Geplaatst

Campagnetijd of vuile politiek

Natuurlijk is de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg ook losgebarsten en strijden de verschillende partijen stevig om de gunst van de kiezer. Maar of deze campagne nu ook over de rug van de raadscommissies gevoerd moeten worden is voor de PvdA een brug te ver. Wat is er aan de hand?

Enkele weken geleden hebben de fractievoorzitters met elkaar besloten om een lijst langs de fracties te sturen. Op deze lijst staan alle nog te behandelen dossiers in de verschillende raadscommissies. De bedoeling is dat elke fractie aangeeft welke dossiers controversieel zijn en eigenlijk niet in tijden van politieke campagne nog besproken moeten worden. Geen enkele fractie heeft in deze schriftelijke ronde een dossier controversieel benoemd. Ook de fractie van de PvdA staat er vrij ontspannen in. Wat ons betreft mag alles behandeld worden, immers wij weten heel goed inhoud van dossiers en de politieke campagne te scheiden.

Tijdens de eerste commissievergadering van Fysiek gaat het al mis. Na de behandeling in de commissie van de nota Groen meent de VVD opeens dat deze nota controversieel is. Dank je de koekoek. Zo lusten we er nog wel een en ja hoor, even later worden door dezelfde partij ook de stedenbanden van Tilburg als controversieel dossier aangemerkt. D’66 en CDA gaan trouwens netjes mee met de VVD als het over groen gaat.

Twee weken later staat er een initiatiefvoorstel van de SP op de agenda over checklisten bij grote projecten in de stad en dit initiatiefvoorstel wordt door het CDA als controversieel aangemerkt. Tot grote woede van SP en Groen Links. Deze laatste partij heeft wel een inhoudelijk punt, immers elke partij heeft het democratisch recht initiatiefvoorstellen in te dienen en dan gaat het nogal ver om ze dan controversieel te verklaren.

Wie schetst onze verbazing, dezelfde collega’s van Groen links verklaren enkele uren later de initiatiefvoorstellen van VVD en SP over het kraken in Tilburg controversieel. Mooie zaak, 40 krakers op de publieke tribune keren onverrichter zake huiswaarts (gekraakt pandwaarts) en ook de insprekers hoeven niet hun woordje te doen. Klap op de vuurpijl is dat de LST dan haar laatste kunstje flikt en zonder pardon de rest van de agenda controversieel verklaart. Tja, oog om oog, tand om tand.

Niemand is hiermee gediend, zeker de hardwerkende Tilburger niet. Gelukkig heeft de PvdA het hoofd koel gehouden en zich verre gehouden van deze onsmakelijke discussies over het hoofd van de stemgerechtigden in Tilburg. PvdA staat niet alleen voor Partij van de Arbeid maar ook voor betrouwbare en oprechte politiek. Daar kunnen heel wat partijen in Tilburg een puntje aanzuigen.

Reacties

6 reacties op “Campagnetijd of vuile politiek”

 1. snansje avatar
  snansje

  Beste Auke,

  Ik vind dit een vreemd verhaal. Je eigen fractie wilde ons voorstel ook controversieel verklaren. Dus als Groen Links het niet bij de VVD had gedaan, dan hadden jullie het wel bij ons gedaan. Dus ik vindt prima dat je kritiek hebt op Groen Links, maar het is dan ook goed om eens naar je eigen fractie te kijken. Dus ik vind de PvdA in deze ook niet betrouwbaar en oprecht. Ik ben het wel met je eens dat het een beschamende bedoeling was. Vooral voor de mensen die kwamen inspreken en de mensen op de publieke tribune. Die hadden beter verdiend. Ik hoop dat dit eens, maar nooit weer is. Ik ben nu wel benieuwd naar jullie mening over de voorstellen en kraken in het algemeen. Want die heb ik door dit alles niet gehoord.

  Met vriendelijke groet,
  Hans Kokke, Raadslid S.P.

 2. arjan avatar
  arjan

  Beste Hans,

  Jammer dat je gisteren niet zo goed hebt opgelet. De PvdA vond het voorstel van de SP niet controversieel, maar wel rijp voor de prullenbak. En wel om reden dat het (net als het voorstel van de VVD) vooruit loopt op een wet, die er nog helemaal niet is. Wij hadden dit zeer graag besproken. Daar is het niet van gekomen, omdat GL koos het agendapunt als ‘controversieel’ te bestempelen. Jammer, want nu liggen de initiatiefvoorstellen over een paar weken weer op tafel, in plaats van in de prullenbak waar ze thuis horen.

  Met vriendelijke groet,
  Arjan Pronk, Raadslid PvdA

 3. snansje avatar
  snansje

  Beste Arjan,

  Ik heb toch echt een andere lezing van de avond. Dus daar komen we nu niet uit. Wat ik wel wil vragen aan je, is het volgende:

  1) Wat vindt de PvdA van het kraken in het algemeen?
  2) En wat vindt de PvdA van de anti-kraakwet in het bijzonder?

  Ik ga er vanuit dat de voorstellen de volgende commissievergadering besproken worden. En dan kunnen we daar wel een debat over voeren. Ik neem dan graag de uitdaging aan om jou en je fractie te overtuigen dat onze voorstellen bijdragen aan een beter en sociaal Tilburg.

  Met vriendelijke groet,

  Hans Kokke, Raadslid S.P.

 4. ER avatar
  ER

  Auke, wel ff zorgen dat je feiten kloppen!

  De checklist grote projecten was onderdeel van een agendapunt over lessen uit MIDI. Dit is niet behandeld, omdat een meerderheid van de commissieleden INCLUSIEF PVDA (en TVP, D66, VSP en CDA) ertegen was om dit onvoldragen agendapunt te bespreken.

  Het agendapunt of de checklist is dus helemaal niet controversieel verklaard.
  Het agendapunt was onvoldragen, en inhoudelijke zorgvuldigheid is voor de meerderheid van de commissie belangrijker geweest dan het per se moeten bespreken van het agendapunt.

  Met vriendelijke groet,

  Erik de Ridder
  CDA Tilburg

 5. P.H. van den Hoven avatar
  P.H. van den Hoven

  Klap op de vuurpijl is dat de LST dan haar laatste kunstje flikt en zonder pardon de rest van de agenda controversieel verklaart.

  Is geen laatste kunstje geweest beste Auke maar we hebben daar ook weer een signaal mee afgegeven dat het een grote poppenkast is daar in de raadszaal.
  Het gros van de raadsleden ( en dan bedoel ik voornamelijk het linkse deel ) zit elkaar en iedereen voor de gek te houden en daar doen wij niet aan mee en hebben daar ook de afgelopen 4 jaar niet aan meegedaan.

  Gelukkig zitten er ook nog verstandige mensen in de raad die e.e.a. wel begrijpen.
  Collega raadslid de Ridder geeft op deze site ook eens haarfijn uit hoe de vork in de steel zit.

 6. ruevert avatar
  ruevert

  Auke,
  welkom in de wereld van de dorpspolitiek. Het draait om eigen geursporen van de roedel waarbij ze horen. Het dorpsbelang is helaas raadsbreed van secundair belang. Ik wijs maar even fijntjes op de bijna debat over Midi afgelopen maandag.
  Wie de schoen past…