Geplaatst

De enige winkel in Tilburg waar geld geen rol speelt heeft een overeenkomst kunnen sluiten met de Stads Ontwikkeling Maatschappij (SOM) voor tijdelijk verblijf aan de Telegraafstraat 5. Nadat Noppes door het Openbaar Ministerie werd bedreigd met ontruiming hebben de vrijwilligers een kort geding tegen de voorgenomen ontruiming gestart. De weggeefwinkel wilde namelijk niet vertrekken voor leegstand en heeft op een overeenkomst aangestuurd waarin pas vertrokken moet worden zodra er daadwerkelijk iets gaat gebeuren met het pand die al vele jaren leegstaat.

De alweer derde locatie sinds de opening twee jaar geleden, aan de Lange Nieuwstraat 53 welke na gedwongen vertrek nog steeds leeg staat, betrof noodzakelijkerwijs wederom een kraakpand. Dit omdat onderhandelingen vanuit de weggeefwinkel met woningcorporaties en de gemeente, gericht op tijdelijk gebruik van leegstaande panden, helaas niets concreets hebben opgeleverd. Ook de meer dan 900 handtekeningen tellende petitie die afgelopen maart aan burgemeester Noordanus is overhandigd heeft het college naast zich neergelegd. De petitie vraagt om erkenning en tijdelijke huisvesting van de weggeefwinkel in een van de vele leegstaande gemeentepanden. Sinds de verhuizing van Noppes vier maanden geleden is er door vrijwilligers zo’n twintig kubieke meter afval afgevoerd, zijn er lekkages gerepareerd en andere klussen gedaan in het zwaar verloederde pand.Inmiddels zijn de deuren drie weken terug geopend op ieder donderdag van 18.00 tot 21.00 uur en vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Weggeefwinkel Noppes is uitgegroeid tot een begrip in Tilburg. Mensen kunnen er gratis spullen brengen en halen. Daarnaast fungeert de weggeefwinkel als sociale ontmoetings- en werkplaats voor mensen uit de buurt en ver daarbuiten, jong en oud, van allerlei afkomst en gezindte. Vereniging Weldaad ondersteunt Noppes sinds de start en hoopt in het vervolg de winkel eindelijk eens voort te kunnen zetten met overeenkomst in een leegstaand pand van een van de betrokken partijen.