Geplaatst

Haar naam is Esther

Esther (ook de variante naam Hester) betekent ‘ster’ in het Perzisch. Porcelijn is een reële of een podiumnaam. Hoe dan ook, hij spreekt tot de verbeelding. Esther Porcelijn is de nieuwe stadsdichter van Tilburg. Voor twee jaar krijgt ze carte blanche om haar dichttalent in dienst van de stad te ontwikkelen. Van harte gefeliciteerd, Esther. Succes. Porcelijn heeft inherent twee eigenschappen; het ziet er jonger uit dan het is en bij het ouder wordt krijgt het fijne barstjes.

 

Wat voor vijver is Tilburg? Tilburg is een stad die warm loopt voor festivals. Hoe groter, hoe beter met vooral veel hossen en drinken op de pleinen. Tilburg is ook de stad van grote cabaretiers: Marc-Marie Huijbregts en Karin Bruers. Vooral Frank van Pamelen sluit bij hun aan als “light verse poet”.

Tilburg is de stad van het absurde. In 2009 benadrukte Festival Grublit dit gegeven.

Ondertussen gaat een schrijver als Anton Dautzenberg een absurde uitdaging aan om bekendheid te verwerven. Nee, niemand had al eerder daaraan gedacht om een nier in te ruilen voor een doorbraak in de literaire wereld met vervolgens een verfilming daarvan. Ook Nick Swarth ligt tegen het absurde aan met zijn donkere stijl.

 

Laat de mannen hijgen en zwijmelen en achter je aan struikelen. Laat ze zich failliet betalen aan liefdesdrankjes. Laat ze geen barst geven om hun goeie naam. Wat is een goeie naam toch zonder de liefde?

Laat de vrouwen roddelen, je met de honingkwast bestrijken en je achter jouw rug middeldoor bijten. Laat ze plukjes van jou haar afknippen terwijl je slaapt. Jouw kracht zit toch elders?

Laat ze je hemelhoog prijzen, en let op. Hoe groter de hoogte hoe dieper de afgrond.

Kraak. Barst, maar breek niet!

Reacties

6 reacties op “Haar naam is Esther”

 1. Erik Hannema avatar

  Laten we hopen dat haar termijn als stadsdichter net zo sprankelend en interessant wordt als haar inauguratie gisteren.

 2. Esther Porcelijn avatar
  Esther Porcelijn

  Dankjewel Carina, wat lief!

  Ik ben al bezig met het organiseren van evenementen, de eerste zal al 3 september zijn in ruimte-x.
  En er staan vele optredens op het programma de komende maanden.
  Overigens ben ik toneelspeler en speel ik momenteel in De Ingebeelde Zieke van De Utrechtse Spelen. Vandaar dat mijn inauguratie later wordt gehouden. De voorstelling is een enorme aanrader en als jullie nog willen komen moet je snel zijn want het is bijna helemaal uitverkocht. We staan nu nog in Utrecht, hierna volgen Rotterdam en Amsterdam. Het lijkt mij leuk om jullie te zien, als je komt, ga dan na afloop naar de artiestenfoyer, dan krijg je een drankje van mij!

 3. Marg Vlemmix avatar

  Kijk, dank je wel Esther, nu weten we tenminste waarom je gisteren schitterde van afwezigheid op de bieb! En geloof me, ik heb je gehoord in de Nw.Vorst, maar aan dat jonge vrouwelijke stadsdichtertje heb een gedegen concurrente!
  Veel succes…..

 4. Carina avatar
  Carina

  Ik ben nog in Kaapstad, Zuid-Afrika, Esther. Maar we zullen wel nog een keertje iets afspreken.

 5. Aicha avatar
  Aicha

  Hallo Carina,

  Zou je contact met mij willen opnemen? Ik heb een huisdichter nodig voor een dagdeel, eerste week van oktober. Leen jij je daarvoor?

  Groeten,
  Aicha

  twitter: aichaphone

 6. Hans de Bruijn avatar
  Hans de Bruijn

  Toppie! Is de titel trouwens een subtiele verwijzing naar de literaire slapstick 'Haar naam was Sarah'? Dat zou je sieren, Carina. Het zou een mooi staaltje van je onmetelijke schrijversvernuft zijn en passend bovendien.