Geplaatst

JA MAAR JA, ONZEN’AD

Jaarlijks (?) lauwert onze goegemeente het lachebekje van het jaar met de veelgeprezen Ad Vinkenprijs. Deze keer gaat deze prijs naar de jonge veelbelovende cabaretiere Kristel van Issum, die naar het zich nu laat aanzien, de prijs (en het schijnt dat ze ook nog gaat toespraken) gaat onvangen in The ‘immer dappere’ Stand Up Comedian Space X. Niets tekortdoend aan eerdere winnaars als Zwoelie Troelies, Peer de Graaf en Tom America gaat de geldbuidel na Gumbah weer eens het zwarte humorgat in. Het donkere wereldbeeld van Van Issum c.s. verrijkt zich inderdaad door haar relativering. Hulde aan ONZEN’AD Vinken.

Ook erg grappig is de nieuwe conference van Kirstel van Issum, onder de titel Pork-in-Loop, waarin zij op stekelige wijze afrekent met de ‘soaperige’ stroop die door de media over ons wordt afgegoten. Pork-in-Loop toont een wondere, humoristische toverwereld, waarin komische archetypes ronddartelen en uiterst koddige sketches afgewisseld worden met even zo speelse dansjes. In een groots decor van Paul van Weert, helaas zonder deuren, maar des te meer omgangen, cancan’t het ensemble aanstekelig op de eeuwig vrolijkmakende meezingers van Arthur van der Kuip (veel hitpotentie) en het verbaast dan ook niet dat ook in het publiek menigmaal de handen opeen en de voetjes van de vloer gaan. Ook aan de choreografien kan Barry Stevens nog een puntje zuigen. Kortom T.R.A.S.H. zet Studio 100, Idols, Penny de Jager en menig VandenEndeproductie eigenlijk een klein beetje voor schut. Uren later hoor je in Stilburgs binnenstad het meeslepende deuntje, waarmee Van Issum ons de nacht instuurt, nog doordenderen. Geen apres-ski zonder Van Issum. Geen leuterconcours zonder T.R.A.S.H. Geen polonaise zonder dat steeds maar doordreinende bis-lied. Geen kunst met de grote k. Als kunst met een grote k gespeld wordt, terwijl het niet het eerste woord is in een zin, spreken we over een spelfout.

Binnenkort is de voorstelling Pork-in-Loop, in de Concertzaal (veel te elitair), tijdens Festival CEMENT (veel te marginaal), nog tweemaal (veel te weinig) te beleven. Sterke dans, geniale uitvoering, prachtensemble, internationale allure en van ons allemaal. Kristel van harte gefeliciteerd met die prachtige prijs. (Festival CEMENT 21 t/m 26 maart 2006, Tilburg)

1 (-) T.R.A.S.H. (www.trashweb.nl) 2 (2) ONS FIETS (www.drieons.nl)  3 (2) HAMLET EN GERTRUDE (www.ceeskrijnen.com) 4 (3) SMARLIES biest www.wettenvankepler.nl) 5 (4) SMOEDER mugmetdegoudentand (www.mugmetdegoudentand.nl) 6 (5) NEKOEI (www.klubkoe.nl) 7 (6) SLEON vissen,vissen,vissen (www.mexicanos.nl / films) 8 (7) SMEDY (www.tweedekamer.nl) 9 (8) ‘SSONJA hellrot (www.fragmenta.nl) 10 (9) ONZENTON (geen site gevonden)