Geplaatst

JA MAAR JA, MAAR NEE (2) GOEDPRATERTJE

JA MAAR JA, MAAR NEE (1) GOEDPRATERTJE eindigt met (wordt vervolgd). Dat betekent dat het ‘verhaal’ van hier weer verder loopt. Een jaar later…..
Ongeveer een jaar later is Jasmina Bavoljak in Nederland, in een tweede periode ter voorbereiding van een tentoonstelling in haar museum in Zagreb, die later NL Selfportrait zal heten. Dan komt het alsnog tot een ontmoeting. We eten en drinken en ontmoeten vrienden, maar nu in onze nederige stulp in Tilburg. Ze bezocht die dag wat kunstenaars, maar vooral de Mondriaan stichting.‘Ik was het een en ander gewend onder het communisme, maar dit ruikt naar fascisme…, wie wat waar op welke plek in welk netwerk in welk…en vooral VIA wie……’ Mijn eerste indruk was dat ze een beetje boos was. Ze had het gevoel dat haar door de Mondriaan stichting het recht ontzegd werd autonoom en als verantwoordelijk conservator van haar eigen museum, los van cv’s, netwerken, belangenorganisaties haar eigen tentoonstelling samen te stellen. Maar ze was stellig en zou niet afwijken van haar pad. We eten goed, drinken goed, ontmoeten goed en debateren goed. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om wat kunstenaars in Tilburg te bezoeken. De Pont, natuurlijk en reist verder door het land.
Uiteindelijk kiest zij voor Paul Blanca, Diana Blok, Anton Corbijn, Hans Eykelboom, Teun Hocks, Micha Klein, Klaar van der Lippe, Pepe Smit, Sahin Sisic, Ellen Rijk, Ies Schute, Sandra Sterle, PINK, Henk Wijnen / Wim van Sijl, Erzsebet Baerveldt en Cees Krijnen. De Mondriaan stichting zal haar keuze uiteindelijk niet betwisten. De afwijzing komt omdat ze geen (artistieke, lees; wat verdienen we eraan terug) prioriteit ziet om in Zagreb te investeren. Overigens ook de gemeente zal de enige Tilburgse kunstenaar in dit gezelschap niet ondersteunen. Maar dat wekt natuurlijk minder verbazing. Het is de Nederlandse Ambassadeur in Zagreb, met zijn ploeg, die er mede voor zorgt dat de tentoonstelling toch doorgang vindt.
NL Selfportrait zal later nog vertoond worden in Reijka en Sarejevo.
Goed en daarom zijn wij op vakantie naar Zagreb en pikken ook nog een openingetje mee. (wordt vervolgd)