Geplaatst

Unterschmutz

De televisiebeelden. Grauwe huizen. Verwaarloosde huizen. Vieze steegjes. Donker ook. En groezelig. Kortom. Een gribus. U herkent het. Marcinelles. De beruchte wijk. Van Charleroi. Ten zuiden van de spoorlijn. Woonplaats van Marc Dutroux. En werkplaats. Vooral dat. Vol Unterschmutz. Werkloze arbeiders. Misvormden. Hoeren. Pedofielen. Geboren door inteelt. Geboren uit inteelt. Dus. Pokdalige gezichten. Vet haar. Domme blik in de ogen. Blikje bier in de hand. Strompelen. In lompen. Unterschmutz. Inderdaad. Een neologisme. Tegenpool ook. Van Übermensch.

Op weg naar Schotland. Samen met een vriend. Nee. Een goede bekende. Jaarlijkse week wandelen. En klimmen. In the Highlands. Echter. Vliegtuig gemist. Files. Veel files. Lange files. In Antwerpen. In Brussel. In overal. Dus. Dag wachten. In Charleroi. Dan maar. Dan wat te doen? Naar Marcinelles! De voetsporen van Dutroux. Het Monster. Jack the Ripper Van De Lage Landen. Spiegel ook. Van verontwaardigde grijze muizen. Kantoorslaven. Ongelukkig getrouwd. Vervelende kinderen. Hoge hypotheeklasten. En ga zo maar door. Dutroux. De Katalisator Van Het Grauwe Bestaan. De Zingever. De Antichrist. Allemaal. Tegelijkertijd. Leg dat maar eens uit. Aan het volk. Het hongerige volk. Kranten. Omroepen. Uitgevers. Die begrijpen het. Die begrijpen het maar al te goed. Kassa. Dus.

Naar de plaatselijke kroeg. Op zoek. Naar Dutroux. Naar de voetsporen. Naar een gids. Snel gevonden. Opvallend snel gevonden. Nee. Hij hoeft geen geld. “Ik zie het als een kans.” Om een getrouw beeld te schetsen. “Van Marcinelles. Van ons. Van mij. Van Dutroux.” Van Dutroux? Inderdaad. Van Dutroux. Een aimabele man. Lief. Sociaal. Een groot hart. Een open deur. Iedereen was welkom. Mannen. Vrouwen. Kinderen. An. Eefje. Sabine. Zelfs honden. Katten. Fretten. “Dutroux was een dierenvriend. Een grote dierenvriend.” De ogen van onze gids glinsteren. Ik schrik van zijn relaas. Dutroux. Een goeie peer! Zo zie je maar weer.

We lopen verder. Door de straten. Van Marcinelles. Helemaal geen gribus. Helemaal geen Unterschmutz. Lieve mensen. Behulpzame mensen. Hoezo suggestieve journaalbeelden? Lage cameraposities. Schimmige montage. Dito commentaar. Om het volk te voeden. Het hongerige volk. De media! De vervloekte media! Niet zeuren. Verder. Naar het huis van de Antichrist. Afgesloten. Hekken. Houten planken. Rood-witte linten. Geen toegang. Geen eer te behalen. Maar. Onze gids kent een sluipweggetje. Dus. Zo gezegd. Zo gedaan. De tuin. Veel kuilen. Opvallend veel kuilen. Grote kuilen. Diepe kuilen. “Mollen!” Grote mollen. Oppassen…We bereiken een luik. Even wrikken. Zo. Trap af. De kelder! De beruchte kelder! Volledig in tact. Geen tralies. Geen prikkeldraad. Geen Kettingen. Geen martelwerktuig. Wel fluwelen bank. Groen. Hemelbed. Wit. Speelgoedbeesten. Veel. Mickey. Donald. Poeh. Teigetje. Bambi (4x). Brilsmurf. Moppersmurf. Smurfin. Pino. Graaf Teller. Chucky. Kermit. Fozzy. En nog een paar. Dutroux. Een Bambifan! Boeiend. Uitermate boeiend.

De gids nodigt ons uit. Bij hem thuis. “Voor een pinteke.” Hij spreekt zijn woordje Vlaams. Voor een Walloniër. (De media! De vervloekte media!) Lieve vrouw. Schone dochtertjes. Twaalf? Dertien? Veertien? Hooguit. Uitermate schone dochtertjes. Gezellig gedronken. “Waarom eet ge niet een hapke mee.” En gegeten. “Nog een pinteke.” En weer gedronken. “Ge kunt hier blijven slapen.” En geslapen. “Bij onze dochterkes.” Bij de dochterkes. Allebei een eigen kamer. Allebei geen behoefte om hier iets over te zeggen. Wordt toch verkeerd uitlegd. Minderjarig. Overwicht. Geen eigen wil. Blablabla.

Schotland. Aankomst in Glasgow. Kan hier kort over zijn. En duidelijk. Unterschmutz. Unterschmutz². Prachtig. Ontroerend ook. Zelden zoveel lelijke wijven bij elkaar gezien. Gewoonweg aandoenlijk. Vet. Onverzorgd. Tits. A lot of tits. Big tits. Easy tits. Dus. Sympathy shags. A lot of sympathy shags. Noem het een gevoelige inborst. Noem het een ongezond libido. Het resultaat blijft hetzelfde. Als ware goden worden we onthaald. Gepijpt. Betaald. Een mooi begin. Van onze reis. Verder. Met de trein the Highlands in. Zal hier niet over uitweiden. U wilt niets lezen over barre tochten. Het beklimmen van bergen. In stromende regen. Ijzel. Sneeuw. Striemende wind. Mist. Kou. Blaren. Kramp. Ontstoken zak. Nee. U wilt anarchie. Groezeligheid. Rotzooi. The dark side. Dus. Daar houd ik rekening mede.

Edinburgh. Eindstation van onze reis. The Royal Mile. Het hart. De oudste straat. Middeleeuwen. Tientallen herdenkingsplaten. Verwijzingen. Naar het roemruchte verleden. Martelingen. Executies. Verkrachtingen. Moorden. Een gothic sausje eroverheen. Dus. Wandeltochten in het donker. Gidsen in het zwart. Geheimzinnig gefluister. Klaar. Zelfs het plaatselijke politiebureau doet mee. Vitrine naast de balie. Met portemonnaie. Van mensenhuid. Van lijkenrover. Van Etsau Shaggy Haggis. Of zoiets. Lekker luguber. Scoort. Geeft bovendien extra gezag. Aan politie. Prachtig. Prachtig. Prachtig. De toeristen smullen.

Hoe langer geleden hoe…Jack the Ripper. Vroeger een brute moordenaar. Londen sidderde. Van afschuw. Londen sidderde. Van angst. Jack the Ripper. Nu een held. Amusement. Amusement van de bovenste plank. Dus. Marc Dutroux straks ook een held. Inspiratiebron. Voor films. Computergames(!) Liederen. Lofdichten. Wandeltochten. Met GPS. Op zijn minst. Gesponsord door de plaatselijke VVV. Kan niet anders. Hoort ook zo. Heden Unterschmutz. Straks Überheld. ’t Is maar dat U het weet. Dus. U hoeft zich niet te schamen. Dat u het boek leest. Van Sabine. Of An. Of Eefje. Werp de schaamte van U af. Toe maar! Bovendien. U bent vanuit literair oogpunt geïnteresseerd. Dat is het. U bent een Goed Mensch. U wel.

Reacties

Eén reactie op “Unterschmutz”

 1. AvdB avatar
  AvdB

  B-b-baby,

  Hoe meer columns ik van je lees, hoe meer ik ervan geniet.
  Ik groet u, grote geest, King of the North.
  Blijf ons verblijden en troost geven.