Geplaatst

JA MAAR JA, ONS FIETS

Vorige week overleed, totaal onverwacht, in zijn slaap, de 26-jarige Franse voetballer David di Tommaso, bejubeld nummer 4 van FC Utrecht. Breed gedragen droefheid bij fans, collega’s en eenieder die de sport een sterk hart toedraagt. Wat als deze jongeman een talentvol wielrenner was geweest. De speculaties over de oorzaken van zijn overlijden zouden niet van de lucht zijn. Daar dacht ik aan toen ik onderweg was naar ‘Fiets’, de nieuwe productie van Drieons, naar teksten van (oud-)wielrenner Peter Winnen.Panamarenko, mijn jeugdheld, adolescentenheld en middelbare held is 65 jaar geworden en viert dat met een retrospectieve, nota bene bij leven, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, tot eind januari 2006. (Panamarenko: “Ik euh… wil stoppen. Het wordt me te commercieel” KLIKT u door naar onderstaande LINK en u hoort het van de meastro zelf!) Ook daar dacht ik aan onderweg naar ‘Fiets’, de nieuwe productie van Drieons, met een beeldende bijdrage van Guus Voermans, uitvinder / knutsenaar.
25 jaar geleden werd bij zijn appartement langs Central Park John Lennon vermoord door ene Mark David Chapman. Ook daar dacht ik aan onderweg naar ‘Fiets’, de nieuwe productie van Drieons, op muziek van en in een regie van Jacq Palinckx. En ik begreep op dat moment niet zo goed waarom.
Het is de Berg der Bergen. Alpe d’Huez. Col des Bataves, zeggen de Fransen. Een majesteitelijke rotsklomp in de Franse Alpen. In 1952 ontdekt als finishplaats in de Tour de France en op de kaart gezet door de legendarische Fausto Coppi, met zijn blinde mecanicien, de eerste winnaar op deze col der collen. Dit bedevaartsoord.
Ik denk aan 2004, de klimtijdrit, Lance Armstrong, en eigenlijk ook, op de een of andere manier, aan Sheryl Crow, als ik de Verkadefabriek betreed voor de premiere van ‘Fiets’, de nieuwe productie van Drieons. Ik besef dat dit een verhaal over helden is.
Ik betrap er mezelf op dat als die helden uit de wielrennerij komen ze voor mij op hun voetstuk moeten blijven. Ik ben niet zo perse op de onderhond.
De voorstelling is een genot, zeker qua muziek en beeld. Ingespeeld en misschien wat compacter zal hij zeker nog aan kracht gaan winnen, maar nu al is het genieten geblazen van dit multi-disci-feestje. Al wordt hier en daar de hand van de ’theaterman’ nog wel gemist is ‘Fiets’ een fraai samengaan van dans, beeld, muziek, toneel, gekte, speelsheid, life-video en dramaturgisch verantwoorde onzin. En ‘bij de weg’ die Winnen kan echt wel schrijven. De sprankeling van ‘Hitch’ (2000) is er nog net niet, maar hopelijk, nou ja, we verwachten…….
En qua helden? Misschien is dat heroische wel wat sentimenteel…

1 (1) SMARLIES biest (www.wettenvankepler.nl)
2 (-) ONS FIETS (wwwdrieons.nl)
3 (2) SLEON vissen,vissen,vissen (www.mexicanos.nl / films)
4 (3) SMEDY (www.tweedekamer.nl)
5 (4) SMOEDER mugmetdegoudentand (www.mugmetdegoudentand.nl)
6 (5) ‘SSONJA hellrot (www.fragmenta.nl)
7 (6) ONZENTON (geen site gevonden)

En over helden gesproken: SHIRIN NESHAT

Met trots presenteert het GEM een groots overzicht van het werk van de Iranese videokunstenaar, fotograaf en filmmaker Shirin Neshat (Qazvin, Iran, 1957), dat het gehele GEM zal vullen. Als onderdeel van deze omvangrijkste tentoonstelling die ooit van Neshats werk is gemaakt, gaat haar nieuwste installatie in première. In de interactieve, uit zo’n twaalf projecties bestaande installatie Women without Man vormt de beschouwer zelf zijn eigen verhaal. Daarnaast zijn bekende, nauwelijks in Europa vertoonde werken van Neshat te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

8 oktober 2006 / KORTOM DE EXPO IS WEER UITGESTELD – IK GA DAAR NU MAAR EVEN EEN PAAR COLUMNS OVER ZWIJGEN

Locatie GEM, museum voor actuele kunst
Stadhouderslaan 43
2517HV Den Haag (GEM, museum voor actuele kunst)