Geplaatst

Zonder vulgaire minnares

The machinist. Een scenariofilm. Denk aan Memento. Denk aan Eternal sunshine of the spotless mind. Ook zo warrig. Enigmatisch. Stream of conscience. Van de hoofdpersoon. Als focalisatie. Van de getraumatiseerde hoofdpersoon. Ook dat nog. Noem het de weg kwijt. Noem het verward. Noem het artistiek. Ook U vindt het prachtig. Een Oscar®. Roept U na afloop. Tegen Uw buurman. Of buurvrouw. Die ook alleen is. En. Belangrijker. Er ook niks van begreep. Een film maskeert. Prachtig die beelden. En het acteren. Tjonge tjonge. Christian Bale. Dertig kilo afgevallen. Wat een acteur. A-dem-be-ne-mend. Oscar®. Oscar®. In een column kom je er niet mee weg. Die onbegrijpelijkheid. De inhoud moet lineair verlopen. Zodat U de column snapt. Anders voelt U zich dom. En dat wilt U niet. Ook al bent U het wel. Verschrikkelijk dom zelfs. Ja ontken het maar. Ik lach. Ik lach hard. Wel achteneenhalve keer. Om Uw onnozelheid.

Een halferotische jachtpartij in het zand. Obsessie van mijn kindertijd. Halferotisch. Jawel. Over trauma’s gesproken. Fantasieën. Buitensporige fantasieën. Metaforen. Zonder weerga. In mijn hoofd. Mijn arme hoofd. Mijn arme arme hoofd. Pas op. Halferotisch. De openingssequentie. De verbazingwekkende openingssequentie. Van deze column. Dus. Zonder getrouwde minnaressen. Zonder thermonucleaire dreiging. Snapt U hem. Minnaressen. Thermonucleair. Ha ha. En dan die mysterieuze schoonheid. Esotherisch. Op zijn minst. Hou dat maar eens in evenwicht. In een column. Dan ben je een grote jongen. Ja ja. Van bedriegen is geen sprake. Dat weet U ook wel. Projecteren heeft geen zin. Geen enkele zin. Zie het als een ode. Een ode aan de fantasie.

Autobiografisch. Typerend voor de metafictionele column. Zeggen ze. De huiskamergeleerden. U weet wel beter. Creatieve dilemma’s. Zegt U. Verhullen is niet nodig. Verhullen is overbodig. De wereld die ik ken. De wereld die U kent. Een subgenre. Een opwindend subgenre. Laat de foto’s maar rondslingeren. De zogenaamde foto’s. Is niet erg. De rode draad. Dáár gaat het om. De rode draad. Houd die vast. Stevig vast. En de buitenwereld. Die weerspiegelt mijn drijfveren. Mijn innerlijke wereld. Creëert. Ventileert. Absorbeert. Baadt in wijn. Baadt in rode wijn. De afdronk. De afdronk van mijn leven. Een erbarmelijke catalogus van fouten. Nee. U maakt die niet. Ik wel. Ik ben slim. Uitermate slim. Dus ik maak fouten. U bent dom. Veel te dom. Om fouten te maken. Als mislukte clown. Zou U scoren. Triomferen. In Circus Abraxas. Wel te verstaan.

Een nieuwe stap. In stijl. En structuur. Ambitieus. Ach. Dromen. Herinneringen. Meer zijn het niet. Vol kleine waarheden. Over relaties. Religie. Seks. De frisse column is nu eenmaal sober. Effectieve soberheid. Het devies. Het bekende devies. Dat voorkomt ontoegankelijkheid. U wilt lineariteit. U krijgt lineariteit. Ik buig. Voor U. Het Grote Publiek. Hoor de trommels. Hoor de trompetten. Diëgetische muziek. Zoals U verdient. Hors concours of niet. U. U. U. Daar leef ik voor. Daar sterf ik voor. Geen satire. Wel satire. Een patroon. Een verontrustend patroon. In mijn werk. Mijn briljante werk. Dat ik aanpak. Met grote voorzichtigheid. Zodat ik U niet onnodig kwets. Alleen nodig. Broodnodig. Hoognodig. Bla bla bla. U begrijpt de strekking. En de rode draad. Houd die vast. Stevig vast.

De rumba dansen. Op het strand. Halferotisch. Alledaags. Metaforen voor het huidige leven. Dat U leeft. Dat ik leef. Verlamde artiesten. Verlamde artiesten in een file. Meer zijn we niet. Vergeet dat niet. Vergeet dat nooit. De flamboyante sketches. Immers. Die halen ons uit de auto. Laten ons zweven. Naar de vrijheid. Laten ons vallen. Op de ruwe aarde. Zonder illusie. Zonder mysterieuze schoonheid. Zonder dienstmeiden. Zonder vulgaire minnares. Nee. Geen vulgaire minnaar. Ik schrijf niet voor vrouwen. De SGP heeft gelijk. Groot gelijk. Dus. Opgehoepeld. Gij minderwaardig schepsel. Gij onderdanig creatuur. Gij hersenloos lustobject. Gij Unterschmutz. Ga weg. Ga kinderen zogen. Ksssssttt. Zo raak ik alleen maar meer gestresst. In plaats van te herstellen. Te rusten.

En steeds maar weer die vraag. Die alsmaar terugkerende vraag. Van U. De Fan. De Hooggeëerde Fan. Aan mij. De columnist. De serviele columnist. Komt het boek er. Jawel. Het boek komt er. Uw verzoek is gehonoreerd. Op aandringen van Bandirah. Dat wel. Dus. Het boek komt er. Begin november. Zodat U kunt lezen. Op de wc. Onder het schijten. In bed. Na het neuken. Of tijdens. Mij maakt het niks uit. In de trein. Op weg. Naar Uw troosteloze kantoor. Jawel. Het boek komt er. Gebonden. Harde kaft. Stofomslag. En leeslint. Vijftien euro. Oplage tweehonderdenvijftig. Eerste honderd genummerd en gesigneerd. Door Bandirah. Door Troy Titane. De eerste vijfentwintig columns. Plus. Het Grote Troy Titane en Bandirah Interview. Plus. Nog niet eerder gepubliceerde spotprenten. Plus. Jawel. AIVD of geen AIVD. De verboden column. De Marokkaans Gekleurde Lul. Met geen voorwoord. Van Herman Brusselmans. Dus. Reserveren gewenst. Zo. Rust. Welverdiende rust. Eindelijk. Eindelijk. Eindelijk.