Geplaatst

Bomenkap door ProRail in broedseizoen roept vragen op

Bomenkap door ProRail in broedseizoen roept vragen op
Recreanten zijn geschokt door de bomenkap door ProRail rondom het oude dierenasiel bij de Bosscheweg. Bomen, waaronder stevige esdoorns, zijn gekapt. ProRail had geen kapvergunningen aangevraagd, maar kreeg uiteindelijk toestemming van de gemeente.Door Andrea van Dael/JEM

Rond het spoor en bij het oude dierenasiel heeft ProRail flink laten kappen. Stronken en resten van  ook dikke stammen zijn getuigen van de kap. Omwonende Peter Visser: ,,Misschien had ProRail  goede redenen, maar waarom dan middenin het broedseizoen?”  Volgens woordvoerder van ProRail, René Vegter, stonden de bomen te dicht bij het spoor. Bij storm kunnen ze op het spoor of bovenleidingen terechtkomen. ,,We hebben een rapport laten opmaken door een bedrijf uit Cromvoirt, op grond waarvan onze aannemer kon kappen. Daar waar vogels broedden, is gestopt met kappen. Zo is voldaan aan de richtlijnen uit de Flora- en Faunawet.”

Er zijn esdoorns gekapt met een diameter groter dan 65 centimeter, waarvoor eigenlijk een kapvergunning nodig is. Na een klacht van een omwonende tijdens de kapwerkzaamheden, is de gemeente gaan kijken. Op grond van het rapport, heeft de gemeente-inspecteur de kap ter plekke goedgekeurd. René Vegter: ,,Het kan zijn dat burgers wel altijd een kapvergunning moeten aanvragen voor dikkere bomen. Maar ProRail heeft zijn plicht van spoorveiligheid.”

De Brabantse Milieufederatie heeft zo zijn vraagtekens bij de motivatie van ProRail. Frans Swinkels: ,,De bomen staan aan de noordzijde van het spoor. Stormen komen meestal uit het Westen, dus voor mij is dit niet overtuigend. ” Hij vreest dat ProRail vanwege de bezuinigingen van de bomen afwil. ,,Dat scheelt onderhoud.” Bram van Beurden van de Bomenstichting: ,,De bomen staan op hellingen. Dus ik vraag me ook af of ze op het spoor zouden kunnen vallen.” Hij ziet vooral niet in waarom er urgentie is om in het broedseizoen te kappen. ,,Gewoonweg raar. Je verstoort de natuur, de voortplantingsplaatsen. In het broedseizoen krioelt het van leven. Rupsen en insecten eten blaadjes, vogels leven van insecten.”

Alle berichten van deze auteur