Geplaatst

Femke Halsema spreekt derde Peerke Donderslezing uit op zondag 6 november 2011

Femke Halsema

Femke HalsemaFemke Halsema, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks, spreekt op zondagmiddag 6 november de derde Peerke Donderslezing uit. Zij gaat in op de vraag hoe wij in deze tijd van crisis zowel kunnen strijden tegen armoede en ongelijkheid wereldwijd, als tegen armoede en ongelijkheid in onze eigen omgeving.

Het is een vraag die vandaag onontkoombaar is. Ooit leefde ieder in zijn eigen kleine wereld en ooit was het de opdracht van de rijken om zich in te spannen voor de armen. Deze eigen, kleine wereld blijkt in hoog tempo te verdwijnen. Een hongersnood in Somalië of een aardbeving in Haïti brengt in real time beelden van mensen in nood op onze beeldschermen. Tegelijk blijven ook arme mensen in onze eigen omgeving om aandacht vragen. Hoe zorgen wij er vandaag voor dat onze aandacht voor armoede ver weg niet ten koste gaan van onze aandacht voor armoede dichtbij en omgekeerd?

Traditiegetrouw gaat aan de Peerke Donderslezing een inleidend programma vooraf. Geïnteresseerden kunnen voorafgaand aan de lezing een bezoek brengen aan de Tilburgse voedselbank in de wijk ’t Zand. In het eerste deel van de lezing spreken ervaringsdeskundigen Annemarie Bayens en Tamara Jansen over armoede in Brabant. Op hun verhaal reageren Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg, Harry Kiwitz, voorzitter van de Voedselbank en René Scherpenisse, directeur van woningbouwvereniging Tiwos.

Tijdens het tweede deel van de lezing buigt Femke Halsema zich over de vraag: hoe strijden we tegelijkertijd tegen armoede en ongelijkheid in onze eigen omgeving, als tegen armoede en ongelijkheid wereldwijd? Op de lezing van Femke Halsema reageert Wim van de Donk, Commissaris van de Koningin in Noord Brabant.

PROGRAMMA

13.00 -14.30 uur: bezoek voedselbank

Vanaf 13.00 uur vertrekken bij Poppodium 013 touringcars naar de voedselbank in de wijk ’t Zand. Daar wordt u rondgeleid en bijgepraat over de noodzaak van deze instelling voor meer dan 750 Tilburgers.

14.30 uur: terugkeer en ontvangst in 013

De touringcar brengt u om 14.30 uur weer terug bij Poppodium 013. Indien u niet deelneemt aan de rondleiding bij de voedselbank, ontvangen wij u graag vanaf 14.30 uur bij Poppodium 013.

15.00-17.45 uur: Peerke Donderslezing

Met Femke Halsema, Wim van de Donk, Peter Noordanus, Hayy Kiwitz, René Scherpenisse, Annemarie Bayens, Tamara Jansen en muziek van de Brabantse wereldmuziekband STRAF. Ralf Bodelier van het Wereldpodium en Meike de Jong van Omroep Brabant leiden u door de middag.

17.45 uur – 18.15 uur: muziek van STRAF

Na afloop van de Peerke Donderslezing speelt STRAF Polderpolka in de grote zaal van 013. Er mag gedanst worden!

Wat Peerke Donderslezing door Femke Halsema
Wanneer Zondag 6 november 2011
Waar Poppodium 013, Veemarktstraat 44, Tilburg
Tijd 13.00-14.30uur: bezoek voedselbank
15.00-17.45uur: Peerke Donderslezing
17.45-18.15uur: muziek van STRAF
Entree 5 Euro* (inclusief bezoek voedselbank, koffie/thee en een hapje)
Meer informatie www.peerkedonderslezing.nl
Plaatsen reserveren Het aantal zitplaatsen in popcentrum 013 is beperkt. We raden u dan ook aan voor deze lezing een zitplaats te reserveren en dit bovendien zo spoedig mogelijk te doen. Klik hier voor het inschrijfformulier.

* De entreeprijs bedraagt vijf euro. Voor kinderen tot 16 jaar, scholieren en studenten is de toegang gratis. Is de entreeprijs te hoog voor u en wilt u toch graag bij de Peerke Donderslezing aanwezig zijn, stuurt u dan een bericht naar aanmelding@wereldpodium.nu. U ontvangt dan een gratis toegangskaart.

De Peerke Donderslezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis van de Wereld, NCDO, Stichting Jacques de Leeuw, Tiwos en Provincie Noord Brabant.

Centraal in elke Peerke Donderslezing staat de erfenis van Peerke Donders (1809-1887): een Tilburgse missionaris, geboren in een arm weversgezin, die zijn leven in dienst stelde van slaven en melaatsen in Suriname. Hoe kunnen ook wij, net als Peerke Donders, wereldburgers, kosmopolieten zijn?

Peerke DondersDe Peerke Donderslezing heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als de stadslezing van Tilburg en omstreken. Na twee uitverkochte edities in het Midi-theater wijkt de lezing dit jaar uit naar popcentrum 013. De eerste Peerke Donderslezing werd in 2009 verzorgd door de net aangetreden Commissaris van de Koningin Wim van de Donk. In 2010 werd hij uitgesproken door Belgische oud-premier en Europarlementariër Guy Verhofstadt.  Dit jaar is het de beurt aan Femke Halsema. Als politica concentreerde zij zich sterk op armoede en ongelijkheid in de Nederlandse samenleving. Afgelopen jaar maakte zij een emotionele reis door het straatarme Afrikaanse Ivoorkust en deed daarvan uitgebreid verslag in de Volkskrant en bij Pauw & Witteman.

Alle berichten van deze auteur