Geplaatst

Het Duivelse Dilemma van Noordanus bij Vestia

Ingezonden brief van Hans Smolders (ex raadslid)

Bovenstaand Youtube filmpje is de ingekorte versie van de reportage van Nieuwsuur, zo aangeleverd door Hans Smolders bij zijn ingezonden brief. Onder het bericht de 2 complete reportages van Nieuwsuur van 7 maart over Vestia, toegevoegd door de redactie.

Vakbondsman en sociaal democraat Wim Kok noemde vele jaren geleden de exorbitante loonsverhoging van tientallen procenten voor de ING-top een duivels dilemma maar stemde daar vervolgens als commissaris wel gewoon mee in. Dit alles ook nog eens in een tijd dat er loonoffers werden gevraagd van zijn eigen vakbondsleden op de werkvloer.

Duivelse dilemma’s van commissarissen/toezichthouders lijken ondertussen wel een vrijbrief geworden voor de vele onverzadigbare zakkenvullers in de top van o.a. banken en verzekeraars met als gevolg o.a. woekerpolissen, kredietcrisis enz. enz. Maar ook lijkt het een vrijbrief geworden voor de vele onverzadigbare zakkenvullers in de top van de publieke en collectieve sector zoals o.a. in het onderwijs, gezondheidzorg, pensioenfondsen, woningbouwcoöperaties enz. Het houdt maar niet op, nu dus ook weer bij Vestia.

Wat voor Duivelse dilemma’s hebben er zich bij Vestia afgespeeld?

Hoe was het mogelijk dat Eric Staal zich zo gigantisch kon verrijken in deze publieke sector? Ook hier zullen commissarissen/vriendenclubjes wel een zogenaamd Duivels Dilemma hebben gehad, maar stemde destijds ook gewoon in met ‘n exorbitant jaarsalaris van 500.000 euro en een pensioenafspraak van 3,5miljoen euro.

Vervolgens verstoppen andere commissarissen, zoals Peter Noordanus, zich achter het feit dat de afspraken al waren gemaakt toen hij en zijn vrouw, beide PvdA, nog niet bij Vestia zaten.

Verdomme Noordanus, als je bij een publieke woningbouwcoöperatie salarisvoorwaarden aantreft van ene Erik Staal met een jaarsalaris van 500.000 euro en een pensioenuitkering van 3,5 miljoen euro dan mag het ook voor de nieuwe commissarissen, zeker van de PvdA, geen Duivels Dilemma zijn! Hier moet je als sociaal democraat niet bij willen horen, dus had Noordanus dit commissariaat moeten weigeren of hij had zich toen als sociaal democraat met hand en tand moeten verzetten tegen deze walgelijke wanpraktijken en wel dag in dag uit, jaar in jaar uit. Het tegenovergestelde gebeurde, de familie Noordanus en Erik Staal werden vrienden en mevr. Noordanus treedt jaren later ook nog eens gewoon toe als commissaris bij Vestia! Ondertussen is Vestia in grote financiële problemen geraakt voor een bedrag van maar liefst 1.700.000.000 euro.

Mensen als Erik Staal die bij een woningbouwcoöperatie dit soort absurde ziekelijke eisen stellen moet je juist met man en macht weren en ook uit de publieke zaak zien te krijgen. Bestuurders die dit soort hoogmoedswaanzin vertonen, wat in hun absurde financiële eisen ook tot uiting komt, zijn een gevaar voor elke instelling en organisatie en dat is nu ook weer gebleken bij Vestia. Blijkbaar had Peter Noordanus in 2001 bij zijn aantreden bij Vestia ook een zogenaamd Duivels Dilemma waarbij hij net zoals Wim Kok de verkeerde keuze maakte. Dit was puur uit eigenbelang en het belang van zijn vriend Erik Staal en op deze wijze blijft de ene hand de andere wassen binnen de bestuurlijke vriendenclubjes.

Bestuurders die hun absurde hebzucht botvieren over de rug van de zwakste schouders moet je als echte sociaal democraat ook niet in je vriendenkring willen hebben. Maar de familie Noordanus is er juist trots op dat Erik Staal, nu woonachtig in Bonaire, onlangs nog helemaal naar Tilburg kwam om als vriend op beider verjaardagen te verschijnen.

Het staat als een paal boven water dat zowel de commissarissen bij de aanstelling van Erik Staal als de commissarissen die er later zijn bijgekomen allemaal moreel verantwoordelijk zijn voor deze walgelijk vertoning bij een woningbouwcoöperatie die de Publieke zaak moest dienen. Het gevolg van dit alles is wel dat de zwakste schouders linksom of rechtsom ‘n fikse huurverhoging gaan betalen en dit terwijl de witte boorden hun miljoenen aan het tellen zijn

Natuurlijk dekken rijke mensen als Staal en Noordanus zich nu al juridisch in en zal het moeilijk worden om hen te veroordelen. Er is echter maar een manier om aan dit soort walgelijke wanpraktijken een einde te maken en dat is via Pluk Ze Wetgeving.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

12 reacties op “Het Duivelse Dilemma van Noordanus bij Vestia”

 1. arjenroos avatar
  arjenroos

  Kok heeft die extreme bonussen en salarissen verdedigd tegenover de commissie de Wit. Hij stelde een duivels dilemma te hebben gehad omdat hij aan de ene kant vond dat talentvolle mensen voor de ING behouden moesten worden(en dus met zeer hoge beloningen terwijl hij aan de andere kant zulke hoge beloningen maatschappelijk onwewnselijk vond (persoonlijk had hij daar geen last van een streek met zijn commissariaat ‘ rustig’ meer dan 3 ton op in 1 jaar).
  Het is maar zeer de vraag of in het geval Vestia er sprake is van een groot talent (Staal) dat vorstelijk beloond moet worden. Hier is sprake van wanbeleid dat aangepakt moet worden. Ergo zouden de commissarissen van Vestia helemaal geen duivels dilemma moeten hebben.

 2. Hans van Iersel avatar
  Hans van Iersel

  Als je de premier van Nederland geweest bent dan mag je goed betaald worden voor een commissariaat bij een bank. Dat er bij de ING sprake was van een duivels dilemma (talentvolle mensen behouden) vind ik ook steekhoudend.

  Bij Vestia ligt dat anders. Een woningbouwvereniging is geen marktpartij, zij voeren een maatschappelijke taak uit. Daar passen geen salarissen van 500.000 euro en afvloeiingsregelingen van 3 miljoen.

  Wat dhr Duivesteijn zegt, er moet een parlementaire enquete komen lijkt me dan ook terecht opgemerkt.

 3. Erik Hannema avatar

  Jammer dat Smolders het meest amusante aspect van Noordanus’ Vestia-avonturen niet aanstipt: het feit dat zijn vrouw hem opvolgde toen zijn termijn als commissaris erop zat.

 4. Hans van Iersel avatar
  Hans van Iersel

  @Erik Hannema

  Dat komt in het filmpje ter sprake.

 5. Garm avatar
  Garm

  Vestia heeft van de stad Tilburg inmiddels meer dan een miljoen cadeau gekregen om te investeren in het Smariusterrein aan de Ringbaan Noord.
  Zoals het Brabants Dagblad laat zien is er rondom dat terrein een enorme grondspeculatie aan de gang, inmiddels opgelopen tot 40 miljoen, en dit gaat nog steeds door.
  Vestia en gemeente Tilburg zijn dus stevig aan elkaar verbonden en de vraag is wie Vestia heeft uitgenodigd?

 6. Garm avatar
  Garm

  Een kopie van de mail, zojuist verstuurd aan meneer Duijvestein uit het filmpje.
  Geachte heer Duivesteijn,

  naar aanleiding van uw uitleg op het filmpje inzake Vestia stuur ik u vanuit het hart van Tilburg enige relevante zaken toe.
  Ik stel het zeer op prijs als u mij kunt advisren hoe met deze materie om te gaan.

  In het kort:
  wat hier in Tilburg gebeurt onder de vlag van de PvdA is de naam PvdA volstrekt onwaardig.
  Het verhaal Peter Noordanus, nu inzake Vestia, staat niet op zichzelf.
  Vele gebouwen zijn hier inmiddels in brand gevlogen, vannacht weer een, en er loopt een compleet spoor door de stad van
  een samenwerking tussen Gemeente en woningcooperaties als het gaat om de branden, het verwerven van bouwgrond,
  en het finaal elimineren van burgers, organissaties en ondernemers die de bouwplannen dwars zitten.

  Nog ernstiger: Justitie werkt mee via het overleg tussen College en rechters en deurwaarders, alles aantoonbaar.
  Door deze samenwerking is het voor een ondernemer onmogelijk om zijn/haar recht te halen, en zodoende zijn er reeds velen
  finaal naar de bliksem geholpen.
  De heren bestuurders zijn volkomen onaantastbaar, lachen om een eenmalig nieuwsbericht en gaan gewoon verder.
  Het is een cultuur voor hen geworden die een absolute heersschappij heeft gevormd, en niets meer te maken heeft met
  het besturen van een stad of sociaal maatschappelijk bezig zijn.

  Een enkel voorbeeld, waarbij ook Vestia en gemeentebestuur bij is betrokken stuur ik u toe, zie hieronder de link naar Brabants Dagblad.
  Leest u ook de relevante artikelen ernaast.

  Concrete vraag: als schrijver dezes en ondernemer in Tilburg heb ik alle praktijken meegemaakt, nu reeds 9 jaar lang.
  Zelfs onze exminister E.Hirsch Ballin, ook betrokken en inwoner Tilburg, weigert op elk schrijven in te gaan.
  Deze bouwmaffia dient per direct te worden aangepakt en de branden, en het slopen van prachtige gebouwen, en vooral de
  ongekende samenwerking met Justitie dient een halt te worden toegeroepen.
  Graag uw advies in deze,
  hoogachtend,
  Hein Verschure
  Stadstraat 28,
  5038 VJ Tilburg
  Tel. 06-51240033
  http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/bouwgrond-ringbaan-tilburg-is-miljoenen-te-duur-1.148078

 7. Ruevert avatar
  Ruevert

  Het is geen duivels dillema. Iedereen heeft zijn prijs(Henk Kuipers uitgezonderd) waarvoor hij/zij bezwijkt voor de verlokkingen van mammon. Of ze Kok, Staal of Noordanus heten. Ergens ligt een ongrijpbare grens waarna ze over de schreef gaan. Grijpman Groening is hier het eclatante voorbeeld. Brave bankier die door de eigen gepatenteerde wijsheid in het woud van misbruik terecht komt. En daarna met milj. op zijn rekening de onschuldige speelt. In dit spel spelen eigendunk en hebzucht de hoofdrol. De veroorzakers lopen lachend met een oprot premie de deur uit. Maar zij die dat toe laten, zijn zij niet de hoofdschuldigen?

 8. Glen avatar
  Glen

  Een knap staaltje eenzijdig monteren dat filmpje van Smolders. Knip al de nuance uit de reportage en construeer zo je eigen verhaal. Smolders ten voeten uit

 9. Garm avatar
  Garm

  Glen, rot eens op met dat op de persoon gerichte geklets.
  Er is een burgemeester, die dus niet burgemeester is, maar uitsluitend in Tilburg als doelstelling heeft het verzinnen van bouwprojekten, en daarmee zijn vrienden en hemzelf, inclusief zijn vrouw, een onbeschoft salaris toe te dichten.
  1.800.000.000 euro voor de tulpenhandel van Vestia, een sociaal maatschappelijk bedrijf, en een verzonnen agenda die nu talloze huurders opzadelt met een huurverhoging van maar liefst 9%, plus de komende jaren minimaal 3%.
  Meteen persoonlijke vriend, huisvriend zelfs, jaren 5.00.000 euro per jaar liet opstrijken, de baas van Vestia dus,meneer Erik Staal, en hem ook nog een douceurtje van 3.500.000 euro meegaf voor zijn vakantiehuis op Bonaire.
  Dit heeft niets meer te maken met het besturen van een stad(Tilburg), met een politieke kleur(PvdA), dit is pure roof en enkel het dienen van eigen belang.
  Het is schofterig, zeker voor al die huurders, en zeker voor het feit dat hij, Noordanus dus, nu nog dit een normale zaak vindt.
  En maar blijven glimlachen naar de pers en ieder die een vraag stelt.
  Sodemieter onderhand een eind op, op n balk met pek en veren de stad uitjagen, dat siert hem beter.

 10. Ted van de Parre avatar
  Ted van de Parre

  Ik begrijp dat we de aluhoedjes opdoen?

 11. Jonkie XS avatar
  Jonkie XS

  Zoals ik eerder al meldde op TilburgZ heeft de heer Noordanus 3 betaalde bijbanen, allen gelieerd aan de bouwsector. Als hij deze om te beginnen eens op zou zegggen, liefst daartoe opgeroepen door de voltallige gemeenteraad.

 12. Ruevert avatar
  Ruevert

  Ja, goudomrande aluhoedjes met het logo van de Lindeboom (of de grote T.) erop. Lijkt me een ludieke actie. De grote T. betaald wel. Citymarketing noemen ze dat met een moeilijk te grijpen begrip. Laat staan te meten en te kwantificeren.