Geplaatst

Esther Porcelijn nieuwe Tilburgse stadsdichter

Voor de derde keer op rij leest u op TilburgZ als eerste wie de nieuwe stadsdichter wordt.
Het is Esther Porcelijn die deze eer te beurt gaat vallen, zij zal in augustus Cees van Raak opvolgen en wordt daarmee de 5e stadsdichter van Tilburg.

De dichteres studeert filosofie aan de UVT en speelt daarnaast ook toneel. Esther woont op dit moment in Breda, maar om stadsdichter van Tilburg te worden moet de dichter volgens de reglementen in Tilburg wonen. Esther zal dan ook in augustus wanneer zij aangesteld gaat worden een (post) adres in Tilburg hebben.

U kunt Esther feliciteren op haar facebook pagina:
http://en-gb.facebook.com/esther.porcelijn

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

45 reacties op “Esther Porcelijn nieuwe Tilburgse stadsdichter”

 1. FrankN avatar
  FrankN

  Ik heb niks tegen Esther Porcelijn, integendeel. Zij is op zijn zachtst gezegd een verfrissende verschijning. Hulde dus! Maar een postadres in Tilburg? Wat een slappe hap.

 2. arjen avatar
  arjen

  Dit kan niet waar zijn

 3. Harry & Marij Vl avatar

  wat een eer om een gigant als Cees van Raak

  te kunnen/mogen opvolgen!

  benieuwd naar je succes

 4. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Esther is fantastisch,ze schrijft niet alleen heel goed maar kan dat ook nog eens heel mooi voordragen. Heel erg veel succes, enne…. wat ook geweldig is: eindelijk een vrouw als stadsdichter. Zet'm op, Esther.Tilburg mag je horen.

 5. arjen avatar
  arjen

  een stadsdichteres uit Breda.. heel goed Tine??????

 6. Tine vd Weyer avatar
  Tine vd Weyer

  @Arjen Binnen cultuur zeker lokale grenzen doorbreken. 2018brabant wil zeggen mensen verbinden. Esther manifesteert zich bovendien nadrukkelijk in Tilburg, een vd delen van Brabantstad.Kwaliteit Telt.

 7. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Hoezo 'scoop'…?
  Niets meer dan een gerucht…
  Een gerucht dat het overigens verdient om in juli bewaarheid te worden…!
  Kortom, Wakker-Tilburg journalistiek. Van hoor en wederhoor heeft kennelijk niet alleen WNL geen Hollandsche Kaas gegeten.

  En hoezo postadres in Tilburg?
  Vanaf juli staat Esther Porcelijn wat mij betreft tot 2013 op mijn woonadres ingeschreven…!

  Mocht dit TZnl-gerucht TZt – onverhoopt – níet bewaarheid worden, dan stuur ik de benoemingscommissie een 'bom'-brief met daarin ál mijn Hollandsche – nee, Tilburgsche – tenenkaas die ik vanaf nu voor hen ga verzamelen…
  Commissieleden, weest gewaarschuwd…!
  😉

 8. redactie TilburgZ avatar
  redactie TilburgZ

  Het is nog niet officieel. B & W dienen het voorstel van de commissie over te nemen, maar de commissie heeft gesproken.

 9. Erik Hannema avatar

  Vanuit de achterkamertjes: Er moest en zou een vrouwelijke stadsdichter komen. Desnoods één uit Breda die nog nooit een boekje heeft gepubliceerd. Ik vind Porcelijn goed, maar andere Jasper Mikkers is beter. Misschien kunnen borsten en een postadres de jury op andere gedachten brengen.

 10. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Hè, hè, voel ik hier weer een lekker relletje aankomen…? Werd weer eens tijd.
  Al schijnt de Stadsdichtercommissie er wél patent op te hebben.
  Zucht…

 11. redactie TilburgZ avatar
  redactie TilburgZ

  @Erik
  jury?

 12. Esther Porcelijn avatar
  Esther Porcelijn

  Het is inderdaad helemaal nog niet officieel. Daarbij zoek ik al maanden een woning in Tilburg. Dus hierbij de oproep: Ik zoek een huis groot genoeg voor twee personen en huur onder de huurtoeslag-grens. Jullie zijn blijkbaar zo druk bezig hiermee, als jullie iets weten hoor ik het graag!
  En vermeldt erbij dat ik borsten heb, wie weet helpt dat.

 13. FrankN avatar
  FrankN

  Esther is niet alleen 1 vrouw, ze is ook nog ns niet katholiek. En niks gepubliceerd is geen argument, want van poezieboekjes worden er toch maar 14 verkocht. Hulde aan de commissie. Krijg er steeds meer zin in.

 14. Erik Hannema avatar

  Borsten helpen ALTIJD, natuurlijk. Dichters met borsten juich ik altijd toe, maar puur op basis van verdiensten had ik nu eindelijk Jasper Mikkers wel eens willen zien als stadsdichter. Hij verdient het. Blijkbaar denkt 'de jury' daar voor de vijfde keer op rij anders over…

 15. Anton avatar

  Esther heeft zeker een verfrissend geluid en is een veelbelovende dichter. Maar om nu vijf keer op rij de beste dichter van Tilburg te passeren… Dan moet je als commissie toch wel concluderen dat je geen verstand hebt van poezie. Jasper heeft bundels gepubliceerd bij gerenommeerde uitgevers als Querido, De Bezige Bij en onlangs bij Nieuw Amsterdam. Volgend jaar verschijnen maar liefst twee nieuwe dichtbundels van zijn hand. Zijn portret hangt in het Letterkundig Museum in Den Haag. Hij wordt nog altijd in het hele land geroemd, merk ik, nu ik zelf de literaire wereld ben binnengetreden. Onbegrijpelijk dat Tilburg zijn literaire helden niet kan eren. Moet Jasper net als Roothaert de stad dan maar ontvluchten, bij gebrek aan erkenning?
  Niettemin wens ik Esther succes (zij kan er toch ook niks aan doen), en dat zij een betere invulling aan het stadsdichterschap zal geven dan Cees staat gelukkig bij voorbaat vast. Slechter kan immers niet.

 16. FrankN avatar
  FrankN

  Natuurlijk is Jasper Mikkers de beste Tilburgse dichter, period.
  Maar dat hij het steeds niet wordt komt toch gewoon omdat één meneer in de voordrachtscommissie een hekel aan hem heeft? Ik vergeet steeds de naam van die meneer…

 17. Esther Porcelijn avatar
  Esther Porcelijn

  Nou, fijn om te weten dat jullie vinden dat iemand anders het verdient. Ik vind Jasper ook echt heel goed en ik ben dol op hem als persoon.
  Godzijdank hebben zuurpruimen als jullie er dus niets over te vertellen! En godszijdank hebben jullie geen alleenrecht op smaak. Ik merk het wel allemaal en ga mij bezig houden met leukere zaken dan jullie gedoe!

 18. Anton avatar

  Esther,

  Niet zo gepikeerd. Ik lees in de reacties juist alleen maar welwillende woorden over jouw dichtkunst, niks zuurs.
  Het probleem is alleen dat juist de commissie al jaren het alleenrecht (jouw woord) heeft en het 'gilde' niet bij de selectie betrekt. Soms kan het geen kwaad om collega-dichters te horen, een stadsdichter vertegenwoordigt namelijk ook hen. De huidige commissie is juist zuur en staat veel te ver af van de Tilburgse literatuur, zoals veel 'bobo's'. Besturen om het besturen, en liefst zo lang mogelijk blijven zitten.

 19. Erik avatar
  Erik

  Nou nou.

 20. JOHN avatar
  JOHN

  JAMMER, OPNIEUW NIET GEKOZEN VOOR EEN NEGER.

 21. Esther Porcelijn avatar
  Esther Porcelijn

  Nou anton, dan vind jij dat maar fijn. Ik weet wel beter. Juist door wat hier gebeurt zou ik een reden zien om die gilde er niet bij te betrekken..
  Als ik de stadsdichter word dan krijgt Tilburg wel inderdaad een fris heel jong iemand die zich nog verder kan ontwikkelen. Ik hoop het, en het lijkt mij echt geweldig. Ik spreek jullie allemaal vast nog wel eens snel! Liefs iedereen!

 22. Anton avatar

  Laat ik maar niet als taalkundige op jouw laatste bericht reageren… Ik snap je vijandige houding ook niet. Maar die pit kan Tilburg zeker gebruiken. Houd vast, houd vast!

 23. Erik avatar
  Erik

  Misschien zou het ook 'fijn' zijn als iemand van de jury kan reageren?

 24. Ruevert: geeft de do avatar
  Ruevert: geeft de do

  Tja,
  bovenstaande discussie die de scharrigheid en de kinnesinne in dit dorp goed weergeeft.  1) een stadsdichter die in Breda woont.  
  2) hij moet een zij zijn voor de aloude misplaatste gelijkheidprincipes.
  Het goed in dit dorp de zogenaamde creatieve voortrekkers gaan rollenbollend over elk onderwerp over straat of op deze site.   
  Gewoon afschaffen want het heeft geen toegevoegde waarde. De rijmsels van C. kan ik ook in een verloren uurtje bij elkaar vegen.

 25. Anton avatar

  Ik hoor net dat er nog helemaal niets beslist is. Esther is een van de 4 kandidaten. Cees, waarom heb jij, de huidige stadsdichter, dit bericht in godsnaam via TilburgZ de wereld in gestuurd? Dit beschadigt het stadsdichterschap en de nieuwe stadsdichter bij voorbaat. Niet zo slim, knikker (om met de Opperpater te spreken)

 26. redactie TilburgZ avatar
  redactie TilburgZ

  ik hoor wat anders

 27. Ruevert: geeft het a avatar
  Ruevert: geeft het a

  @Anton,
  hiep hiep hoera, gaan we met zijn allen gezellig een glas drinken op kosten van de gemeente of een andere mecenas. Vieren dit nutteloos gebeuren in gepaste dronkenschap, steken veren in elkaars konten en blazen vol verontwaardiging over de keuze die absurd en belachelijk is, achter de rug van de gelukkige. De volgende dag gaan wij weer voort op de weg die als alle dag is. Veren steken als het je uitkomt, achterklap als je het te pas komt.   http://www.jukebo.fr/jacques-brel/clip,de-nuttelo

 28. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Gilde, Anton? Gilde?
  De nieuwe stadsdichter zou ook nog eens jouw Gilde moeten vertegenwoordigen. We leven niet meer in de Gouden eeuw, man. Yak…!
  Bovendien, wanneer heb jij je ooit door wie-of-wat-dan-ook laten vertegenwoordigen? 
  Een dichter behoort alleen zichzelf te vertegenwoordigen en naar wat ik hierboven van haar gelezen heb, beantwoordt Esther Porcelijn volledig aan dat profiel.  
  Dat gebazel hier over Breda, over 'achterkamertjes' (yep, je hebt 't trendygehalte van 't klisjee uitstekend uit de media opgepikt, Erik), de steeds terugkerende masculiene oekaze dat voor een vrouw zou zijn gekozen en dus niet á priori voor kwaliteit. FrankN die eerst spreekt over 'Wat een slappe hap' en vervolgens (overigens net op tijd tot inkeer gekomen) 180 graden bijdraait.
  Wat een worstenbroodjesgeneuzel…!
   
  Jasper Mikkers zou zich gelukkig moeten prijzen om als 'beste Tilburgse dichter' (aldus vastgesteld door Het Tilburgsch Dichtersgenootschap HTDG) nooit te zijn benoemd tot stadsdichter. Sterker, het is voor hem te hopen dat hij het ook nooit meer wordt. Dat zou hem pas écht onvergetelijk maken…
  Ik ben bang dat ik straks tenenkaas te kort kom.
  Ik ga dan ook aan drastischer maatregelen denken. Als taxi-chauffeur kom ik met gemak aan enige tientallen kilo's. Daar kan ik pas een hoop bombrieven van maken!
  Zucht…

 29. Esther Porcelijn avatar
  Esther Porcelijn

  Dankjewel Shoarma! En dankjewel tine en harry en alle mensen die hier wel iets opbouwends weten te uiten! En aan iedereen die denkt te weten hoe de vork in de steel zit: neem dan direct contact met mij op. Ik geloof dat ik niet hoef uit te leggen hoe stom ongerechtvaardigde, niet geverifieerde uitspraken zijn.

 30. Anton avatar
  Anton

  @Alard: 1. ik was in de veronderstelling dat een stadsdichter niet alleen zichzelf vertegenwoordigt en 2. jouw bijdrage aan de cultuur in Tilburg beperkt zich tot het reageren op teksten van anderen; kom eens met eigen werk
  @esther: nogmaals, je leest niet goed hoe er op jouw (werk) gereageerd wordt; volgens mij zijn bovenstaande reacties positiever dan je nu ervaart…

 31. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Sorrie, Anton, ik kijk wel uit.
  Voor je het weet, word je stadsdichter.
  (By the way…)
   
  Maar nu weer argumenten.
  Wat jouw opmerking naar Esther betreft, heb je natuurlijk gelijk.
  Eigenaardig is wel dat je schreef:
  “Cees, waarom heb jij, de huidige stadsdichter, dit bericht in godsnaam via TilburgZ de wereld in gestuurd? Dit beschadigt het stadsdichterschap en de nieuwe stadsdichter bij voorbaat.”
  Terwijl je even daarvoor nog opperde:
  “… om nu vijf keer op rij de beste dichter van Tilburg te passeren… Dan moet je als commissie toch wel concluderen dat je geen verstand hebt van poezie.”
  Ja, Esther, ga daar als nieuwe stadsdichter maar eens tegen aan staan…
   
  Wat Jasper Mikkers betreft.
  Wees gerust.
  Zijn nieuwe bundel wordt nog dit jaar in het pakket relatiegeschenken van de gemeente Tilburg opgenomen en hij wordt in 2013, ná Esther Porcelijn, de allerlaatste stadsdichter van Tilburg.
  Daarna – op 21 oktober 2013 – vergaat de wereld.
  Maar dat wist je al…

 32. Ted avatar
  Ted

  Als compromis is Tine van de Weyer een prima keus, dunkt mij. Op een haar na de Gouden Peerke misgelopen, verdient deze vrouw vol poëzie (alleen die bril al!) nu eindelijk eens erkenning voor het jarenlang aanhouden van haar postbus.

 33. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Anton, Anton…!
  Mijn sterkste verhaal a.s. zondag gaat dit keer niet voor niets over jou…!

 34. Anton avatar
  Anton

  Alard, Alard, schrijf eens een boek of iets dergelijks, in plaats van al dat reageren op de productieve arbeid van anderen. Steek je nek eens een keertje uit, en misschien, ik zeg misschien, al dan niet met hulp van Peerke, vang je dan eindelijk eens een glimp op van de brede blik die je zo krampachtig nastreeft.

 35. Ruevert: geeft het a avatar
  Ruevert: geeft het a

  Geestelijke armoede is nog zeer zwak geformuleerd. Een naar binnen gekeerde incestueuze cirkel van zelfbevrediging is een beter omschrijving. Als dit het niveau van het culturele establishment is, rest er nog maar een redelijk alternatief. Weg met de subsidietrog en de hele zogenaamde elite afvoeren naar een duister en ontoegankelijk café ver weg van hier, zodat zij tot het eind der dagen met hun zelfingenomen suprematie elkaar beurtelings de loef af kunnen steken of desgewenst de heilige veer te plaatsen.

 36. Ted avatar
  Ted

  Ik wil het laatste woord.

 37. Anton avatar
  Anton

  Laatste woord? Nu het eindelijk leuk wordt…

 38. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Schrijf eerst een boek en wordt lid van het Gilde; dan pas heb je recht van spreken.
  Bedoel je dat, Anton…?
  "Ja maar Anton, ik wíl helemaal niet naar Amerika…!"
  "Dóórzwemmen Alard, dóórzwemmen…!!"

 39. Anton avatar
  Anton

  De voorzitter van de Tweede Kamer wordt gekozen door… Tweede Kamer-leden. De jury in Cannes bestaat uit… acteurs en regisseurs. De beste voetballer van het jaar wordt gekozen door… collega-voetballers. De stadsdichter van Tilburg wordt gekroond door… muffe beroepsbestuurders

 40. paul van est avatar

  Jammer Alard, de Ayatollah-regenten hier blokken je link. Hebben jullie liever dat soort regenten? Wat een kinderlijke diarree hierboven.

  Ik stap maar weer eens op mijn fietske en dring die brede horizon in. Kan ook in en om Tilburg heel goed, vraag het maar aan Jace, als we het toch over stadsdichters hebben.

  En Esther: breek de stilte, na de aanstelling, besteed je woorden aan Tilburg en de zwijgende lezers… Heel feel suc6, mocht je de cultuurlobby rond Jasper, die ik beiden ook erg waardeer, weten te verslaan. Doe ze de boks op!

 41. Anton avatar

  @ allen, samenvattend:
  – geen van de 3 commissieleden heeft ooit een gedicht gepubliceerd, laat staan een bundel
  – ik begrijp van commissielid Wilbert van Herwijnen dat 2 van de 3 commissieleden per se een vrouw wilden als stadsdichter (een buiten-literaire reden)
  – de beste dichter van Tilburg is 5 x op rij gepasseerd, om buiten-literaire redenen
  – Esther Porcelijn is een goede (beginnende) dichter
  – polemieken zijn in Tilburg verboden
  – Tilburg is bang om buiten de gemeentegrenzen op te vallen
  – dit is mijn laatste reactie ooit op TilburgZ

 42. Miel avatar
  Miel

  Poe! Wat een discussie. Waar gaat het precies over? De benoeming van iemand die nog niet is benoemd? Lieve mensen… Hebben jullie dan echt niets beters te doen? Moet een stadsdichter ook echt de beste dichter zijn? Of zijn er misschien andere criteria die meespelen? Fysieke punten even daargelaten. Ik zou kiezen voor de meest kleurrijke persoon. Om Tilburg wat minder grijs te maken.

  Maar goed. Ik moet mijn mening ook maar voor me houden. Een Sinterklaasrijmpje is me eigenlijk al teveel. Ik wacht rustig af tot de rellen uitbreken in oktober…

 43. Bard avatar

  Inderdaad Miel, wat een onzinnige commentaren hier, die getuigen van kleingeestigheid, jaloezie, authoriteitsdrang (spreken over "de beste dichter", pff, dan ben je al niet goed bij je hoofd) etc. (in willekeurige volgorde). Die gedichten kunnen maar beter eens een keertje heel erg goed gaan zijn, anders is het het echt allemaal niet waard.

 44. Ted avatar
  Ted

  Misschien helpt een coachingsessie, Bard?