Geplaatst

TROTS niet langer op TilburgZ

Op 5 januari zijn diverse zogenaamde mupi’s (reclameborden) in het centrum gekraakt en zijn de reclameposters vervangen door brobbelwerk wat volgens de makers kunst voor moet stellen. De actie is georganiseerd door het Adbusting Team Tilburg (ATT).  Volgens TROTS zijn dit soort acties onacceptabel. Tilburgers en dus ook de anarchistische Tilburgers moeten respectvol omgaan met de openbare ruimte. De kosten van vandalisme dient volledig verhaald te worden op de veroorzakers.

Het bedrijf JCDecaux heeft aangegeven de schade zo snel mogelijk te herstellen. De fractie van TROTS heeft hen gewezen op de contactgegevens van de vandalen om zo de kosten op hen te verhalen.

Maar nog ernstiger wordt het als de website TilburgZ die zich voordoet als podium voor debat zijn ware aard laat zien en Tilburgers aanzet tot vandalisme. De redacteur van deze website plaatste op 5 januari een artikel waarin een youtube-filmpje alsmede een PDF-handleiding is opgenomen waarin wordt aangegeven hoe de mupi’s van JCDecaux kunnen worden gekraakt. Hiermee zetten zij Tilburgers aan tot vandalisme. Een strafbaar feit!

TROTS heeft daarom al haar columns verwijderd van de website en zal geen content meer leveren zolang de website zijn anarchistische karakter niet afzweert.  TROTS vindt dat het college en andere partijen dit voorbeeld dienen te volgen.

De fractie van TROTS heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester.

Reacties

19 reacties op “TROTS niet langer op TilburgZ”

 1. Joost avatar
  Joost

  Woord van de Dag: "brobbelwerk" 🙂

 2. Redactie TilburgZ avatar

  Zien we nu de ware aard van Trots naar boven komen, de vrijheid op informatie dwarsbomen. De persvrijheid aan banden leggen. Jullie vallen hier dus enorm door de mand grappenmakers.

 3. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Wat een vreemd punt maakt TROTS hier en wel op een heel vreemde manier. Meesjouwen met de heersende orde: dat is toch niet echt waar TROTS normaliter in uitblinkt?

  Ik vind de term broBBelwerk juist hiervoor wel op zijn plaats, niet voor de ATT actie. Een statement als "Make love not Ads" o.i.d. getuigt m.i. van meer 'gemeentevisie' en oog voor het algemeen belang dan de openbare ruimte deels verkopen aan een commerciële partij die middels deze Mupi's aan weet te zetten tot nóg meer overbodige consumptie, met onder meer vergrote schuldproblematiek voor minder goed doordenkende mensen als gevolg. Hetgeen weer bij overheidsinstanties op het bordje komt en wellicht veel meer kost dan het contract met JC Decaux opbrengt: daar ook al over nagedacht TROTS?
  Dát aan de kaak stellen, zonder de Mupi's te vernielen en zonder dus vandalisme te plegen: ook mijn zegen heeft ATT. Mochten de daders gepakt worden: de wettelijke gevolgen zullen ze op de koop toe nemen verwacht ik: idealen voor eigenbelang!

  Persoonlijk heb ik meer met guerilla gardening: dat zit niets anders in de weg en brengt extra groen en kleur in de stad. Wat is de mening van TROTS over guerilla gardening? Breng het gerust op jullie eigen website, als het erop staat: mail even naar ecopaul@yahoo.com

  Ik heb trouwens ook nog wat rekenwerk van TROTS tegoed mbt de gemeentelijke lasten en baten, daar maakt TROTS zich hard voor en ik wacht dan ook nog steeds met vertrouwen:
  Het gaat om die 803.000 euro aan bezuinigingen op groen, terwijl er op gebouwen maar 15.000 wordt bezuinigd. Graag weet ik als (Til)burger hoeveel % van de totale bestedingen aan respectievelijk groen en gebouwen dit is. Dat valt niet op de website van de gemeente te achterhalen, ik heb het tenminste niet kunnen vinden. Als TROTS dit weet te vinden: gaarne via ecopaul@yahoo.com de info mijn kant op, alvast bedankt!

  Even goede vrienden, nog de beste wensen voor heel TROTSsucces in de raad, ik kijk uit naar de schriftelijke vragen over de 3 gesneuvelde bomen in het Leijpark eind dit jaar (zie column Aldert vd Burg in de Tilburgse Koerier van deze week: een beetje zelfspot is TROTS hopelijk niet vreemd) 🙂

  Met vriendelijke groeten, Paul van Est

 4. Garm avatar
  Garm

  Zover begrepen in de Tilburgse Groenvoorziening is offerte gevraagd voor nieuw gereedschap, stuk of 30 van onderstaand model.
  Lering is namelijk getrokken uit de effectieve sloop methode, zoals te zien was aan de Hart van Brabantlaan.
  Totale kosten zijn helaas niet bekend, maar er bestaat grote tevredenheid op het gemeentehuis hierover, http://youtu.be/Dd6qCnAit2A

 5. Redactie TilburgZ avatar

  Ik heb enkele columns van TROTS terug geplaatst op de site zodat de lezer zich een beeld kan vormen van waar trots voor staat: https://www.tilburgz.nl/author/trots/

 6. Mees avatar
  Mees

  De posters waarmee ATT de reclame heeft vervangen zijn volgens mij niet zo zeer bedoeld als kunst alswel tot oproep om BIJVOORBEELD (meer) kunst in de publieke ruimte te introduceren, zoals in die mupi's. Dit in tegenstelling tot al die reclameposters die ook nog eens bijna overal hetzelfde zijn door de hele stad heen. Daar word ik ook wel een beetje moe van…

 7. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Tom, kun je niet maken…! Als auteur heeft TROTS het recht artikelen te wijzigen of te verwijderen.
  Met een dergelijke terugplaatsingsactie verlies je het vertrouwen van iedere (potentiële) blogger.
  Wat je overigens natuurlijk wel kunt doen is onder eigen redactie een artikel plaatsen met een bloemlezing met de door jou beoogde strekking…

  Overigens deel ik jouw verontwaardiging in deze…

 8. Redactie TilburgZ avatar

  Hoi Alard, ik vind dat je niet zomaar je verhalen kunt deleten, dat heb jij ook eens gedaan weet je nog. Overigens blijkt dat TROTS de columns niet verwijdert heeft maar ze in concept heeft geplaatst. Ik kan ze dus nog terugplaatsen met de reacties erbij (kan ik natuurlijk zowiezo via backup maar dat is meer werk) . Ik kijk even wat ik doe, ik wil TROTS het recht niet ontnemen om middels terugtrekken van de colums 'actie' te voeren. Maar no way dat ik het persbericht intrek, als ze dan definitief breken met TilburgZ zet ik wel degelijk hun columns met de reacties terug. Als je hier gebruik maakt van de faciliteiten kun je de boel (ook vaak zinnige reacties van lezers) niet zomaar deleten, dat is vandalisme. Ja, ook gij Alard.

 9. Shoarma avatar
 10. Nachtburgemeester Tilburg avatar

  Beste Joost,
  Graag ga ik de dialoog aan met Je. Graag hoor en wederhoor.

  Ik heb je betrokkenheid gezien voor de Tilburgers. Zoals bv. in het filmpje "Tilburg spreekt', waarin je aan de slag gaat voor betrokkenen van de voedselbank. Dan nu dit.
  Vind ik niet met elkaar rijmen. Hoe kun je een ludieke, lieve actie, gericht op het Welzijn van de burgers van Ons Tilburg, waar jij zo trots op bent, met zo'n overdreven reactie beantwoorden.
  Er wordt namelijk niets gesloopt. Er wordt ook niet aangezet tot slopen.

  Graag ga ik daarover met je in dialoog, het liefst met iemand erbij van de Dialoogacademie.
  Ik wil je visie namelijk graag snappen,
  Lieve actie's, met aandacht voor de onderlinge verbondenheid in Tilburg.
  Dat is iets waar IK juist zo Trots op ben. Dat is De Kracht van Tilburg. Of zou het kunnen zijn.

  Misschien kom je morgen ook naar de economie les van Occupy. Met Lou Keune. Dan spreken we elkaar vast daar.
  Goed om elkaars standpunten beter te begrijpen.

 11. ruevert avatar
  ruevert

  Jouw keuze is een beetje bruut, maar niet ver de waarheid. Het geblaat van de geiten met hun afkeer van geitenneukers is een beetje dubbel.
  Wellicht voor de meer serieuze "landheren en dames van dit dorp" wel een gedegen discussie op te starten over de status van dit dorp.
  Het dorp is nooh niet rijp voor een Venetiaans demasqué van de groene weg!

 12. ruevert avatar
  ruevert

  Waar maken we ons druk over in dit dorp. Als of er geen andere meer prangende zaken zijn. Trots en Tom P. waar zijn jullie mee bezig?

 13. Paul van Est avatar

  Met openlijk een discussie voeren, daar zijn Trots en Tom P. mee bezig beste laffe Rue vert….

 14. Tom Pijnenburg avatar

  Joost heeft mij verzocht de columns van TROTS van TilburgZ te verwijderen. Hij mailde dat zij het intelectuele eigendom van de columns niet hebben overgedragen aan TilburgZ. Nu veronderstelt intelectueel eigendom de aanwezigheid van op zijn minst een vorm van intelligentie, en die heb ik eigenlijk niet kunnen ontwaren nu ik de columns nog eens na lees.

  Dus sorry Joost, verzoek afgewezen.

 15. Hans van Zeeland avatar

  Beste Tom,

  Zou je mij nog eens de overeenkomst willen mailen waarin staat aan welke voorwaarden bloggers en TilburgZ over en weer hebben te voldoen? Met name ben ik benieuwd naar de paragraaf waarin staat dat een blogger zich op enig moment allerlei publiek geventileerde waardeoordelen door de webmaster over zijn geschriften moet laten welgevallen.

  Met hartelijke groet,
  Hans van Zeeland

  (Die even zijn inlogcodes kwijt is, dus niet op de site kan zoeken naar de overeenkomst. Sorry!)

 16. Redactie TilburgZ avatar

  Hans, ik reageerde prive, niet als webmaster, mag ik a.u.b.

 17. Hans van Zeeland avatar

  Je mag het helemaal zelf weten, natuurlijk. Stel je voor…

  (En ik heb m'n inlog weer gevonden! Nu de overeenkomst nog…)

 18. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Welke discussie, Paul…? Al enige argumentatie hier tegengekomen? (zie desgewenst: http://www.encyclo.nl/zoek.php?woord=argumentatie )

 19. Paul van Est avatar

  Ik vind dit wat te kort door de bocht Tom, speel de bal en niet de man: met het aan de kaak stellen van die behoorlijk hoge en stijgende subsidie aan het o zo independent (en door mij hogelijk gewaardeerde: van mij mogen de entreeprijzen omhoog) Incubate had Joost wel degelijk een punt. En haal zeker niet zijn moeder erbij… Barend! 🙂