Geplaatst

16-22 oktober Wereldvoedselweek op Holland Doc

Op Wereldvoedseldag op 16 oktober start Holland Doc 24 met een themaweek over voedsel om aandacht te vragen voor het hongervraagstuk in de wereld.

In We Feed the World (2005) geeft de Oostenrijkse filmmaker Erwin Wagenhofer een onthutsend beeld van de massale voedselproductie. Taste the Waste (BOS, 2010) laat zien dat we ongeveer evenveel voedsel verspillen als opeten, en in Uitgevist (VPRO, 2009) confronteert onderzoeksjournalist Charles Clover vooraanstaande politici en beroemde koks met de gevolgen van overbevissing.

Lees verder

Fairfood is een organisatie die campagne voert voor duurzamer voedsel. Directeur Frank van der Linde tipt deze week De toekomst van ons voedsel: landbouw of laboratorium (VPRO Tegenlicht, 2008) over de vraag hoe we in de toekomst de groeiende wereldbevolking kunnen voeden.

“Ik hoop dat mensen na het zien van deze film bewuster zullen worden van wat ze eten en waar hun voedsel vandaan komt, en dat ze voedselbedrijven zullen aansporen om hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Lees verder

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “16-22 oktober Wereldvoedselweek op Holland Doc”

  1. Godelieve Engbersen avatar

    http://www.youtube.com/watch?v=nPobACr9oL4

    Indrukwekkend filmpje, met veel impact, ook voor deze dag die voedselverspilling op de kaart zet.
    Prachtig filmpje over groepsdruk.
    Heel belangrijk tot je door te laten dringen.
    Mede hierdoor vertonen mensen kudde-gedrag, ook al weten ze dat het eigenlijk niet goed voor hen-zelf is.

    Zien drinken, doet drinken.
    Zie roken, doet roken.
    Zien shoppen, doet shoppen.

    15 jaar heb ik in de horeca gewerkt en bruiloftsfeesten 'gedraaid'. Ontelbare plastic zakken vol overheerlijke feestmaaltijden zijn bij ons 's nachts de kliko ingegooid. Gasten 'durven' niet het overgebleven fruit of lekkere stokbrood mee te nemen naar huis. Omdat dat bij ons 'raar gevonden wordt'. Zelf wij vrijwilligers, vonden het lastig weleens iets te pakken, ook al waren alle feestvierders al vertrokken. Met een lege koelkast in het vooruitzicht heb ik weleens een lekker broodje gepakt voor het zondagochtend maal, maar zelfs dat deed je bijna stiekem. Snel weggooien is de norm.

    Vreselijk!

    Maar zien fietsen doet fietsen.
    Zien huggen, doet huggen.
    Zien dialogiseren, doet dialogiseren.

    Ook bij mooie zaken, werkt groepsdruk.
    Heb er het volste vertrouwen in.
    Laten we voortaan wél om een doggybag vragen, of een kleinere portie, of de yoghurt van 1 dag oud serveren, of kliekjesdag plannen met een (h)éérlijke maaltijdsoep. Goed dat vandaag aandacht wordt besteed aan dit thema. Ook vegetarisch eten, veel duurzamer, mag vaker op de kaart. Ook in de Tilburgse restaurants.
    In Gent is er een heel succesvolle Veggie-dag. Hierover heb ik een filmpje op mijn you tube kanaal geplaatst. De moeite van het bekijken waard. Vraag eens vaker om een orgninele vegetarische maaltijd, onze stad is het waard.
    (1 hamburger kost 8000 liter water,
    dat we die dan ook nog eens weggooien? Het is ook prettig bewust en zorgvuldig te leven.
    Niemand voelt zich toch écht lekker bij het weggooien van voedsel?
    Prettig weekend!

    Op 11/11/2010 promoveert Jeanine Schreurs. 'Living with less: prospects for sustainability'. Lifestyle met downshiften is Groener, Goedkoper en Gezonder. Daar kan toch niemand -tegen- zijn?

    Godelieve Engbersen
    ambassadeur van genoeg.

  2. Godelieve Engbersen avatar

    Taste de waste –
    vandaag samen met Jan Vugts buro Verantwoord, en Stichting Werelddelen, Tilburg Transition Town, en deelnemers van Goei Eete bekeken.
    Heftige film.
    Bekijk deze film en zet je stappen ?

    Godelieve

  3. Hans Alberts avatar
    Hans Alberts

    Of het nu verspilling is, het overmatige gebruik van pesticide, megastallen, dierziekten die nu ook al mensen treffen, watertomaten, E-nrs in 'processed food', de afwezigheid van kaas op onze kaaspizza, of de boer die geacht wordt onder kostprijs onze primaire levensbehoefte te garanderen; we zijn met z'n allen op de verkeerde weg. Het aardige is dat wij allen [als consumenten] daar deels de oorzaak van zijn, maar anderzijds ook gezamenlijk de sleutel in handen hebben dit allemaal te veranderen.

    Hoe? Verenig mensen, verander samen je gedrag. Kies en handel op basis van je overtuiging dat een nieuwe wereld begint bij jezelf. Dat hoeven geen grote stappen te zijn. Dat kan ook een kleine stap zijn. Bijvoorbeeld door je voedsel te kopen bij de [nu nog bestaande] boer om de hoek.

    Met ons initiatief 'Goei Eete' doen we dat. Dus meld je aan http://tilburg.transitiontowns.nl/archief/1497 en maak die kleine lokale verandering.

    Hans Alberts

  4. Godelieve Engbersen avatar

    Reactie van een bevriend collega.

    Filosoof, niet in Tilburg woon-achtig.
    Zijn vak Cultuurpessimist of realist?

    Het is ook wel erg (en ik erger me er ook al een hele tijd aan) dat wij (consumenten) en-masse blijk-baar nog stommer zijn dan het spreek-woordelijke achtereind van het varken.

    Als de tomaat niet rood is,
    de sinaasappel niet oranje,
    de aardappel niet gewassen en op maat gesorteerd in een plastic zakje zit, etc.
    dán lusten we hem niet.

    Daarbij kopen we inmiddels ook om het kopen. Ziet er zo lekker luxe uit, een koelkast overvloedig gevuld met te dure dingen.

    Opeten doen we het niet. Maar daar is het ook niet meer voor gekocht. Het gaat er allemaal om dat we ons maar lekker, rijk, toch op zijn minst niet-in-nood kunnen voelen.

    En we worden ook niet voorgelicht, niet opgevoed. Kijk b.v. naar consumentenprogramma Kassa van afgelopen zaterdag. Stopt Lays minder vet in de aardappelchips, klaagt Meurders dat er dan meer aardappel in een portie van x gram zit, en daar wordt je dik van. Domheid die je niet voor mogelijk houdt.

    De "consument" is dus wel boos, maar weet niet meer waarop, waarom, waarover.

    Is het spoor helemaal bijster.

    Wat (om Kant geheel uit context aan te halen) mogen we dan nog hopen?

    Daarbij de supermarkten die de voedsel-producenten terroriseren en hun wil opleggen. En de specu-lanten die schaarste en honger als middel inzetten om rijk te worden.

    Bah.

    En de overheid vindt alles goed. Stimuleert dit soort gedrag, omdat het goed voor de economie zou zijn.

    Die overheid, doet natuurlijk uiteindelijk helemaal niks.

    Pakt de supermarkten niet aan. Laat speculatie ongemoeid.

    Legt eventueel een kleine belas-ting op aan ons consumenten, waar vervolgens niks goeds mee gedaan wordt, en die ook ons gedrag niet zal beïnvloeden (laat staan dat van suppermarkten en speculanten).

    Cynisch? Misschien. Maar misschien ook wel realistisch?

    vaneen bevriend cultuurpessimist,
    of realist?

    Er zijn veel mensen die in beweging willen komen, volgens mij wordt deze NietWinkeldag dit jaar super succesvol.

    Heb vandaag al wel een kerstreclame voor bij horen komen.

  5. Renee avatar
    Renee

    Mijn wenkbrauwen rezen omhoog: 50 % van de voedselproductie belandt bij het afval nog vóór het in de winkel komt? Dus vóórdat de consument ueberhaupt zijn handen in het spel heeft?
    Daar ga je dan met je schuldgevoel!
    Ik trek me als consument veel aan, koop bewust en maak af en toe een fout, net als een echt mens. Maar ik hoor hier niets over!

  6. Renee avatar
    Renee

    Ter aanvulling, bovenstaande reactie geef ik niet om het wereldvoedselprobleem te bagataliseren.