Geplaatst

TilburgZ prikkelt met maffe Troy Titane (VIDEO)

Burgemeester Ruud Vreeman was dan wel verhindert om bij de boekpresentatie aanwezig te zijn, hij had Troy wel een brief gestuurd met het verzoek deze voor te lezen tijdens de TilburgZ columnistendag:(video-opname: Rio Kierkels)

uit: HET BRABANTS DAGBLAD, 22 november 2005 door: Dieter van den Bergh,

De City Bar, Reeshof, Roze Maandag, het lokale cultuurbeleid, Lijst Smolders. Voeg wat absurdistische humor toe en je hebt genoeg ingrediënten voor een typisch Tilburgse columnistenavond, zo bleek zondag in Paradox.

Het rebelse online ‘cultuurportaal’ TilburgZ.nl hield een showcase met huiscolumnisten als stadsdichter Nick. J. Swarth, Aldert van der Burg, Ko de Laat, Boy Jonkergouw en Zjef Naaijkens. Aanleiding: de verschijning van het eerste boek dat TilburgZ.nl uitgeeft: ‘Op verzoek van Ruud Vreeman’. Burgemeester en culltuurwethouder Backx waren allebei ‘verhinderd’ zo liet Tom Pijnenburg van TilburgZ.nl weten. Of ze dan wel enkele exemplaren van het boek wilden afnemen? Enkele? De héle oplage! Voor een enkeltje brandstapel. Of de anekdote helemaal waarheidsgetrouw is, valt te betwijfelen, maar dat ‘Op verzoek van Ruud Vreeman’ niet werd geschreven op verzoek van de Tilburgse burgervader, is zeker.

De veelal in Tilburg gesitueerde verhalen van TilburgZ-columnist Troy Titane (alterego van de 38-jarige Tilburger Anton Dautzenberg), minimalistisch verbeeld door de Haarlemse spotprentcartoonist Bandirah, staan bol van de provocerende humor en maffe gebeurtenissen. Voor een indruk zijn enkele openingszinnen genoeg: ‘Mijn liefde voor abortus was al vroeg geboren’, Schijten. Lange tijd dacht ik dat alleen mannen dat deden’. Vol bravoure werkt Troy Titane zich door zijn columns heen, die zijn opgesteld in eigenzinnige, maar vaak ook zenuwslopende staccato zinnen, maar die wat humor, absurdisme en cynisme betreft, soms herinneren aan het werk van Herman Brusselmans, die voor het ‘voorwoord’ tekende. Na de pauze draven Troy Titane en Bandirah op in de bizarre variétéshow Circus Abraxas. Naast spreekstalmeester en oud-cultuurwethouder ‘Wilbert von H.’, een Nederlands kampioen jongleren, een autistische tekenaar en een ‘reparateur van dingen’ speelden ze, verkleed als duivelse volgers van Abraxas een oneindig partijtje schaak, om daarna een hilarische brief van Ruud Vreeman voor te lezen. Uiteraard op verzoek van de burgemeester zelf.

foto (niet uit het Brabants Dagblad): Marcel Mutsaers