Geplaatst

Omkoperij

Vlak voor Nieuwjaar kregen alle gemeenteraadsleden het boek ‘Dagboekbroeders’ cadeau. Hoewel, cadeau… De fractie van de Tilburgse Vollkspartij (TVP) ziet het anders. ‘Dit boek wordt ons als veel te duur geschenk (€ 75/stuk) opgedrongen door het simpelweg in onze postvakjes te leggen.’ Oei. Hier wordt een gegeven paard wagenwijd in de bek gekeken. Reden zelfs om vragen te stellen aan B&W over de zo aardige geste van het bedrijf E&A Logistiek BV. De TVP ruikt een rat, een grote. ‘Mag een dergelijk geschenk door politieke ambtsdragers en ambtenaren wel aanvaard worden uit het oogpunt van mogelijke belangenverstrengeling of omkoperij? De TVP meent van niet en zal het kunstboek dan ook niet aanvaarden en terugsturen naar de afzender. Gaat uw college dat voorbeeld volgen?’ Och, och, wat is er toch allemaal aan de hand?

Ik heb het cadeau wel eens in de hand gehad en het stinkt niet. In 2009 maakten de dagboekbroeders Rob van Trier, Jan Stads en Jace van de Ven een mooie impressie van het jarige Tilburg. Elke dag een schilderij (Rob), een foto (Jan) en een verhaal of gedicht (Jace). 3 x 365 kunstwerken, prachtig vormgegeven. Zo krijg je dus het bijna 1000 pagina’s tellend kunstboek dat de TVP niet wil. Waarom eigenlijk niet? ‘Wij vermoeden dat dit boek ook nog eens gesubsidieerd is door de Stichting Tilburg 2009, die rechtstreeks door de gemeente Tilburg met miljoenen gesubsidieerd is. Bovendien is de aanbieder van het boek een zakelijke relatie van de gemeente waarmee verstrengeling van belangen voor de hand ligt.’ Zo stelt de partij in haar schriftelijke toelichting bij de vragen.

Of is Loes gewoon boos?

Het vermoeden van de TVP is onjuist. De makers hebben helemaal geen subsidie gehad van de Stichting Tilburg 2009. De genoemde ‘verstrengeling van belangen’ is een hele scheet. Waarschijnlijk raakt de uitgever het peperdure boek aan de straatstenen niet kwijt en heeft hij een dealtje gemaakt met het bedrijfsleven. Eén van de bedrijven die geen ‘nee’ durfde zeggen was E&A Logistiek BV. Daar dachten ze vervolgens: Weet je hoe we die stapel weer kwijt worden? Stuur maar naar de gemeente!

Een boek cadeau geven aan de raad kunnen we toch echt niet zien als omkoperij. De ware reden dat Loes Dielissen het boek niet wil, is misschien het feit dat ze er nogal negatief in voorkomt. Voorjaar 2009: Dielissen meldt met veel bombarie dat zij de lokale voortrekker wordt van TON. Rita’s Trots op Nederland. Voorbarig, want Loes Dielissen krijgt die schone taak uiteindelijk helemaal niet. Het is in het dagboek niet onopgemerkt gebleven.

Op vrijdag 27 februari wordt plagerig gesuggereerd dat Loes maar moet trouwen met Paul Huijgen van de SP. ‘Loes Dielissen. Loes dan? Loes Dielissen van de TON? Dat is inderdaad een SP-achtige haaibaai, maar juist met Paul zou voor haar een relatie niks kunnen worden. U kent toch het liedje van Paul Huijgen in de TON, Paul Huijgen in de TON en de TON die viel in duigen? Dat zou niet passend zijn.’

uit het boek dagboekbroeders:

Maandag 16 maart 2009: ‘Waarom zou je raadslid willen zijn, de meesten zijn niet bepaald rolmodellen. Kijk, Els Schoenmakers van de bejaarden kun je het nog vergeven als ze niet alles snapt, ze komt eerlijk op voor haar Alzheimerleden, maar zo’n Loes Dielissen van de Tilburgse Volkspartij, die is niet alleen dom, maar ook nog eens kwaadaardig.’

Dinsdag 12 mei: Ik droomde dat ik in zo’n T-shirt aan het demonstreren was tegen de mall. Naast mij liep Agnes Kant. Ze had veel aanspraak en eerlijk gezegd maakte me dat een beetje jaloers, want in mijn droom hoorden wij bij elkaar en ik voelde me seksueel tot haar aangetrokken, te meer daar haar T-shirttekst werd ondersteund door twee tepelpuntjes. Mijn droom verliep niet helemaal zonder horten of stoten, maar ik herinner me wel dat ik met Agnes, nadat ik haar eerst even uit het oog verloren was, lag te vrijen in het lentegras. We werden gestoord door Jan Hamming die aan me begon te trekken en maar bleef roepen: “Wel met Agnes Kant, maar niet met Loes Dielissen. Wel met Agnes Kant, maar niet met Loes Dielissen. Wel met Agnes Kant, maar niet met…”’

Hier wordt Loes Dielissen dus zo maar even neergezet als een domme, kwaadaardige vrouw en niet-preferabele sekspartner. Geen wonder dat ze dit boek niet wil! Het misstaat natuurlijk tussen alle andere nieuwjaarsgeschenken die de gemeenteraadsleden de afgelopen jaren hebben ontvangen.

Frank van den Nieuwenhuijzen

link: de brief van Loes Dielissen aan het college over deze kwestie

Alle berichten van deze auteur

Reacties

7 reacties op “Omkoperij”

 1. Herr Aldi, Tilburgse avatar
  Herr Aldi, Tilburgse

  Uitstekend!

 2. Godelieve Engbersen avatar

  Prachtig Frank!

  Het boek is prachtig!

  Met verbazing heb ik deze kwestie gelezen in de krant.
  Het krante artikeltje hierover kreeg ik via Hetty (vrouw van Jacques van de Ven) onder ogen.
  Het verbaast me dat dit werk niet ligt te pronken in elke werkkamer van onze raadsleden.

  Het prachtige -ook ontroerende – boek als toonbeeld van alle samenwerkingsverbanden. Literatuur, fotografie, kunst, en dat allemaal met TalenT vanuit de stad met de grote T.

  T nu met deze kwestie van Tenenkrommend?

  PS: Frank, Hoe is het eigenlijk mogelijk dat je als politicus suggereert dat dit prachtige boek met subsidie-geld tot stand gekomen zou zijn.- Zoiets controleer je toch eerst eventjes via 1 Telefoontje.
  Was dit geen zwartmakerij van Loes?

  Het boek had indertijd juist feestelijk gepresenteerd kunnen worden in het gemeentehuis.

  Een boek om Trots op te zijn.

  Godelieve Engbersen,
  Fan van onze stadsdichters-dus wel bevooroordeeld.

 3. Loes Dielissen Tilbu avatar
  Loes Dielissen Tilbu

  A.s. maandag ligt er voor het fractievoorzittersberaad (Presidium) een voorstel op tafel: ofwel alle raadsleden geven het boek terug aan de "gulle gever" ofwel stellen het ter beschikking van de gemeente, die het dan weg kan geven als relatiegeschenk. Meer smaken zijn er niet tenzij iemand willen handelen in strijd met het integriteitsprotocol. Mijn voorkeur heeft overigens het eerste voorstel: terug naar de gever, die immers een zware zakelijke relatie onderhoudt met de gemeente en er dus wel degelijk sprake van belangenverstrengeling is.

 4. Marg Vlemmix avatar

  Als liefhebster van alles wat met Tilburg te maken heeft hou ik me aanbevolen om een boek te ontvangen.
  Ik ben niemand verder iets verschuldigd en betaal netjes op tijd de belasting! Dus het boek kan/ga ik zeer zeker waarderen. Met vriendelijke groet…

 5. Godelieve Engbersen avatar

  Hoor graag een update.
  Welke bestemming gaan de boeken dan nu krijgen?

  Tombola?

  In overleg met de makers….?

  Binnenkort ga ik mijn aangekocht exemplaar (met korting) ophalen bij Jack en Hetty. Een ware aanwinst voor mijn Tilburg collectie.

  Anyway, er zijn belangwekkender zaken, zelfs in Tilburg.

  Het boek is een lust voor het oog, oor, en hart.
  Interessant uit antropologisch, literair en historisch oogpunt.

  Godelieve Engbersen-Tilburg.

 6. Jan Heijman (Raadsli avatar
  Jan Heijman (Raadsli

  Tsja, ik heb het boek ontvangen en met veel interesse bekeken (wat het is vooral een lust voor het oog) en gelezen. Het ligt nu op mijn koffietafel en ons bezoek bekijkt het boek met veel genoegen. En in plaats van de makers hiervan te prijzen voor hun werk, gaan we het maar weer es hebben of wij als Raadsleden wel een cadeau mogen ontvangen. Wat mij betreft zijn daar goede afspraken overgemaakt en daar houden wij ons dus ook aan. Om bij een persoonlijke afweging zelf te beslissen of een dergelijk iets wel of niet te veel is, is een persoonlijke of een afspraak die je in de fractie maakt. Als dat een negatieve zou zijn, stuur het boek dan netjes terug met een beleefd briefje en daarmee basta. Om er vervolgens politiek gewin er proberen uit te slaan, en hiermee de publiciteit te zoeken is gewoon goedkoop. Het is respectloos naar de makers en dit is het politiek geblaat waar we in onze stad en ons land maar eens vanaf moeten. Tegen mevrouw TVP zou ik willen zeggen, ga je werk doen en help onze stad met goede ideeen over hoe we eerlijk en rechtvaardig kunnen bezuinigen (en iedereen weet dat dit al moeilijk genoeg is) ipv dit gemekker. De VVD (en ik hoop al gezond denkende partijen) concentreert zich liever hierop, want een gezond financieel Tilburg is al opgave genoeg en wij hebben geen tijd voor fotomomenten.

 7. Loes Dielissen Tilbu avatar
  Loes Dielissen Tilbu

  Nog even dit: afgelopen maandag is in het Presidium afgesproken, dat het boek niet teruggegeven zal worden, want
  "dat geeft alleen maar gedoe". Maar de volgende keer zal iedereen wel volgens het protocol handelen!!!!
  Wat een hypocriet gedrag, zeg. De TVP heeft als enige het boek wel teruggeven en zo hoort het ook.
  Nog even de letterljke tekst uit het Presidium:

  9. Kunstboek Dagboekbroeders n.a.v. 200 jaar Stadsrechten
  TVP en TROTS hebben aan de orde gesteld dat het accepteren van dit boek als geschenk door bestuurders in strijd is met de gedragscode.
  De waarde van het boek is € 160,–. Op grond van de gedragscode mogen slechts geschenken tot € 25,– worden aanvaard.
  Op voorstel van de voorzitter stemt het presidium er mee in om te voorkomen dat er rond dit boek een soap ontstaat door de boeken terug te geven of iets dergelijks.
  Mevrouw Dielissen merkt op dat de TVP-fractie de boeken wel zal teruggeven.
  Aan de griffier wordt gevraagd om op basis van de regeling van de Tweede Kamer te bezien of de gemeentelijke gedragscode daarop aangepast kan worden.