Geplaatst

8 december magisch concert in concertzaal

fantasycolours2
Een zeer bijzondere samenwerking en eenmalig concert! van vier compleet verschillende muzikale disciplines: het renaissance ensemble Cappella Pratensis – Paul van Kemenade & Three  horns and a bass – Senegalees percussionist Serigne Gueye –  flamencogitarist El Periquin.

Entre acte:
Earl Okin; muzikaal genie, komiek en sex symbool uit Engeland.

bezetting:
Cappella Pratensis:
Stratton Bull – zang
Lior Leibovici – zang
Pieter Stas – zang
Serigne C.M. Gueye – percussie
El Periquin – flamenco-gitaar
Louk Boudesteijn – trombone
Angelo Verploegen – trompet en flügelhorn
Wiro Mahieu – contrabas
Paul van Kemenade – altsaxofoon
Composities / arrangementen:
Jacob Obrecht, Pierre de la Rue, Stratton Bull, Paul van Kemenade

8 december, Concertzaal Tilburg, 20.30 uur
Kaarten: 013 543 22 20
ticketservice@theaterstilburg.nl

enkele citaten uit de pers:

Op magische wijze vertegenwoordigen de muzikanten een nieuw continent. (Parool)

Verbazingwekkend te constateren hoe de muziek waarin een tijdsverschil optreedt   van vijf eeuwen, zich zo logisch als wat, mengt. (Jazzenzo.nl)

De combinatie werkt betoverend; het resultaat is een zinnelijk samengaan van religieuze ingetogenheid en aardse groove, en een genre-overspannende tour de  force die nergens artificieel klinkt. (goddeau.com)

Ever heard a jazz CD open with Gregorian chant? A composition involving a Renaissance vocal ensemble, flamenco guitar, Senegalese percussion and jazz quartet also has to be a first. Further listening reveals rich variety and surprising homogeneity, driven with deep conviction from the leader, already confirming this as one of my  albums of the year. (Downbeat USA)

Het resultaat van deze vondst is verbluffend. De muziek heeft het karakter van een soort oersoep gekregen. Muziek die twee continenten en zes eeuwen beslaat. (Jazzism)

Ondanks het van over de hele wereld geplukte collectief klinkt het resultaat niet als een eclectisch boeltje. Essentieel hierbij is het doordachte arrangement van Van Kemenade. De gregoriaans aandoende melodie van het vocaal ensemble wordt  steeds anders uitgewerkt (van eenstemmig tot polyfoon) en wisselt af met een verleidelijke zuiderse groove, een flamencosolo en uitgeharmoniseerde blazers.

Het opmerkelijke is dat het geheel ondanks de veranderingen blijft vloeien en zo natuurlijk aanvoelt. (Kwadratuur.be)

De compositie Fantasy Colours met hiernaast genoemde samenwerking is onder-deel van de cd Close Enough die Van Kemenade opgenomen heeft met allerlei kleine bezettingen waar o.a.ook enkele stukken met Three horns and a bass, duo met Ernst Reijseger en Van Kemenade’s internationale quintet op staan. Deze cd ontving in juli j.l de maximale score van vijf sterren in het toonaangevende Amerikaanse jazzmagazine Downbeat.

cd bestellen?
www.paulvankemenade.com

Alle berichten van deze auteur

Reacties

11 reacties op “8 december magisch concert in concertzaal”

 1. Ruevert avatar
  Ruevert

  quanta costa. Goede line up

 2. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Tom, goed en bedankt dat je bent doorgegaan. En dit zijn mooie redactionele berichten, net als over Anton en Femke Halsema. Hopenlijk kan TilburgZ straks op deze voet verder met wat mij betreft meer van dit soort nieuws en brede bijdragen ook weer van diverse politici, dichters, publicisten, fotografen. Wie weet. Wel jammer eigenlijk dat er boven deze mooie aankondiging nu weer andere stukjes geplaatst zijn. Van mij mag je dit weer bovenaan zetten. Of geef sommige mensen weer hun eigen hoekje waar ze zonder dat dit meteen op de hoofdpagina komt rustig hun gang kunnen gaan. TilburgZ in elk geval nog een mooie toekomst gewenst.

 3. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Hoi Henk,

  jij bedankt voor je donatie. De hele doorstart operatie is voor mij een hartverwarmende ervaring geweest. Veel steunbetuigingen, financiële steun, mogelijke samenwerking in de toekomst met andere partijen en als klap op de vuurpijl nog in het zonnetje gezet worden door Frank van Pamelen in het Cultureel Café. Ik heb er weer zin in.

  Nadat de oude columns overgezet zijn naar de nieuwe site zal ik ook gaan werken aan een nieuwe vormgeving van TilburgZ. Dan kunnen we er weer een poos tegen.

  Een eigen hoekje voor jou, misschien is dat nog niet zo'n gek idee. Ik kom er op terug. In de loop van deze week zal er al een kleine aanpassing aan de huidige site worden gedaan, dan hebben we weer permanent een plaatje op de homepage (en dan stoort het mogelijk al iets minder dat jij die mooie aankondigingen wegdrukt Henk ;)).

  Ik hoop dat je zorgt dat je een dak boven je hoofd houdt, en de strijd met de gemeente niet op de spits drijft.

  Hartelijke groeten,

  Tom

 4. Redactie TilburgZ (T avatar
  Redactie TilburgZ (T

  Je mag het geen repetitie noemen, maar op Kerstavond 2010 speelde Paul al een deel van het repertoire dat tijdens Fantasy Colours wordt uitgevoerd, zij het zonder live zangers, die waren ingeblikt. Toch geeft deze uitvoering een goed idee van de samenwerking tussen de musici.

  (en dit is ook een demonstratie: als je de link van een youtube filmpje in een reactie veld plakt dan kun je dat filmpje in een popup hier op de site bekijken). Dus reageerders, kom maar op met die filmpjes.

  http://youtu.be/dNxYoYBY_bE

 5. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Vooruit met de geit dan maar ….

  http://youtu.be/l2q4DPdrR8Y

 6. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  een lekker plaatje DJ ALARD

 7. Paul van Est avatar

  Is ff kijken of er een plaatje bij komt nu Tom. 8 dec is voor mij te ver weg om in te plannen, maar 'T zal vast mooi zijn.

 8. Paul van Est avatar

  Yep, niet slecht voor een ex-digibeet op leeftijd, toch?

 9. Paul van Est avatar

  foute link onder mijn naam, ut ga nie altij goed……zucht

 10. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  en nu nog een youtube deuntje, dan ben je weer helemaal bij Paul

 11. […] zie je een voorbeeld van mijn gravatar. Godelieve heeft er ook […]