Geplaatst

Help WikiLeaks

Ongelooflijk – 600.000 hebben neen gezegd tegen de hetze. Verstuur dit naar iedereen – laten we één miljoen handtekeningen bereiken en advertenties plaatsen om vrijheid van meningsuiting te eisen

De huiveringwekkende intimidatiecampagne tegen WikiLeaks (terwijl ze geen enkele wet overtreden hebben) is een aanval op de persvrijheid en de democratie. We hebben snel een massale publieke oproep nodig om deze hetze te stoppen — laten we 1 miljoen stemmen verzamelen en nog deze week paginagrote advertenties in Amerikaanse dagbladen plaatsen!

Teken de petitie

De massale intimidatiecampagne tegen WikiLeaks veroorzaakt huiveringen bij alle voorstanders van de persvrijheid.

Rechtsgeleerden zeggen dat WikiLeaks waarschijnlijk geen wetten heeft overtreden. Maar toch hebben Amerikaanse politici het een terroristengroep genoemd en commentatoren hebben aangedrongen op het vermoorden van zijn personeel. De organisatie ondergaat een massale aanval van regeringen en bedrijven, maar WikiLeaks publiceert enkel informatie die bezorgd werd door een klokkenluider. WikiLeaks is ook partnerschappen aangegaan met de belangrijkste dagbladen van de wereld (NYT, Guardian, Spiegel enz.) om de informatie zorgvuldig door te nemen vooraleer ze te publiceren.

Deze massale buitenwettelijke bedreiging van WikiLeaks is een aanval op de democratie. We hebben snel een publieke oproep nodig in naam van de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Teken de petitie om deze hetze te stoppen en stuur dit bericht naar iedereen — laten we 1 miljoen stemmen verzamelen en nog deze week paginagrote advertenties in Amerikaanse dagbladen plaatsen!

http://www.avaaz.org/nl/wikileaks_petition/?vl

WikiLeaks werkt niet alleen — ze zijn partners van de belangrijkste dagbladen in de wereld (New York Times, The Guardian, Der Spiegel, enz.) die 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten zorgvuldig nakijken en alle informatie verwijderen waarvan publicatie onverantwoordelijk is. Slechts 800 berichten werden tot op heden gepubliceerd. Vorige WikiLeaks publicaties hebben door de regering gesteunde martelingen, het doden van onschuldige burgers in Irak en Afghanistan, en corruptie binnen bedrijven blootgelegd.

De Amerikaanse regering onderzoekt momenteel alle mogelijke wettelijke manieren om WikiLeaks te verhinderen nog meer berichten te publiceren, maar de democratische wetten beschermen de persvrijheid. De VS en andere regeringen houden misschien niet van wetten die onze vrijheid van meningsuitingen beschermen, maar precies daarom is het zo belangrijk dat ze bestaan, en waarom enkel een democratische procedure hen kan veranderen.

Verstandige mensen kunnen verschillen van mening over het feit dat WikiLeaks en de belangrijkste dagbladen, waarmee het partner is, meer informatie vrijgeven dan wat iedereen zou mogen weten, of als die vrijgave de diplomatieke vertrouwelijkheid ondermijnt en of dat wel een toelaatbare zaak is. Of indien de oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, persoonlijk moet beschouwd worden als een held of een boosdoener. Maar al het voorgaande rechtvaardigt geenszins een gemene campagne met bedreiging tot afsluiting van wettelijke mediakanalen door regeringen en bedrijven. Klik hieronder om mee te doen aan de oproep om die aanval te stoppen:

http://www.avaaz.org/nl/wikileaks_petition/?vl

Heb je je ooit reeds afgevraagd waarom de media zo zelden een volledig verhaal brengen van wat achter de schermen gebeurt? Dit is de reden: – want als ze dit doen, kunnen de regeringen gemeen reageren. En als dit gebeurt, moeten de mensen opkomen voor hun democratisch recht op persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Nog nooit was er een meer levensbelangrijk tijdstip voor ons om te reageren.

Met hoop,
Ricken, Emma, Alex, Alice, Maria Paz en alle leden van het Avaaz team.

BRONNEN:

ZapLog – Zin en onzin over Wikileaks, Assange en Cablegate
http://zaplog.nl/zaplog/article/zin_en_onzin_over_wikileaks_assange_en_cablegate

In Engels:
ABC – Rechtsdeskundigen zeggen dat WikiLeaks zuiver is
http://www.abc.net.au/worldtoday/content/2010/s3086781.htm

Mail Online – WikiLeaks is een bende terroristen, zegt vooraanstaand Amerikaans congreslid
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1333879/WikiLeaks-terrorists-says-leading-US-congressman-Peter-King.html

Financial Times – Hackers kunnen ons helpen
http://www.ft.com/cms/s/0/d3dd7c40-ff15-11df-956b-00144feab49a.html#axzz17QvQ4Ht5

Yahoo – Amazon verwijdert WikiLeaks door politieke druk
http://news.yahoo.com/s/afp/20101201/tc_afp/usdiplomacyinternetwikileakscongressamazon

PC World – Wraak van hackers voor WikiLeaks:
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/212701/operation_payback_wikileaks_avenged_by_hacktivists.html

Tippett.org – Amerikaanse regering toont ware controle op het internet door de expansiebeperking van WikiLeaks
http://www.tippett.org/2010/12/us-gov-shows-true-control-over-internet-with-wikileaks-containment/

The Guardian – Schuldigen van de VS ambassade-berichten moeten terechtgesteld worden, zegt Mike Huckabee
http://www.guardian.co.uk/world/2010/dec/01/us-embassy-cables-executed-mike-huckabee

The Christian Science Monitor – WikiLeaks door Mastercard en Visa in de steek gelaten. Wie volgt?
http://www.csmonitor.com/Innovation/Horizons/2010/1207/WikiLeaks-ditched-by-MasterCard-Visa.-Who-s-next

The Slatest – Assange’s Interpol Uitleveringsverzoek is voor seks zonder condoom
http://slatest.slate.com/id/2276690/


Steun de Avaaz gemeenschap! We worden volledig gefinancierd door schenkingen en ontvangen geen geld van regeringen of bedrijven. Ons toegewijd team zorgt er voor dat zelfs de kleinste bijdragen veel helpen —
schenk hier.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “Help WikiLeaks”

 1. Renee avatar
  Renee

  Er moet me toch 1 ding van het hart, aangaande de hele affaire rond Wikileaks.

  Er is mij als kind geleerd dat je tegen onrecht moet strijden, dat je jezelf soms op het tweede of derde plan moet zetten om dat onrecht tegen. Maar tevens kreeg ik altijd de wijze raad mee dat je het onrecht op zo´n wijze moet bestrijden, dat je de consequenties kan overzien en dat je de verantwoordelijkheid voor die consequenties ook kan dragen. Julian Assange wordt als ´held´ betiteld maar dat is hij mijn ogen niet omdat hij de verantwoordelijkheid niet kan dragen over de evt. consequenties. Of is hij Atlantis die het lot van de wereld op zijn schouders draagt?

  Openheid kan pas dan werken als mensen ook verantwoording gaan dragen!

  Prettige feestdagen!