Geplaatst

Vrijdenkers aan het subsidie-infuus

TROTSIedere samenleving heeft zijn eigen (culturele) voorhoede nodig. Een groep mensen die los van alle bestaande grenzen vrij durven te denken en kunnen creëren. Aan het bestaan van deze voorhoede hebben we onder andere de Renaissance te danken.  Tegenwoordig hebben we nog altijd een culturele voorhoede alleen hebben zij zich massaal aan laten sluiten aan het subsdie-infuus. Dan reist al snel de vraag of we het hier nog wel te maken hebben met vrijdenkers. Kunst moet iets zijn tussen kunstenaar en publiek. Hier zou de overheid zich niet mee moeten bemoeien.

In Tilburg wordt deze voorhoede onder andere gevormd door festival Incubate. Een underground festival voor independent culture wat als je het nader gaat beschouwen vooral een zwaar gesubsidieerd incrowd feestje is voor de hoog tot zeer hoog opgeleide hogere cultuurmakers. De naamsbekendheid bij gewone Tilburgers, maar ook onder enkele landelijk opererende Tilburgse cultuurmakers, is erg laag. Veel Tilburgers kennen Incubate slechts van de vlaggen voor het station.

Maar daar komt dit jaar verandering in. Incubate organiseert Play me I’m yours. Hiervoor zijn door heel Midden-Brabant 103 piano’s neergezet waar passanten vrij op mogen spelen. De vrolijke deunen die je links en rechts de kop op hoort steken zijn erg leuk en stemmen positief.  Het project leeft en er wordt veel over gesproken. Maar nieuw of vernieuwend, wat je van de culturele voorhoede mag verwachten, is dit project totaal niet. Tilburg is namelijk de 21e stad waar dit evenement naar toe wordt gekopieerd.   Het is een evenement wat ieder willekeurig evenementenbureau had kunnen organiseren en past daarom niet bij wat je mag verwachten van een festival als Incubate.

De organisatie van Incubate legt dit uit door het evenement een cadeautje voor de stad te noemen. Maar dit cadeautje is vooral een sigaar uit eigen doos. Wie de jaarrekening van 2009 van Incubate bestudeert ziet dat toen bijna 45% van de inkomsten bestond uit subsidies uit publieke middelen. In 2010 is dit percentage opgelopen tot maar liefst 60%.  Als dit zo door gaat is Incubate over vier jaar volledig afhankelijk van overheidsmiddelen. En dat moet doorgaan voor independent culture?  Ter vergelijking: een gratis bezoeker van Incubate wordt door de gemeente Tilburg gesubsidieerd met € 1,77 een bezoeker van het festival van het Levenslied  voor slechts € 0,06.

Het zou Incubate sieren als zij zich zouden ontwikkelen tot echte culturele voorhoede en zich zouden losmaken van het subsdie-infuus. Iets wat ze makkelijk zouden moeten kunnen. Bijvoorbeeld door de prijs voor een kaartje te verhogen met € 7,67. Hiermee blijft de prijs van een kaartje voor de duurste dagen nog altijd onder de drie tientjes. Dat is een hele schappelijke prijs voor een festival van naar eigen zeggen wereldniveau, vooral als je ziet dat je in vergelijking € 79,- betaald voor een kaartje Miss Saigon of € 59,- voor een avondje Guus Meeuwis in het Philipsstadion.

 

Reacties

9 reacties op “Vrijdenkers aan het subsidie-infuus”

 1. Paul van Est avatar

  Guus Meeuwis en Miss Saigon: over cultuur gesproken! Maar dat de entree erg laag en soms zelfs gratis is, is inderdaad vreemd. Verdomme, Trots heeft een keer een punt!

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Het gesprek van Joost de Vries met Rob Riemen morgen is gratis. Kwestie van goed onderhandelen.Niemand hoeft vanwege de centen thuis te blijven. Misschien dat inzichten Riemen ook voor Trots de moeite waard zijn?

  Why Deny Fascism?
  Rob Riemen in gesprek met Joost de Vries
  Zaterdag 17 sept. van 14:00 – 15:00 uur
  Theaters Tilburg, Audaxzaal
  Gratis entree

  De kernvragen zijn:
  Wat is de cultuurgeschiedenis van het fascisme en van deze politiek?
  Moet een culturele organisatie zich engageren?
  En wat is de rol die intellectuelen en media innemen in deze discussie?"

 3. arjen roos avatar
  arjen roos

  En wat Tine, heeft dit betoog, te maken met die lezing? Wou je iedereen die het waagt iets over subsidies te schrijven meteen in de hoek schuiven van de nieuwe fascisten? Zoals die Riemen dus graag doet? Op het Lowlands festival hield Riemen de lezing Waarom zijn we vergeten wat belangrijk is in het leven? over onder meer het fascisme. Hij sloot zijn betoog af met een verwijzing naar Wilders die de generaal is van een groeiend leger aan domme krachten: “De strijd tegen het fascisme begint met de strijd tegen de domheid… in onszelf! Durf te denken, durf kritisch te zijn en koester de kunsten. Verzet je tegen al wat dom is en wees dapper.”

  Als je dus vraagtekens zet bij het opensnijden van varkens als gesubsidieerde kunstvorm… ben je dom en fascistisch?
  Zoals Trots?

 4. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Tine,  
  wellicht is het "domme werkvolk" zo slim geworden dat ze de luchtballonen kapot prikken. Ik vind het een achterhoede gevecht van een gepamperde elitaire minderheid die hun kapitaal van subsidies wil beschermen.   
  Karl Marx heeft het al een onleesbaar boek voorspelt. De werkende massa zal zich verheffen, dat is een gegeven. Helaas voor de socialisten en andere "trogzuigers" (Sorry Tom) gaat de wens van de massa een door jullie een niet gewenste kant op.  
  Als Socialiste en betrokken burger zou je moeten juichen.
  Lang leven de massa en weg met de elitaire heersers, dat is toch het doel.

 5. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  @Bovenstebeste Ruevert,

  Ben net een stukske door Centraal Azië gefietst en eerder veel door Oost-Europa, daar heeft de uitwerking van de ideeën uit het (hoezo onleesbare?) boek van Marx niet veel goeds gebracht. De massa die zich verheft, dat vind ik dan weer wel een mooi streven.
  Beetje vreemd om hier te spreken over een gepamperde elitaire minderheid die hun kapitaal van subsidies wil beschermen. Heb je ooit ook maar iemand van Incubate geproken, wat weet jij van hun visie op Het Kapitaal? En je had een komma kunnen zetten na Lang leven, na weg en en weg moeten laten in je laatste zin, maar verder chapeau! Nu nog niet meer anoniem reageren, zou je sieren.

 6. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Incubate is fantastisch,
  een uurtje geleden liet ik Laika uit. In de verte klonk pianogepingel uit Wilhelminapark. Drie jonge Spaanse studentes waarvan in het gesprek dat volgde bleek dat ze hier aan hun opleiding waren begonnen deden pogingen Für Elise te spelen in mooie Tilburgse nazomernacht.
  Zij genoten van de stad en ik van hun enthousiasme ervoor.
  Was gewoon gratis. Spelen en praten met elkaar.
  Loooove this city, zeiden ze bij weggaan.

 7. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Tine,
  een borderline collie? Toch leuk dat een aantal Spaanse studentes onderdeel zijn van jouw rechtvaardiging van een uitgekauwd idee. Kost een paar centen maar je krijgt wat.

 8. theo avatar

  trots op tilburg – zuur op tilburg

 9. Godelieve Engbersen avatar

  zich zouden losmaken van het subsdie-infuus
  ——————————————-
  Wat een uitgekauwde woorden. Voor dit bedrag

  Ter vergelijking: een gratis bezoeker van Incubate wordt door de gemeente Tilburg gesubsidieerd met € 1,77 een bezoeker van het festival van het Levenslied voor slechts
  € 0,06.

  Zijn alle bezoekers geteld?
  Alle mensen die hebben genoten, via de filmpjes, Social Media. Ik heb geen enkel concert bezocht, wel de tentoonstelling, en ook enorm genoten van de Drive die achter #Incu11 staat.

  Kloppen deze cijfers, van €1,77? Of is dit volstrekte lariekoek? Neem ook de mensen mee die hebben genoten van de artikelen in de krant, de opnames op TV. Het is leuk dar #Tilburg zo positief in het nieuws komt. Onbetaalbaar zou ik zeggen~!