Geplaatst

Sociale samenhang

De Reeshof is een prachtwijk, maar dan niet een prachtijk in de terminologie van Ella Vogelaar. De inwoners zijn tevreden over de wijk en hun woongenot, maar constateren wel dat de sociale samenhang vergroot kan worden.

Afgelopen vrijdag 30 november 2007 bracht onze fractie een bezoek aan de wijk de Reeshof. De eerste constatering is dat een wijkbezoek bestaande uit 11 fractieleden en 3 wethouders aangevuld met enkele actieve kaderleden van de partij veel te weinig omvangrijk is om deze enorme wijk te kunnen bedienen. We doen met andere woorden de Reeshof te kort met een wijkbezoek van een middag. Niet voor niets hebben we daarom aangekondigd om het komend half jaar twee openbare fractievergaderingen te organiseren in het wijkcentrum in de Heyhoef!

 

Een tweede constatering is dat de inwoners van de Reeshof veel positiever denken over hun eigen wijk dan de Tilburgers die elders in de stad wonen. Blijkbaar hebben we hier weer te maken met het aloude drama van Tilburg. Onlangs is er een breed onderzoek gedaan naar de kijk op Tilburg onder Tilburgers zelf en mensen in de regio en elders in het land. De gemiddelde Tilburger denkt negatiever over zijn of haar eigen stad dan de buitenstaander. Kruikenzeikers tot en met in de letterlijke zin zou je zeggen. Heeft onze burgemeester Ruud Vreeman dan toch gelijk? Moeten we niet zo deemoedig zijn en kunnen we niet beter trots zijn op onze stad? Ik ben geneigd om hem gelijk te geven. Tilburg is een prachtige stad met vele mogelijkheden en kansen en de Reeshof is een fantastische wijk met inwoners die zelfbewust zijn en weten welke kant ze met deze wijk op willen. Dat is misschien wel de meest fraaie constatering van dit wijkbezoek. Het gaat goed met de Reeshof en de inwoners hebben duidelijke wensen. Meer hangplekken voor jongeren bijvoorbeeld. Faciliteiten om te sporten zijn er voldoende, maar om lekker te hangen nog niet. Marieke Moorman, wethouder jeugdzaken, heeft inmiddels aangekondigd om zich achter deze wensen te zetten en naar mogelijkheden te zoeken.

 

Toch is niet alles perfect in de Reeshof. De wijkagenten geven aan dat de wijk eigenlijk een slaapwijk is met alle consequenties van dien. Inwoners zien elkaar nauwelijks als medewijkbewoners en bij kwesties van overlast worden de bezorgers van overlast ook zelden aangesproken. Geen wonder, wanneer je elkaar niet kent, spreek je elkaar ook niet aan. Neen, dan bel je de politie die vervolgens keurig de bal weer terug legt. In onze ogen verdient de Reeshof meer dan deze observatie van de wijkagenten. Laten we ervoor zorgen dat we weten wie onze buren zijn, zodat we elkaar ook daadwerkelijk aan kunnen spreken. Wij hebben daarom voorgesteld om met wijkinstanties en inwoners samen op zoek te gaan hoe we de cohesie of samenhang in de wijk kunnen vergroten. De PvdA-werkgroep Reeshof heeft deze ambitie met beide armen overgenomen en de fractie van de PvdA in de gemeenteraad houdt de vinger aan de pols. Binnen een half jaar willen we concrete initiatieven zien om naar een betere sociale samenhang te komen in de Reeshof.

 

Binnen de gemeente zijn er voldoende middelen beschikbaar om ook daadwerkelijk tot deze initiatieven te kunnen komen. Daarmee willen we daadwerkelijk met de inwoners van de Reeshof op zoek gaan om de samenhang in deze prachtige wijk  te versterken.

 

Auke Blaauwbroek

Reacties

6 reacties op “Sociale samenhang”

 1. ER avatar
  ER

  deze column gaat echt nergens over. reeshof is zo mooi, maar… mensen zijn zo betrokken, maar… pvda gaat sociale cohesie creeeren door allerlei leuke intiatiefjes, yeah right…

 2. Linda avatar
  Linda

  Lege Hulzen, holle frazen, kortom allemaal prietpraat en…………… Lang leve de PVDA

 3. Henk avatar
  Henk

  Nou Auke, je ziet meteen hoe dat tegenwoordig veelal gaat op Internet: inhoudelijk nergens op ingaan, geen gesprek of discussie aangaan en tegelijk wel zeggen dat jij degene bent die het nergens over heeft. Ik hoop dat je hier toch met jouw inbreng blijft bijdragen aan het niveau en de veelzijdigheid van deze website.

 4. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Welkom Auke!

 5. Jaques avatar
  Jaques

  Binnen een half jaar een plan op tafel? Waar blijft onderhand jullie banenplan???

 6. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Er gebeurt al heel wat in de Reeshof in het kader van die sociale cohesie. Maar dat zijn veelal particuliere initiatieven, gesteund door het bedrijfsleven (en financieel ten dele uit Verrijk je Wijk). Wat te denken van de recente wereldrecordpoging jumpen, gesponsord door het Reeshofjournaal en nu het Winterpark van Ivo Bouckaert, Reeshofjournaal en Auto Smolders?!! Dat is niet… maar gewoon doen!