Geplaatst

Van 21 t/m 26 maart 2006 bevolkt festival CEMENT, voor haar zevende editie, ons geliefde Stilburg. Een bonte verzameling zuidelijke makers, vooral op het gebied van de dans en het theater, bespeelt een groot aantal locaties in en rondom het centrum van de stad. Een goede gelegenheid voor de kijker om zich eens flink te laven aan dans, drank, theater, feestelijkheden, beeldende kunst, film, eten, contacten en beentjes van de vloer. In het festivalhart (de NWE Vorst) springt een speciale gast in het oog. Elke avond vanaf 22.15 uur MC (Master of Ceremony) Luk Sponselee met ‘zijn’ SPECIE-Club.

Luk ontvangt gasten: Annelies van Wieringen, Jean Jacobs (wethouder cultuur Maastricht), Hugo Backx (idem, Stilburg), Powerboat, stadsdichter Nick J. Swarth, Spoken Critic, Leonard & Jeroen, United C, Monic Hendrickx (opening), DJ Opstelten, DJoy, Tsipke Deuzeman, Paul Slangen en vele anderen, waaronder natuurlijk ONSLEON.

Even leek een emigratie naar Down Under in het verschiet, maar voorlopig blijft Luk vanuit zijn geliefde Eindhoven opereren, alwaar hij met de Zesde Kolonne o.a. Rebound organiseert, filmt (Het Bonobo Effect, Roulette, Thaitax), deejeet en dansvoorstellingen visueel ondersteunt. Ook is Luk Sponselee (1960) een van de oprichters van het kunstenaars-initiatief Vorsicht Bissiger Hund!, dat geen vaste locatie, geen vaste samenstelling en geen vaststaand programma heeft. Luk Sponselee is ‘een van de erfgenamen van activiteitencentrum 2B’: het pand dat jaren naast De Effenaar stond. Kunstenaarscollectief 2B bood lokale bandjes de mogelijkheid te repeteren en moest vanwege de nieuwbouwplannen van De Effenaar tegen de vlakte.

Zo kan ook het Quatier Culturelle meeprofiteren van wat het Quatier Polytechnique heeft voortgebracht als tenminste Luk met zijn old-timer-ambulance, via de Peripherique Sud, het Gare Midi van BrabantStad op tijd weet te bereiken om in het hart van festival CIMENT, voor een publiek van ver voorbij de Cite en La Defense, zijn Club te bemannen. BrabantStad heeft haar Plan de Ville gepresenteerd, Stilburg haar cultureel makelaar. Mijn voorstel is Luk tot cultureel makelaar van het samenwerkingsverband BrabantStad te benoemen en hem vanaf juni 2006 samen met zijn Barbara Mullin, om het een beetje sexy te maken, het in Brussel te openen lobbykantoor, tegen en kost en inwoning, te laten bemannen. Als je toonaangevend wil zijn op het gebied van kennis en innovatie (brainport), cultuur, economie en sport, moet je niet voor minder gaan. Alleen Luk en sport? Misschien Ireen Wust erbij? (Jantje Smit en sexy?)

Tot die tijd, elke avond 22.15 uur tijdens festival CEMENT, Luk Sponselee in de SPECIE-Club in de NWE Vorst.