Geplaatst

Tilburg (nog steeds) geen Fairtrade Gemeente

Ondanks handtekeningen van Tilburgse wereldburgers

In april dit jaar bood de lokale Werkgroep Fairtrade Gemeente met gepaste trots het nieuwe gemeentebestuur ruim 2.500 handtekeningen aan van burgers die het gemeentebestuur opriepen Tilburg tot Fairtrade Gemeente* te verklaren. Namens het college van B&W nam wethouder Erik de Ridder de handtekeningen in ontvangst. Helaas besloot het college onlangs geen gehoor te geven aan de oproep van ruim 2.500 Tilburgers. B&W zegt de titel Fairtrade Gemeente niet te ambiëren.

De gemeente Tilburg liet aan de Werkgroep weten wel het belang van eerlijke handel te erkennen, maar niet de ambitie te hebben de titel Fairtrade Gemeente te willen dragen.

De Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg betreurt deze keuze zeer. In de stad wordt hard aan dit onderwerp gewerkt: de horeca, de supermarkten en anderen in Tilburg maken sprongen voorwaarts om van Tilburg een Fairtrade Gemeente te maken. Het is de gemeente zelf die achterblijft en daarmee blokkeert dat de stad de officiële titel Fairtrade Gemeente verkrijgt.

Via de partijen in de gemeenteraad lobbyt de Werkgroep om alsnog te bereiken dat de gemeente voor de titel gaat. Zodat Tilburg zich in 2011 als eerste Brabantse gemeente Fairtrade Gemeente mag noemen.

De Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg is een initiatief van COS Brabant, Wereldwinkel Tilburg en Bureau Ver(?)antwoord.

* Een Fairtrade Gemeente is een stad of dorp waarvan bewoners, bedrijven, instellingen, organisaties en het gemeentebestuur zich inzetten voor eerlijke handel. Handel waarbij goede prijzen worden betaald aan de producenten, waaraan geen kinderarbeid te pas komt, waarbij werknemers vakbondsrechten hebben.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

34 reacties op “Tilburg (nog steeds) geen Fairtrade Gemeente”

 1. Michiel Peters avatar

  Dat de gemeente niet de ambitie uitspreekt een fairtrade gemeente te willen worden doet op geen enkele wijze af aan de inspanning die burgers en bedrijven daar zelf aan leveren.

  De gemeente zal in Tilburg de komende jaren de broekriem stevig moeten aanhalen en zorgvuldig afwegen voor welke projecten wel geld is en voor welke projecten – in ieder geval nu – geen geld is. Ik kan mij zo voorstellen dat op dit moment de titel van fairtrade gemeente niet hoog op de agenda staat. Sterker nog ik zou teleurgesteld zijn als de gemeente besloot middelen voor dit circus vrij te maken. Het bevorderen van een eerlijke wereldhandel en voorkomen van kinderarbeid lijkt me niet echt een taak voor een Brabantse gemeente, dat is meer iets voor de Verenigde Naties misschien.

  De wereld verbeteren kun je prima zelf, daar heb je de gemeente niet bij nodig.

 2. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Michiel,
  daar kan ik geen enkele toevoeging bij bedenken. Het is zoals het het is, effe pas op de plaats maken is hard nodig op het moment. Wonen en werken in dit dorp hebben nu de prioriteit. De luxe van fair trade etc. komt later vanzelf weer, tot het moment dat de overheid haar hand weer overspeelt heeft, en begint het circus weer van voren.

 3. Wies avatar
  Wies

  't Is met het afschaffen van kinderarbeid net als met slavernij: als wij Nederlanders het écht willen, dan komt het er heus wel van. Daar heb je geen college met moraliteitsbesef of een voorbeeldrol voor nodig. Dat is héél erg van voor juni 2010. En tot het zo ver is, kunnen we, nee móeten we natuurlijk wel van de huidige status quo profiteren. Matige producten importeren tegen schappelijke prijzen, wie kan daar nu op tegen zijn in deze barre economische tijden? Want dat het leven in Tilburg niet bepaald makkelijk is tegenwoordig, daar hoor je die 10-jarige katoen- en koffiebonenplukkers nou nooit eens over. Nou dan!

 4. Shoarma snapt zelfs avatar
  Shoarma snapt zelfs

  "Een Fairtrade Gemeente is een stad of dorp waarvan bewoners, bedrijven, instellingen, organisaties en het gemeentebestuur zich inzetten voor eerlijke handel. Handel waarbij goede prijzen worden betaald aan de producenten, waaraan geen kinderarbeid te pas komt, waarbij werknemers vakbondsrechten hebben"
   Ok, een definitie. Snap ik nog.
   
  "De gemeente Tilburg liet aan de Werkgroep weten wel het belang van eerlijke handel te erkennen, maar niet de ambitie te hebben de titel Fairtrade Gemeente te willen dragen."
   
  Nu snap ik er eerlijk gezegd niet zo veel meer van.
  Wel het belang erkennen, maar niet de ambitie hebben die titel te dragen?
  Kost het dragen van die ambitie, of van die titel geld dan? 
  Ok, Ruevert snapt het. Die begrijpt sowieso dat achter alles wat 'boven Tilburg' gaat een kennelijk linkse hobby zit.
  Maar hallo. Rueverts geluid. Goed om ook te horen.
  Maar Marjo, of Jan, of wie dan ook in het College: kunnen jullie mij dit ook uitleggen? 
  Gewoon aan mij, ok?
  Niet aan het het door Anail Ramdas al of niet terecht als zodanig gekwalificeerde 'plebs'.
  Gewoon aan mij.
  Wellicht krijgt Anails's 'plebs' er dan onverhoopt ook iets van mee.
  Redelijke vraag, toch?

 5. Hans van Zeeland avatar

  Er zijn maar weinig mensen voorstander van kinderarbeid, afpersing en oneerlijke handel. Natuurlijk mag je van mensen – in ieder geval die exemplaren die de titel 'mens' graag voeren – vragen dat ze even nadenken voordat ze voor een dubbeltje een t-shirt willen kopen. Of kiloknallers. Fout hout. Afperskoffie. Bloedchocola.
   Maar waarom dat gedrag waardevoller of zinniger wordt als de gemeente bordjes aan de grens ophangt, zo'n beetje zoals er voorheen overbodige bordjes met 'Kernwapenvrije gemeente' zijn geproduceerd én opgehangen, is mij een raadsel.
   Wil iemand me dát een keer uitleggen..?

 6. Wies avatar
  Wies

  Dat je (goed) gedrag nog eens benadrukt met een bordje – het zal wel. Maar het gaat hier in essentie natuurlijk niet om de bordjes Hans, dat snapt iedere communicatieadviseur. Het gaat in dit geval om het gedrag en de opvattingen van een gemeente. Is fairtrade anno 2010 inderdaad een 'luxe', zoals Ruevert stelt, of is het een alleszins redelijke bijdrage aan rechtvaardige (internationale) verhoudingen?

 7. Hans van Zeeland avatar

  @Wies
  Fairtrade is inderdaad geen 'luxe'. Het is een bijdrage die eenieder kan leveren aan een rechtvaardiger wereld. Laten we dat doen, zonder elkaar de maat te nemen of de ogen uit te steken met moreel superieur gedoe.
   
  Als de gemeente voortaan uitsluitend Max Havelaar-koffie schenkt en Tony Chocolonely en Fairtrade-bananen eet, lijkt me dat een goede zaak. De vraag is of de gemeente zich daarvoor zelfgenoegzaam op de borst moet kloppen door 'Kijk ons eens!'-bordjes en vlaggen en lintjes en wat al meer op te hangen en uit te rollen.
   
  Want ik zie nog steeds niet hoe dergelijk vertoon de totstandkoming van een rechtvaardiger wereld bespoedigt.

 8. Wies avatar
  Wies

  @Hans

  Vanuit welk motief – vlaggetje, bordje, idealen – partijen uiteindelijk met het initiatief instemmen, zal mij een zorg wezen. Zo pragmatisch ben ik dan ook wel weer.

 9. Jan Vugts avatar
  Jan Vugts

  Om de titel Fairtrade Gemeente te behalen moet er aan een aantal criteria worden voldaan. Een aantal van deze criteria hebben betrekking op de activiteiten van bedrijven, organisaties in de gemeente. Ook is het aantal winkels en supermarkten dat fairtrade producten verkoopt en het aantal producten dat zij verkopen van belang. Er is ook een criterium waaraan door het gemeentebestuur moet worden voldaan. Bij dat criterium behoort o.a. de indicator dat de gemeenteraad zich uitspreekt voor het behalen van de titel fairtrade gemeente en dat zij de lokale werkgroep financieel ondersteunt. Vandaar ook dat wij aan de politieke partijen hebben gevraagd om die ambitie uit te spreken en 5 a 10.000 euro ter beschikking te stellen aan de werkgroep voor activiteiten in het jaar 2011 om de titel daadwerkelijk te behalen en behouden. Hopelijk komt het zover en dan zullen wij met de werkgroep er op toezien dat de gemeente zich niet beperkt tot het ophangen van bordjes, vlaggen lintjes maar ook daadwerkelijk haar bijdrage blijft leveren aan fair trade. En fair trade is zeker geen luxe. Het is een manier om de onrechtvaardigheid in de wereld wat te verkleinen. En een verkleining van de onrechtvaardigheid is hard nodig, juist in deze crisistijd. Zowel de onrechtvaardigheden binnen de gemeente Tilburg tussen inwoners als ook om mondiaal vlak. Ook de gemeente Tilburg moet wat ons betreft hier volop aan meewerken als 'bedrijf' dat veel inkoopt, aanbestedingen uitschrijft en in haar beleid zegt dat zij bewust consumeren bij haar inwoners wil bevorderen.

  Coordinator Werkgroep Fairtrade Gemeente.

 10. Ruevert avatar
  Ruevert

  Als het fair trade programma gecompenseerd wordt met een reductie van het grote aantal nutteloze ambtenaren en belachelijke uitgaven zoals 60.000 voor een zandvlakte op de hasseltrotonde t.b.v. een "kunstwerk" schrapt, steek ik de vlag uit. Wordt er in dit dorp eindelijk eens nagedacht.
  Maar het hemd is nader dan de rok, helaas.

 11. Hans van Zeeland avatar

  Sorry Jan, maar je hebt me volledig overtuigd van de totale overbodigheid van dit initiatief.
  Gebruik je energie liever aan het vertellen aan de gewone burger waarom jij en andere Fair Trade-aanhangers het een goed idee vinden als hij beter over zijn aankopen na zou denken.
  Goede ideeën kunnen best zonder overheidssteun en -bemoeienis. Sterker nog: daar worden ze alleen maar geloofwaardiger en sympathieker van.

 12. Shoarma snapt het ni avatar
  Shoarma snapt het ni

  Er wordt hier op TilburgZ wat afonderhandeld, zeg. Met ultimata en al.
  Ik heb het echter best een beetje redelijk goed kunnen volgen. Als ik het goed begrepen heb, komt het hier op neer:
  Om de fairtrade-titel in de wacht te slepen moet gemeente o.m. de lokale werkgroep financieel ondersteunen à raison van minimaal 5000 euro.
  Bovendien moeten er aan de stadsgrenzen kennelijk een aantal bordjes verhangen worden.
  Maar dan nóg is de gemeente er niet. Want zónder de gedoogsteun van Ruevert wordt de gemeente op het fairtradeveld natuurlijk volledig kwijtgespeeld. En dus moet er eerst een 'groot aantal nutteloze ambtenaren' in hun hemd gezet worden en moet de 'zandvlakte op de Hasseltrotonde' van de gemeentebegroting worden geshoveld. Als er dan nog iets aan de vlaggenstok blijft hangen, tilt Ruevert zijn rok op, om 'm uit te steken en gaat ie daar over zitten nadenken.
  Tot zover heb ik het allemaal nog best een beetje redelijk goed gesnapt.
  Maar waarom de gemeente zegt "niet de ambitie te hebben de titel Fairtrade Gemeente te willen dragen", daar snap ik nog steeds geen rukwind van.
  Om in Rueverstijl te besluiten: hoge bomen vangen nu eenmaal te veel wind, helaas…?

 13. Ruevert avatar
  Ruevert

  @ Shoarma die het niet meer snapt, zijn achtergrond als doner kabab verloochend, zich presenteert in een kleurige variatie van namen:
  Anders waait het rokje niet op. Simpel toch.
  Voor de rest heb je bijna de bron van deze duistere zaak bereikt.

  "Om de fairtrade-titel in de wacht te slepen moet gemeente o.m. de lokale werkgroep financieel ondersteunen à raison van minimaal 5000 euro."

  Zou het dan toch weer gewoon aan de opgedroogde subsidietrog liggen?

 14. Shoarma Is Döne avatar
  Shoarma Is Döne

  @Ruevert
  Verloochen?
  Nee, is meer praktisch van aard, want met een inlognaam als 'Shoarma Is Döner Dan Kebab snapt het niet meer helemaal op Tilburg (nog steeds) geen Fairtradegemeente' is het eind toch wel een beetje zoek, slaat het Tom's cms op tilt en snapt niemand er meer iets van. Toch…?
  🙂
  En wat die subsidietrog betreft: als je deze anders benoemt, raakt ie ook minder snel leeg…

 15. Jan Vugts avatar
  Jan Vugts

  Het is zo dat de indicator waar het hier vooral om gaat zegt dat de gemeente de campagne faciliteert (financieel en/of praktisch). Dus het is niet zo dat de gemeente per se minimaal 5.000 euro subsidie moet verlenen aan de werkgroep om aan deze indicator te voldoen. Wij als werkgroep hebben in onze brief aan de politieke partijen een bedrag van 5 a 10.000 euro gevraagd. Hans van Zeeland reageert met:' Gebruik je energie liever aan het vertellen aan de gewone burger waarom jij en andere Fair Trade-aanhangers het een goed idee vinden als hij beter over zijn aankopen na zou denken.
  Goede ideeën kunnen best zonder overheidssteun en -bemoeienis. Sterker nog: daar worden ze alleen maar geloofwaardiger en sympathieker van.'

  Hans, ik gebruik mijn energie ook om de burger te informeren. Zowel met als zonder financiele steun van de overheid. Voor de uitvoering van goede ideeen is vaak ook geld nodig. En waarom zou dat niet voor een deel van de gemeente Tilburg mogen komen?

 16. Hans van Zeeland avatar

  Eh… omdat ideeën die niet zonder steun van de overheid kunnen alleen al daardoor zwakker en ongeloofwaardiger (en zelfzuchtiger en overbodiger) lijken. Had ik eigenlijk al een beetje verraden, hè? 😉

 17. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @Hans
  Hans ik vind je opmerking over sterke en zwakke ideeën eigenlijk als een tang op een varken slaan in je betoog.
   
  Je weet, er bestaat zoiets als postbus 52 berichten. Daar worden goede ideeën waar iedereen het wel over eens is gepromoot middels reclamespotjes, folders etc. Voorbeelden zijn campagnes om het stoppen met roken te bevorderen, de gordel om te doen achter het stuur, een donorcodicil te tekenen enzovoort enzovoort.
   
  Dat een organisatie helpt met het verspreiden van deze ideeën en daarvoor gefinancierd wordt wil bepaald niet zeggen dat de ideeën die ze promoot zwakke ideeën zijn. Integendeel zelfs, men vindt juist dat iedereen hier kennis van zou moeten nemen en naar zou moeten handelen. In dit licht moet je ook de poging zien de gemeente Tilburg tot Fair Trade gemeente te maken. Tilburg zou daarmee een gedachtegoed helpen promoten waar iedereen het eigenlijk wel over eens is, maar waar in de praktijk toch te weinig naar gehandelt wordt. Dat dat wat kost is alleen maar logisch, er zullen instrumenten moeten worden ontwikkelt, maar als je ziet wat voor reclame uitgaven er bij de gemeente worden gedaan om bijvoorbeeld iets totaal nutteloos als de (duurste) kermis (van Nederland) landelijk onder de aandacht te brengen, dan valt een schamele 5000 tot 10000 voor een buitengewoon nuttig 'product' reuze mee.

 18. Shoarma Is Döne avatar
  Shoarma Is Döne

  Hans toch…! "omdat ideeën die niet zonder steun van de overheid kunnen alleen al daardoor zwakker en ongeloofwaardiger (en zelfzuchtiger en overbodiger) lijken".
  Lijken? Voor wie? Ben jij d'r ook zo eentje dan die zegt "Nee, voor mij geldt dat natuurlijk niet, maar voor anderen des te meer".
   Voor Tilburg Virtueel ben ik nog steeds op zoek naar een 'rechtse' of – wat genuanceerder – 'ietwat rechtse' columnist. Met maar twee premisses: hij/zij moet kunnen schrijven én kunnen argumenteren.
   Ik wil niet te voorbarig zijn, maar vooralsnog heb ik er alle begrip voor dat je nog niet hebt toegehapt.
  Want voor een columnist is het te doen gebruikelijk om in ieder geval in te gaan op de argumenten van de 'tegenstander'.
  Op Jan's argumenten ga je niet in. Louter wat nablaterij van wat '(neo?-)liberaal', maar, in dit verband ook, populistisch jargon. Je zegt het nog nét niet: 'linkse hobbies'. Enfin, dat siert je dan ook wel weer.
   Maar ik weet bijvoorbeeld – bij benadering weliswaar – wat de laatste verkiezingscampagne van de VVD (had ook PvdA kunnen zeggen hoor) heeft gekost. Zij deed dat onder meer óók met bordjes, niet alleen aan de stadsgrens, maar door de hele stad heen. Hoe je het ook went of keert of beredeneert: mede gefinancierd door de overheid.
  En jij maakt je druk om die lullige 5000 euro voor een mondiaal belangwekkend item als 'Fair Trade'?
  Mán, zelfs bij Ahold zijn ze al verder! Mede door campagnes van Fair Trade beginnen de schappen zich ook daar meer en meer te vullen met fairtradehandel.
  En kom nu niet aan met we moeten de broekriem aantrekken.
  (Vooruit, je hebt een excuus indien je niet in slaap kunt komen van koffie, je allergisch voor chocola en je vriendin alle bananen gebruikt)

  Enfin, schrijven kun je wel.
  Alle argumenten heb ik je inmiddels bijkans ontnomen.
  Mijn excuses daarvoor. Wie weet drinken we daar samen ooit nog eens een fair-trade-cognacje op!

 19. Hans van Zeeland avatar

  Beste wat is je naam vandaag,
  je kunt fair trade, net als ik, een goeie zaak vinden. Wat ik al tegen Wies zei: of spiegels, kraaltjes, bordjes, logo's en titels een rechtvaardiger wereld dichterbij gaan brengen, waag ik zeer te betwijfelen.
  Maar het idee dat de overheid geld van inwoners gaat gebruiken om te proberen diezelfde inwoners onder wier democratische controle ze staat ertoe te bewegen iets te vinden en doen waarvan de overheid vindt dat ze dat zouden moeten vinden en doen – nee, daar ga ik niet gauw voor te winnen zijn. Dat deugt namelijk tamelijk fundamenteel niet.
  Nog los van hoeveel het kost – met dergelijke argumenten heb ik me niet ingelaten.
  (Tilburg Virtueel? Op welke middengolfzender zit dat dan? 😉 )

 20. Renee avatar
  Renee

  Fairtrade Cognac? Sorry maar da kan niks zijn, zie de echte cognac-liefhebber 🙂

 21. Renee avatar
  Renee

  zie=zei (hik);-)

 22. Wies avatar
  Wies

  @Hans
   
  "Maar het idee dat de overheid geld van inwoners gaat gebruiken om te proberen diezelfde inwoners onder wier democratische controle ze staat ertoe te bewegen iets te vinden"
   
  In navolging van SIDDK: mag ik hieruit concluderen dat jij er binnen de VVD voor pleit om geen staatssubsidie te gebruiken voor campagneboodschappen?

 23. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Oh maar mezzzke toch, ooit een gggoede Zpaanze brendie gegenoten? Voor de helft van de prijz?

 24. Renee avatar
  Renee

  hmm Alard, Brandy is ginne cognac he.

  Ast heul koud is, meude wel unne keer kome nippen bij mén.
  😀

 25. Hans van Zeeland avatar

  @Wies en @Shoarma-is-ook-maar-opgeleukt-schaapsvlees,
   Verkiezingscampagnes hebben met dit onderwerp niets van doen: politieke partijen worden gesubsidieerd, zonder aanzien des persoons, omdat dat voorkomt dat alleen rijke partijen aan verkiezingen mee kunnen doen. Niet uit instemming of als steunverklaring.
   De vraag is of de overheid burgerinitiatieven opzichtig moet steunen. Lijkt me niet. Een goed idee als het willen bevorderen van Fair Trade kan prima zonder het 'Goedgekeurd door B&W'-stempeltje.
   Wat mij betreft afrondend: Fair Trade? Graag! Een gemeente die zelf alleen nog zuivere koffie schenkt? Prima! Die nastrevenswaardig gedrag voorleeft? Uitstekend! Een particuliere campagne voor Fair Trade? Goed hoor! Posters op het gemeentehuis ophangen? Ja, leuk! B&W gemeenschapsgeld laten uitgeven 'om te tonen hoe goed het idee is'? Nee! De gemeente tooien met de versierselen ‘Fair Trade Gemeente’? Nee, welk doel dient dat eigenlijk?! De gemeente zich laten bemoeien met het assortiment van winkels binnen Tilburg? Nee, ben je belazerd!
   Zo, ik ben er wel klaar mee.

 26. Hans van Zeeland avatar

  Fijn ook dat die witregels zo leuk meewerken… 😉

 27. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Wies,
  "“Maar het idee dat de overheid geld van inwoners gaat gebruiken om te proberen diezelfde inwoners onder wier democratische controle ze staat ertoe te bewegen iets te vinden”
  Dit is toch gewoon fascistisch, het gaat veel verder dan alle opportunisten zoals Wilders gaan. Onder het motto wij hebben gelijk en jullie zijn stemvee en wij luisteren toch niet naar jullie ideeën. Demasqué van jullie zogenaamde idealen. Jouw partij moet aan het lijstje van dictators toegevoegd worden.

 28. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Niet te kort door de bocht, Hans.
  Want jij mag er dan wel klaar mee zijn, mensen die zich op allerlei maatschappelijke terreinen actief inzetten op thema's als gezonde voeding, patiëntenbelangen, mondiale bewustwording, energiebeleid, kindermishandeling, de opwarming van de aarde enzovoort, enzovoort zijn er nog niet helemaal klaar mee.
  (witregel)
  Immers, dankzij dit soort particuliere initiatieven is met name de politiek deze items op den duur serieus gaan nemen en er zelfs wetheving op laten volgen. Sterker nog: politieke besluitvorming kán niet zonder de betrokkenheid van maatschappelijke groeperingen. Instellingen, belangengroepen, ja, zelfs doodordinaire actiegroepen.
  Nóg sterker nog, zónder deze maatschappelijke – niet partijgeïnitieerde – initiatieven kunnen jij en ik inmiddels – voor zover niet vegetarisch – hormonenvrij vlees eten, waardoor jij nu geen varkensoren hebt en ik mijzelf Shoarma kan noemen, en niet als zodanig in de grilloven van Shoarma-Grillroom Aly Baba V.O.F. op het NS-plein geëindigd ben.
  (witregel)
  Ik neem aan dat je het met mij eens bent, dat de overheid een voorlichtingstaak heeft. ("Wees u bewust van het milieu; sluit uw gordijnen", "Wees geen nicht, áán dat achterlicht", enzovoort).
  (witregel? hmmm… had zonder gekund)
  En ik neem aan dat je het ook met mij eens bent dat de overheid deze voorlichtingstaak mag uitbesteden aan maatschappelijke organisaties die op te onderscheiden terreinen over meer expertise beschikken, deskundiger zijn.
  (witregel)
  Mee eens?
  (witregel)
  Enfin, ik vermoedde het al. Onze standpunten lagen ook niet zo ver uit elkaar.
  Laten we het dan ook maar niet meer hebben over 'bordjes aan de stadsgrenzen' en 'versierselen aan de gevel van het stadhuis'.
  Laten we ons samen zorgen maken over mensen die anderen – niet lastig gevallen door enig historisch besef – duiden als fascistisch.
  (witregel)
  Actiegroepje beginnen? Mag Ruevert de spandoeken schilderen…
  🙂

 29. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  De wit regel dient in het reactieveld alsvolgt te worden gebruikt.
   
  Ja zo dus.
   
  Je geeft een enter, klikt dan op de witregel knop en dan weer een enter.
   
  en daar ging weer zo'n mooie witregel

 30. Shoarma is (nog stee avatar
  Shoarma is (nog stee

  Mag ik even oefenen?
   
  Was het hierboven wit?
   
  En is het hier onder ook wit?
   
  Dan had niet alleen ik hierboven gelijk, maar jij nu ook, Tom.
  🙂

 31. Wies avatar
  Wies

  @Ruevert Kwisje:

  Aanhalingstekens gebruikt u in de volgende gevallen:

  A) om letterlijk te citeren;

  B) om aan te geven dat u woorden niet in de gewone betekenis gebruikt: de aanhalingstekens geven bijvoorbeeld aan dat het om een zelfbedacht of ironisch gebruikt woord gaat, of om een vakterm;

  C) om de betekenis van een woord of uitdrukking te omschrijven.

  D) A. B en C zijn alle drie juist.

 32. Wies avatar
  Wies

  @Hans van Zeeland

  "Politieke partijen worden gesubsidieerd, zonder aanzien des persoons, omdat dat voorkomt dat alleen rijke partijen aan verkiezingen mee kunnen doen. Niet uit instemming of als steunverklaring."

   

  Lokale partijen krijgen 0 euro subsidie.

   

  En het is typerend dat jij fairtrade nog steeds een 'idee' noemt. Ik zou het vanalles willen noemen – noodzaak, morele verplichting, rechtvaardigheid, ideaal – maar geen idee. Of het moet zo'n goed idee zijn, dat je je hardop mag afvragen waarom het niet uitgevoerd wordt, of door een overheid op zijn minst actief gestimuleerd en uitgedragen.

 33. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Wies,
  '@Ruevert Kwisje:
  Aanhalingstekens gebruikt u in de volgende gevallen:'
   
  Zoals gebruikelijk geef jij een zeer logisch antwoord en bijbehorende verklaring die professor Sickbock waardig zou zijn. Echter het ontstijgt mijn denkraam en ook Kwetal kan het antwoord op deze simpele observatie niet vertalen. Dus daal af van de almachtige berg Olympus en verklaar ons, als verwerpelijke wormen die geen bestaansrecht zouden moeten hebben, wat deze briljante uitleg nu inhoudt.

 34. Wies avatar
  Wies

  De uitspraak “maar het idee dat de overheid geld van inwoners gaat gebruiken om te proberen diezelfde inwoners onder wier democratische controle ze staat ertoe te bewegen iets te vinden” waar jij helemaal los op gaat, komt niet van mij. Vandaar de aanhalingstekens. Je ziet, ik ben de kwaadste niet. Böse Männer zoals jij sta ik altijd graag te woord.