Geplaatst

Fakkels voor overleden winkeldief!

John van GorpVanavond wordt in Tilburg een stille tocht gehouden voor Remco van den Hout, de 21-jarige Tilburger die woensdagavond overleed nadat hij als winkeldief was overmeesterd door een beveiliger.
Een stille tocht op carnavalsmaandag. Wat mij betreft een ongelukkig gekozen datum. Ondanks dat in samenspraak met politie en gemeente is gekozen voor een route buiten het centrum om is het onvermijdelijk dat de deelnemers aan de tocht in aanraking gaan komen met al dan niet beschonken carnavalsvierders. Het risico is groot dat deze carnavalsvierders de fakkeltocht zullen dienen met ludiek commentaar en gedrag. Met alle mogelijke negatieve gevolgen van dien.

Een stille tocht op carnavalsmaandag lokt ongewilde situaties uit. Misschien dat een dergelijke stille tocht goed voor het rouwproces, maar veel andere Tilburgers zullen hier minder begrip voor hebben. Het was beter geweest als in overleg met politie en gemeente gekozen was voor een andere datum. Bijvoorbeeld woensdag, als het carnavalsgeweld de stad weer heeft veerlaten.

Stille tochten
Wat überhaupt de link met de stille tochten en dit betreurenswaardig “ongeval” is mij niet duidelijk. Stille tochten zijn ontstaan als een stil protest tegen onnodig geweld waarbij een slachtoffer te betreuren was. Vaak konden de slachtoffers niet op tegen de aanvallers en hadden ze geen enkele mogelijkheid het geweld te ontlopen of te doen eindigen. Remco had alleen maar zijn verzet tegen zijn aanhouding op te geven en kom rustig de komst van de politie af wachten. Hij koos daar niet voor. In mijn ogen is een stille tocht hier dus misplaatst.

Tot het tegendeel bewezen is betreft het in het geval van Remco van den Hout een triest ongeval. Hierdoor lijkt me de motivatie achter het houden van een fakkeltocht niet de juiste. Wat niet wegneemt dat familie en vrienden het recht op het houden van een stille toch hebben. Een dergelijke tocht valt onder het recht op demonstratie.

maar als je het mij vraagt is een fakkeltocht geheel ongepast. Het zet voorgaande stille tochten voor slachtoffers van zinloos geweld in een heel ander, toch wat vreemd, licht. Door voor iedere dode die in de media komt een stille tocht houden verliest een dergelijke tocht aan waarde. Ik verwacht dan ook geen grote mensenmassa’s die zich aan zullen sluiten.

Maar toch is de vraag waar gaan we de grens leggen? Nu een stille tocht voor een overleden winkeldief op de vlucht. Gaan we straks voor geliquideerde criminelen een memoriealtaar inrichten? Het zou goed zijn als hier een schifting in plaats zou vinden. Ondanks dat Ik wens alle betrokkenen veel sterkte en wijsheid toe.

Jos Migchelbrink is commissielid voor Trots op Nederland

Reacties

6 reacties op “Fakkels voor overleden winkeldief!”

 1. wim avatar
  wim

  Het moet niet gekker worden. Gaan we straks ook een stille tocht houden voor mijn dode cavia?

 2. Bram avatar
  Bram

  Helemaal mee eens, totaal overtrokken.
  Te pas en te on pas zo'n tocht, ze hadden beter gisteren mee kunnen lopen met d'n opstoet!

 3. VIN avatar
  VIN

  Een stille tocht voor een winkeldief????? Er zou een heldentocht moeten komen voor degene die m wou oppakken!!! Met het lijk van dat ventje op een spies! Als waarschuwing dat je niet moet stelen!!! Als het hier was geweest dan stond ik langs de kant met eieren, om te gooien! Ik las net ook dat die pedo van het Hofnarretje zelfmoord heeft gepleegd.. is daar ook een stille tocht voor?? Belachelijk!!!

 4. joke avatar

  het is geen moord dat hij gedaan heeft voor een blikje bier heel triest fam veel sterkte

 5. Ed avatar
  Ed

  Fakkels voor TON svp.

 6. paulvanest avatar
  paulvanest

  @Joost van Puijenbroek.
  Als VIN hierboven (uiteraard, zou ik haast zeggen, een pseudoniem) een indicatie is voor het electoraat dat Trots op Tilburg heeft verkozen om haar stem uit te mogen brengen in de Tilburgse gemeenteraad, zou U dan alstublieft tenminste willen overwégen, om uw zetel beschikbaar te stellen aan iemand die niet dit soort volk vertegenwoordigt? En ja, inderdaad, ik heb zo mijn bedenkingen bij de democratie, bij gebrek aan beter doen we het er maar mee. Maar dat het vrije woord gevoerd dient te worden, bewijst de heer of mevrouw VIN ten volle! En ook de partij Trots op Tilburg doet danig haar best, al verdient haar laatste bijdrage op TilburgZ waardering, ook dat moet mijns inziens worden gezegd.

  Op de website van TON-Tilburg:
  Ik heb mij aangesloten bij TrotsopNederland omdat het tijd wordt dat de Tilburgse politiek wordt geprofessionaliseerd. De huidige raad lijkt soms meer op een schoolplein dan op het bestuur dat deze stad verdient. Binnen TrotsopNederland wil ik mij inzetten de inkomsten en uitgaven van onze gemeente inzichtelijk te maken voor alle Tilburgers.
  @Joost: ik wacht met veel smart, met name waar het de inzichtelijkheid van inkomsten en uitgaven betreft. Zou U mij bijvoorbeeld aan kunnen geven hoeveel % er op Water, natuur en landschap wordt bezuinigd en dit kunnen afzetten tegen de overige bezuinigingen? Hoeveel % wordt er bijvoorbeeld op Stedelijke inrichting/stedenbouw bezuinigd binnen het budget vestigingsklimaat? Zelfs als drs. in de economie kan ik dit namelijk niet direct afleiden uit de cijfers op de gemeentelijke website.
  Bij voorbaat dank.