Geplaatst

Hip-hop uit de zestiende eeuw

Een literair-historisch experiment

In de zestiende eeuw was het refereyn één van de belangrijkste literaire genres. Een belangrijk onderdeel van het refereyn was de voordracht, maar helaas weet niemand hoe deze voordrachten geklonken moesten hebben. Het was dus tijd voor een literair-historisch experiment.

Volgens prof.dr. Herman Pleij (Universiteit van Amsterdam) werden de refereynen gezingzegd, en klonken ze min of meer als raps. Deze theorie indachtig hebben Bas Jongenelen uit Tilburg, beat creator Barry Studebaker, producer Marco Martens (Macronizm) en mixer DJ Native het refereyn ‘Nu segt mi wie heeft den prijs ghewonnen’ opgenomen alsof het een raptekst was.

Dit refereyn komt uit de refereynenbundel van Jan van Doesborch uit circa 1524, maar de muziek is uit 2012. Uit het experiment blijkt dat het heel goed mogelijk is om dit refereyn te rappen. Weten we nu wel hoe die refereynen geklonken hebben? Die conclusie gaat wat ver, meer onderzoek naar bijvoorbeeld ritme, snelheid en publieksparticipatie is gewenst. De eerste stap is gezet: Jan van Doesborch is Old School.

Alle berichten van deze auteur