Geplaatst

CAST presenteert de Architectuurgids/Website Midden-Brabant

CASTHet Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) presenteert de Architectuurgids Midden-Brabant, tot stand gekomen in samenwerking met architectuurhistorici Hans Ibelings en Leon Sebregts en met fotografie van René de Wit. In deze publicatie staan bijzondere gebouwen in de gemeenten Tilburg, Loon op Zand, Waalwijk, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk. Het boek is voor € 22,50 te bestellen bij boekhandel Livius te Tilburg en ligt in de boekhandel.

Deze gids toont geen doorsnede van de architectuur van Midden-Brabant, maar geeft een beeld van wat het gebied van Waalwijk tot Hilvarenbeek in architectonisch opzicht onderscheidt van de rest van Nederland. Het karakter van de architectuur wordt in deze regio vanaf het midden van de negentiende eeuw bepaald door de prominentie van industrie en van de katholieke kerk. Met het verdwijnen van de industrie en de ontkerkelijking is daar de afgelopen vijftig jaar een nieuwe Midden-Brabantse karakteristiek bijgekomen: de herbestemming van in onbruik geraakt industrieel en katholiek erfgoed. Verder onderscheidt de regio zich door een ruime aanwezigheid van bijzondere woonhuisarchitectuur. Ten slotte zijn er in deze regio bouwwerken die zo exceptioneel zijn dat ze ongeacht of ze bij een thema passen een plaats verdienen in een gids. Met meer dan 140 projecten en inleidingen per gemeente over de belangrijkste architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen vormt deze publicatie een overzichtelijke leidraad voor het ontdekken van de regio Midden-Brabant. Voor inwoners van de regio en voor bezoekers van buitenaf.

De architectuurgids is mede mogelijk gemaakt door de vaste sponsoren van CAST en in het bijzonder Midpoint Brabant (REAP) en het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Website en layar
Naast het 240 pagina’s tellende boek presenteert CAST de website www.architectuurgidsmiddenbrabant.nl waarop de projecten te filteren zijn naar gemeente, thema en tijdsperiode. De Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg gaf ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan opdracht tot het maken van een Layar-applicatie. Via deze applicatie kan iedereen ook onderweg de informatie uit de architectuurgids bekijken via zijn mobiele telefoon.

Op www.castonline.nl vindt u meer informatie over de Architectuurgids Midden-Brabant en de presentatie.

 

Alle berichten van deze auteur