Geplaatst

Eftelingkaarten, weinig lol voor gemeente!

TROTSDe afgelopen week heeft Trots op Nederland (TROTS) tot twee keer toe vragen gesteld aan het college omtrent 100 vrijkaarten die zij ontvangen hebben van de Efteling. Als fractie hebben we besloten deze vragen te stellen omdat het handelen van het college erg discutabel is in deze.

Ten eerste is de uitnodiging buiten de reguliere uitnodigingen aan het college gehouden. Dit is vooral opmerkelijk als blijkt dat deze uitnodiging er toe heeft geleid dat het college een geplande tweedaagse in kort tot slechts één dag. Is een dergelijke tweedaagse zo ruim opgezet dat het programma ook in één dag kan worden afgehandeld? De gang van zaken geeft het gevoel dat het college deze beslissing liever onder de pet hield.

Een zelfde gevoel ontstaat als blijkt dat de uitnodiging vergezeld werd met 100 vrijkaarten die de burgemeester weg mag geven aan een club of instelling in de stad. Dit relatiegeschenk met een markt waarde van ruim € 3.000,- had volgens de regels binnen de gemeente gemeld moeten worden om vervolgens een maatschappelijke bestemming te krijgen in de stad die bekrachtigd moet worden door een collegebesluit. Zowel de melding als een collegebesluit ontbreken tot op de dag van vandaag. Dit alles wekt de schijn van zelfverrijking in de hand.

Dat het ook anders kan bewijst de gemeente Niedorp. In deze gemeente heeft het college op 14 februari de uitnodiging transparant opgenomen in hun besluitenlijst. Hierbij is direct ook het besluit genomen om de wijze van bestemming van de vrijkaarten te regelen. Het Tilburgse college kan nog veel leren van deze kleine Zeeuwse gemeente.

Vreemd genoeg wist een woordvoerder van de burgemeester binnen 24 uur na het stellen van onze vragen melden dat de kaarten geschonken zouden zijn aan de Kinder AdviesRaad Tilburg (KART). Deze moeten zorgen dat de kaarten terecht komen bij minima. Ook hier slaat het college een flater.

Niet alleen omdat er in KART de dochter van een raadslid zit en het college dit had kunnen weten maar bovenal omdat het net zoiets is als een hongerige zwerver brood uit te laten delen. Dit terwijl we ook instellingen hebben waar de link naar de Tilburgse minima veel duidelijker is en waar deze situatie niet zou ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de sociale dienst of de Tilburgse voedselbank, waar deze mensen wekelijks vaste gast zijn.

Onze vragen hebben inmiddels geleid tot een landelijke discussie die mede aangewakkerd is door aandacht van Omroep Brabant, De Telegraaf en Binnenlands Bestuur. Opvallend stil blijft het vanuit de lokale media. Zij hebben hier geen letter aan vuil gemaakt. Het lijkt dat zij hiermee de kwestie ook met de mantel der liefde willen bedekken. Een gemiste kans want juist de lokale media zouden als slijpsteen voor de geest moeten werken voor zowel Tilburger als politiek.

Reacties

Eén reactie op “Eftelingkaarten, weinig lol voor gemeente!”

  1. Kirsten Logister. avatar
    Kirsten Logister.

    De lokale media heeft hier geen letter aan vuil gemaakt omdat het een schande is dat jullie mij als 13 jarig kind bij zo'n stom politiek verzinsel betrekken!