Geplaatst

JA MAAR JA, SMARLIES

Dan heeft ze iets actreuteligs, ijdeligs of aandachtzuigerigs. Dan heeft ze, en niet zomaar ineens, zoveel intense liefde over. Ze speelt zo mooi en bijzonder, maar hoe die teksten in dat warrige hoofd gepropt. Dan is ze nukkig, weerbarstig of onzeker, vooral onzeker. En dan moet u gewoon echt eens gaan kijken, gaan kijken naar: Marlies Hamelynck! 18 november 20.30 uur speelt De Wetten van Kepler de voorstelling ‘BIEST’ in de Vorst.Ja maar ja, de Wetten van Kepler, dat is toch die bijna doodgeslagen esthetiek en die gastregisseur (Jos van Kan) heeft daar dan toch ook nog een overdreven petje van op! Biest begint inderdaad in een soort van esotherische schoonheid en verklapt daarmee al aan de start heel (te?) veel. Spiksplinternieuwe emmers, nooit gebruikte melkmachineonderdelen, mest, strontje voor strontje schoongepoetst en een schone adoniszanger, waarvan je op hectares ziet aankomen waar hij voor staat. En toch: als de voorstelling zo was gebleven had ik hem van een bijzondere schoonheid gevonden. Maar er gebeurt meer. “Biest” keert terug op aarde en dan ontrolt zich een bijzonder gewone anekdote en dan geeft de, niet zo boerendochter Wendell Jaspers, ineens een soort van tegenwicht aan dat kreng van een moeder. Marlies haalt alle krochten uit de kast en lijkt nog extra op te leven als ze echt weerwoord krijgt. Dan komen er momenten die theater tot een belevenis kunnen maken en inderdaad maken. Even zweeft en zindert de kleine aarde. Over liefhebben en sterven, over hanen en biggen, over geven en zuigen, over siamesen en, ook al duurt dat een tijdje, wonderschone counterzang, en alles zal rechtkom. Ook alle ellende en ook alle slechte afloop en ook Marlies, want wat kun jij heerlijk spelen, kreng!

JA MAAR JA TOPTIEN

1 (-) SMARLIES biest (www.wettenvankepler.nl)
2 (1) SLEON vissen,vissen,vissen (www.mexicanos.nl / films)
3 (2) SMOEDER mugmetdegoudentand (www.mugmetdegoudentand.nl)
4 (3) ‘SSONJA hellrot (www.fragmenta.nl)

NOG 203 DAGEN EN DAN BEGINT IN HET GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG HET SCHOONSTE EN HET MEEST BIJZONDERE VAN SHIRIN NESHAT, DE GROOTSTE OVERZICHTELIJKSTE EN DAAR MOETEN WIJ ALLEMAAL NAARTOE….EN U OOK!!!!(wordt vervolgd)