Geplaatst

Flexibele openingstijden horeca

TROTSDe fractie van Trots op Nederland heeft samen met VVD, D66, SP, VSP en de Partij voor Tilburg een initiatiefvoorstel ingediend wat moet leiden tot flexibelere openingstijden voor de horeca. De partijen zijn voornemens het verplichte sluitingsuur voor de horeca te laten vervallen. Wel moeten er voor cafés en discotheken tijden gelden waartussen zij geen gasten de zaak mogen laten betreden. Het voorgestelde systeem draait in bijvoorbeeld Nijmegen al vele jaren naar tevredenheid.

De Tilburgse binnenstad daar in tegen staat met name op stapavonden bekend als rumoerig. Vooral rond 04:00 is een piek te constateren in overlast. Deze piek wordt voornamelijk veroorzaakt doordat op dat moment alle horecagelegenheden hun deuren moeten sluiten. Hierdoor komen grote groepen bezoekers van diverse pluimage tegelijkertijd op straat. Dit leidt tot (geluids)overlast en andersoortige incidenten en spanningen. Zoals drukte bij taxi’s en broodjeszaken die ook om 04:00 moeten sluiten, massale vechtpartijen en opstootjes. Deze incidenten gaan veelal gepaard met frustratie, onbegrip en luidruchtigheid. Het voorgestelde beleid zal er voor zorgen dat de leegloop geleidelijker zal verlopen waardoor de veiligheid en leefbaarheid worden vergroot.

Daarnaast zorgt het voorgestelde beleid voor grotere vrijheid en verantwoordelijkheid voor de ondernemers. Zij worden in staat gesteld hun openingstijden aan te passen aan hun doelgroep. Tevens zullen flexibelere openingstijden voor de horeca een positieve impuls geven aan het imago van Tilburg en dat van Tilburg als studentenstad in het bijzonder.

Het initiatiefvoorstel staat op de agenda van de raadsvergadering van 20 december as. en zal naar verwachting besproken worden in de commissievergadering Modern Bestuur van 24 januari 2011.

Reacties

5 reacties op “Flexibele openingstijden horeca”

 1. Tuinkabouter avatar
  Tuinkabouter

  Joost van Puyenbroek heeft zeker geen kinderen in het holst van de nacht in de stad lopen!! Sluiten die handel en nog veel vroeger: om 2 uur zoals vruuger. Niks mis mee!

 2. Marg Vlemmix avatar

  Raar, in andere steden wil men de tijdstippen gaan vervroegen, met dezelfde redenen als de gemeenteraad van Tilburg wil gaan hanteren om ze langer open te houden! Dan zouden sommigen bepalen (gemeenteraad!)wanneer en hoe laat ze uitgaan, en dat dan vervolgens de burgers overlast maar gewoon moeten accepteren die dat met zich meebrengt! Wat vind de politie ervan? Die staan daar s' nachts in het centrum, het gemeenteraadslid draait zich op dat tijdstip nog een keer lekker om!

 3. Joop avatar
  Joop

  Betere spreiding van het vertrekkende publiek s'nachts is een goede zaak. Als mensen nog wat kunnen eten voor ze naar huis gaan ook prima . Ze gaan dan een stuk rustiger naar huis. En sorry ouders dat jullie kinderen niet meer naar je luisteren om op tijd thuis te zijn. Wij en onze vrienden(30 plus) vinden het een goed voorstel.

 4. wim avatar
  wim

  Dit voorstel is een copie van het beleid dat al een jaar of 12 tot volle tevredebheid van politie en binnenstad bewoners in Nijmegen geldt.Daar zag je ook in het begin een enorm contast tussen de stappers en de ouderen die terug wilden naar eeen cultuur van om 20.00 op stap en om min 02.00 weer thuis.

 5. Meneertje avatar

  Goed idee. Zo worden de vecht-, steekpartijen, berovingen, verkrachtingen en het gelal gelijkmatig over de nacht verdeeld.