren die zich nog nooit de vraag hebben hoeven stellen of iemand op hun geklieder en gespring zit te wachten. Die met verf smijtend, herrie makend of stront in blikjes stoppend kleren van de keizer produceren en zich intussen allerlei laatdunkende meningen menen te mogen permitteren over de 'gewone burger'. Die simpele zot die, zonder dat hem ooit iets is gevraagd, de vereiste centen bij elkaar brengt voor de Kreatieve Kultuurprojekten van de dames en heren kunstenmakers.

  Zou de wereld daar echt zoveel lelijker van worden..?

  Het mag duidelijk zijn: ik teken deze petitie niet. Om bovenstaande reden en vanwege het feit dat het tekenen ervan ongeveer even zinnig is als geloven dat je een herstemming kunt aanvragen op de Wet op de Zwaartekracht.

 2. Laurens avatar

  Beste Hans,
  Hier is (zelfs?) deze PvdA-er het roerend mee eens. Verzoekje aan wie wel ondertekent: vertel even hoe we dan wél begrotingsgaten gaan dichten. En o ja, leg de mensen die van deze door jullie bedachte alternatieve bezuinigingen de dupe zijn ook meteen even uit waarom het rechtvaardig is dat zij de klos zijn en die kunstenmakers niet.
  Heel fijn, dank u.

 3. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Hoi Hans, ook als we geen (extra) wegen meer aanleggen bereiken mensen toch wel hun bestemming, maar dat wil niet zeggen dat we niet moeten investeren in infrastructuur. Waarom kan ik dat (als niet-autorijder) wel accepteren en kun jij niet accepteren dat er ook geld naar cultuur moet. Niemand dwingt je om een museum, bibliotheek of concert te bezoeken, maar gun mensen die wel geprikkeld willen worden ook hun ding, kost bijna niks als we het afzetten tegen de eerder genoemde infrastructuur. En zeg nou niet dat die wegen goed zijn voor de economie en dat cultuur dat niet zou zijn. Elke kroeg waar een bandje speelt zit vol en verkoopt meer bier, elke stad die goede culturele voorzieningen heeft wordt interessanter als vestigingsplaats voor bedrijven. Ik snap niet waar die kunsthaat bij rechts Nederland vandaan komt. Is het het non-conformisme in veel kunst wat jullie zo steekt? Ik begrijp wel dat "jullie" (industrieelen/winkeliers) bij voorkeur een makke horde consumenten bedienen bij wie alle behoeften bevredigd kunnen worden eenvoudig door te funshoppen, maar gelukkig zijn er nog wat meer smaken mensen.

 4. Hans van Zeeland avatar

  Hoi Tom,
  De verleiding is natuurlijk immens om met je mee af te dalen in de krochten van een bij voorbaat onzinnige 'links vs. rechts'-discussie. Naar mijn bescheiden overtuiging is een dergelijke tweedeling in dezen helemaal niet aan te geven.
  Het gaat erom wie wat doet en wie waarvoor verantwoordelijk is. Een kroegbaas kan zelf een bandje inhuren; een schilder kan zelf een doek bespannen en er zich op uiten; een theatermaker kan met een paar geestverwanten naar hartenlust producties maken; een mecenas kan een theater bouwen en daar heel groot zijn naam op zetten en er artiesten in laten optreden (waar de incrowd waarschijnlijk de neus voor op zou halen, maar dit terzijde). Daar hebben ze de overheid niet bij nodig. Als een kunstenaar zonder hulp van de overheid zou verkommeren (was het trouwens niet zo dat kunst uit leed werd geboren..? ;-)) kan hij zich misschien beter afvragen of hij van het kunstenaarschap wel zijn hoofdberoep moet willen maken.
  Als liberaal zie ik graag dat de overheid zich bezighoudt met die dingen die alleen een overheid kan en mag doen. De overheid heeft het druk genoeg met het in stand houden van een veilige, rechtvaardige samenleving; met het toezien op het functioneren van onze democratische rechtstaat; met het opzetten en onderhouden van een betrouwbaar defensie- en justitieapparaat; met het de vinger aan de pols houden van ons onderwijsstelsel zodat we niet verdommen met z'n allen; met het mogelijk maken van een eerlijke, kwalitatief goede gezondheidszorg; met deugdelijke ruimtelijke ordening en met het gebruiksklaar maken en houden van goede, toereikende infrastructuur. Als zou blijken dat de overheid na het vervullen van al deze taken – die in een democratie als de onze door geen burger of private partij over te nemen zijn – nog tijd over heeft, kan wat mij betreft geen andere conclusie worden getrokken dan dat de overheid een paar maten te groot is.
  Als dát het probleem is, moeten we dát oplossen.

 5. Wies avatar
  Wies

  Hans van Zeeland heeft mij overtuigd: ik teken die petitie.

 6. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Hans, we kunnen constateren dat we van mening verschillen.

  Ik zie de overheid zich graag (naast de zaken die jij noemt) ook bemoeien met kunst en cultuur. Niet alleen een veilige samenleving, maar ook een prettige.

 7. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  met het de vinger aan de pols houden van ons onderwijsstelsel zodat we niet verdommen met z’n allen;en cultuur hoort daar niet bij? als er nou één terrein is waar het creatieve denken wordt gestimuleerd is het wel op het terrein van kunst/cultuur.Die gedroomde leefbare samenleving waarin burgers een natuurlijk empathisch vermogen en zorg voor elkaar ontwikkelen vindt zijn basis in de cultuur.

 8. henk avatar
  henk

  En als burgers vanuit dat door jou gedroomde gevoel van verantwoordelijkheid voor elkaar, voor cultuur en een leefbare samenleving indringende vragen stellen aan de politiek, hoe zit het dan met het empathisch vermogen om daar op te reageren?

 9. Hans van Zeeland avatar

  Beste Tine,
  Kunst en cultuur zijn overal en zullen er, subsidies of niet, altijd zijn – en da's maar goed ook. Goed onderwijs besteedt aandacht aan cultuur, kunst en aan het stimuleren van creativiteit en het vermogen tot kritisch nadenken.
  Wat ik me afvraag is of het inderdaad een overheidstaak is om kunst te laten maken waar blijkbaar verder geen hond op zit te wachten.

 10. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Inderdaad zit er geen hond te wachten op het Zuidelijk Toneel, het Brabants Orkest, op bibliotheken als goedgevulde en up to date kenniscentra, op toonaangevende musea als Van Abbemuseum, Haags gemeentemuseum , en andere stedelijke musea. En ook niet op de honderden kunstenaars en vormgevers die (inter)nationaal furore maken, Op een fantastisch festival als hier ter stede Incubate, de geweldige stadswandelingen van L'avventura. Honden worden meest niet toegelaten in de Schouwburgen. Maar duizenden en duizenden mensen waar cultuur een warm bad voor is voor geestelijke verrijking waarmee ze beter in staat zijn de wereld te begrijpen en daar op een vruchtbare manier een rol in te vervullen.Cultuur is voedsel voor de geest en daar heeft de overheid natuurlijk een rol in. Kijk naar Frankrijk, naar Duitsland: kunst en cultuurinstellingen in elke stad met een enorme aantrekkingskracht op bezoek van heinde nen ver. Kunst en cultuur niet alleen goed voor geestelijke gezondheid maar ook nog eens goed voor de economie in de regio

 11. Shoarma doet liever avatar
  Shoarma doet liever

  "Kunst begint waar nabootsing eindigt." (Oscar Wilde)
  Nemen we dit voor waar, dan kan kunst toch nooit een linkse hobby zijn…? 😉
  En leuk dat het statement ooit gemaakt is, maar houdt verdomme onderhand eens op met het steeds maar weer legitimeren van kunst als zijnde goed voor de economie.
  Dat kan en mag en zal in de perceptie van een Wilde nooit de intrinsieke betekenis van kunst zijn. Ook al wil die Maastrichtse Rotary-Kunstveiling ons anders doen geloven…

 12. Renee avatar
  Renee

  "Cultuur is voedsel voor de geest", volgens raadslid Tine van de Weyer. In deze ben ik het met haar eens, immers, kunst maakt emoties los, zowel positief als negatief. Alleen, met cultuur kun je niet overleven.

  Wat is nu belangrijker: de mens of cultuur? Als ik in mijn gezin door werkloosheid bv moet bezuinigen, dan bezuinig ik op het materiele, niet op de basisbehoeften zoals eten, wat ieder mens nodig heeft. En natuurlijk geeft een cultureel evenement in een stad ook een positief tintje aan de organiserende stad. Maar de kosten om zo'n evenement te organiseren wegen niet op tegen de baten. Naamsbekendheid brengt niet zoveel geld in het laadje als men wil doen geloven.

  Ik verwijs hierbij naar de verwoede pogingen om het WK voetbal naar Nederland te halen. Men wil dit 'prestigieuze' evenement zo graag naar Nederland halen en derhalve doet men bizarre beloftes aan FIFA. Waarom? Voor globaal aanzien! Maar dat heeft een land als Nederland toch helemaal niet nodig? Is Nederland nu zo onzeker over zichzelf? Het lijkt wel een puber!

  Zo ook de puber die niet wil inzien dat men eerst eten op de plank moet brengen voordat men dat prachtige nieuwe beeld of schilderij kan aanschaffen.
  Derhalve, mooi, dat er nu eens eindelijk gekort wordt op het materiele ipv alles af te schuiven op het 'werkvolk', dat zijn nodige bezuinigingsposten ook nog voor de kiezen krijgt.

 13. Ruevert avatar
  Ruevert

  Zijn we weer terug bij de subsidietrog. In het verleden al menigmaal gepasseerd. Als het kalken van teksten op diverse plaatsen in de stad, ronddraaiend huis en bruggenbouwer, etentjes geven op een afgesloten viaduct, het bels lijntje versieren als kunst geldt, dan zou ik zeggen afschaffen die subsidies. Het gemiddelde voetbalteam komt na een paar versnaperingen in een balorige bui tot dezelfde "briljante" kunstuitingen. Geef die gelden dan maar aan de fanfare en andere amateurgezelschappen. Goed voor de maatschappij en het briljantje in zo'n groep komt vanzelf bovendrijven. En kan er de kost mee verdienen. Wat er nu aan "kunst" geproduceerd wordt, is door het welgevallige subsidie circuit van een heel bedenkelijk niveau. Niets verrast of zet je aan tot denken. Helaas, middelmaat is hetgeen de subsidietrog ons biedt. De uitdaging is weg voor de artist, gebonden door de verlokkingen van Mammon en haar regels.

 14. Hans van Zeeland avatar

  "Honden worden meestal niet toegelaten in schouwburgen." Tjonge, nee, dan ben je klaar. Vervolgens bouwt Tine van de Weyer een redenering op die inhoudelijk het best is samen te vatten met "Natuurlijk is dat zo want ik weet natuurlijk dat het zo is – kijk maar naar Frankrijk en Duitsland want daar is het natuurlijk ook zo. En het levert nog geld op ook!" en klaar is ze.
  Briljant.