Geplaatst

Gezag terugwinnen

Te lang is er te veel toegestaan. Leerlingen die leraren uitschelden. Hangjongeren die in de openbare ruimte staan te plassen waar het hun uitkomt. Politieagenten die een grote bek krijgen. Groepen jongeren die doen alsof de straat van hen is en dreigen als iemand er wat van zegt. Scooters die iedereen al scheurend het leven zuur maken. Graffitispuiters die keer op keer toeslaan.

Er is te lang te tolerant omgegaan met dit soort hufterig gedrag. Daar willen de VVD- en LST-fractie verandering in aanbrengen en hebben een initiatiefvoorstel op tafel gelegd. Er moeten weer duidelijke grenzen worden getrokken wat wel en niet wordt toegestaan. Dat willen wij niet doen met een geitenwollen sokken aanpak, maar door het gezag op straat terug te winnen: de hufter-aanpak.

De hufter-aanpak kent meerdere kenmerken. Sowieso moet de overheid als openbaar gezag weer meer zichtbaar worden in het straatbeeld. Daar hebben we natuurlijk de politie voor. En sinds kort hebben we in Tilburg ook eigen Tilburgse agenten. Dat is een goede eerste stap. Daar mag het echter niet bij blijven. De gemeente heeft namelijk ook de mogelijkheid om extra toezicht op straat te krijgen. Dit kunnen zogenaamde bijzondere opsporingsambtenaren zijn. Deze BOA’s kunnen o.a. in de wijken ook burgers bekeuren die hun hondenpoep niet opruimen en andere ergernissen aanpakken dan wel in beeld brengen. Kijkend naar Rotterdamse voorbeelden noemen wij dergelijke toezichthouders: stadsmariniers. Wij willen dat er meer van deze stadsmariniers worden ingezet. Deze moeten zichtbaar aanwezig zijn en optreden in buurten en wijken, op schoolpleinen (natuurlijk in overleg met de schoolbesturen), op pleinen en op straathoeken. Er zijn op dit moment wel stadswachten. De stadsmariniers zoals wij die voor ogen hebben, zijn echter van een steviger kaliber. Ze moeten die hufters op de juiste manier weten aan te spreken en ze zo nodig stevig durven aan te pakken. Geruggensteund door de politie. Sommige stadswachten en parkeerwachters kunnen misschien wel worden opgeleid tot stadsmariniers. Tevens kunnen de budgetten die er op dit moment beschikbaar zijn voor diverse vormen van toezicht worden ingezet voor het aanstellen van stadsmariniers. Om de stadsmariniers goed te kunnen laten functioneren en de hufters goed in beeld te kunnen krijgen, moeten goed worden samengewerkt met alle betrokken organisaties. We hebben het dan over politie, justitie, jongerenwerk, sociale dienst, andere gemeentelijke diensten etc. Dit kan georganiseerd worden via het Veiligheidshuis en het Zorghuis.

Een ander onderdeel van de hufter-aanpak is dat elke vorm van schade wordt verhaald op de dader en zijn/haar ouders. Iemand direct in zijn portemonnee raken, is en blijft effectief. Zeker ook als bij jongere daders ook de ouders worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. In onze ogen gebeurt dat nog te weinig. Mocht het zo zijn dat iemand de schade niet kan betalen, wordt het bedrag omgezet in een aantal uren dat de dader moet werken voor de Tilburgse samenleving. Dat kan zijn het schoonmaken van de stad, het opruimen van zwerfafval, het verwijderen van graffiti etc. Ook een mogelijkheid is dat men zo mogelijk gekort op de uitkering.

Het lastige is dat veel overlastgevend gedrag niet strafbaar is. Wat soelaas kan bieden is een order tegen overlast en straatterreur zoals dat in Rotterdam wordt gehanteerd. Als overlastgevers weigeren zich te gedragen, kan de burgemeester hen dan een gedragsbevel tegen overlast (GTO) opleggen. Overlastgevers krijgen daarin concrete en strenge gedragsregels opgelegd. In de GTO wordt een voorwaardelijke boete of gevangenisstraf opgenomen. Bij overtreding van deze gedragsregels, wordt de straf onvoorwaardelijk. Bij minderjarigen worden de ouders bij het GTO betrokken. Wat met een GTO kan worden opgelegd zijn bijvoorbeeld een hangverbod, een straatverbod of een samenscholingsverbod behoren.

We moeten een streep trekken. Te lang is er te veel getolereerd. De straat moet worden teruggewonnen op de hufters. Desnoods met de harde hand. Daartoe hebben we een aantal voorstellen op een rij gezet. Zeker zullen er nog andere mogelijkheden zijn. Iedereen kan zijn of haar inbreng hebben bij het op te stellen plan.

We willen dat de raad het college opdraagt om te komen met een hufter-aanpak in lijn met bovenstaande uitgangspunten. Deze hufter-aanpak moet worden verwerkt in een concreet plan dat aan de raad wordt voorgelegd voor de behandeling van de begroting 2010.

Reacties

15 reacties op “Gezag terugwinnen”

 1. try avatar
  try

  Wat mij betreft gaat dit nog niet ver genoeg; net als in 's-Hertogenbosch zou ik het 'ontpatseren' willen invoeren. Dus o.a. Marokkaans tuig dat in dure auto's rondrijdt uitleg laten geven hoe ze aan betreffende auto zijn gekomen. Kunnen ze dit niet aantonen dan wordt de auto in beslag genomen.
  Uiteraard geldt dit ook voor andere voertuigen en zelfs woningen.

  Benieuwd of bovengenoemd voorstel ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden, kans is groot dat er weer wat domme linkse clubjes dwars gaan liggen.

 2. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Zolang er domme mensen zijn, die domme, ongenuanceerde dingen schrijven zoals "Marokkaans tuig dat in dure auto's rondrijdt", hoop ik dat die domme linkse clubjes lekker dwars blijven liggen om te voorkomen dat dit soort domme voorstellen niet wordt doorgevoerd.

 3. try avatar
  try

  Tsja je kunt ook je ogen sluiten voor de werkelijkheid. Slaap lekker verder!

 4. frits h avatar
  frits h

  Volgens Tine van de Weyer valt het allemaal nogal mee, en die kan het weten. Je overdrijft weer eens.

 5. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Stadswachten moet je bevoegdheden (aanhoudingsrecht, dragen van wapenstok en handboeien bv.) geven en niet iedereen kan stadswacht worden. Daar moet je een natuurlijk overwicht en uitstraling voor hebben. Het gros van wat hier in Tilburg "rondloopt" heeft dat dus absoluut niet en dan maakt hun aanwezigheid totaal geen indruk op dat veelal Marokkaans tuig.

  Misschien mag je dat niet zeggen van de linkse gemeentevleugel, maar feiten zijn nu eenmaal feiten. Lees de krant er maar op na, elke dader van laffe roofovervallen en meer van dat soort fraais is 7 van de 10 keer een persoon met een Noord-Afrikaans uiterlijk. En dan heb ik het niet over die asielzoeker uit Libi

 6. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Drie kenmerken die leiden tot een grotere kans op crimineel gedrag, volgens criminoloog Bovenkerk:

  1. Criminaliteit is een mannenaangelegenheid.
  Kijk naar de percentages vrouwen in de gevangenissen. Het grappige is dat van de
  studenten die voor een juridische studie kiezen, het overgrote deel vrouw is.

  2. Het hangt met de leeftijd samen.
  Driekwart van de criminaliteit wordt gepleegd tussen 15 en 24 jaar. Daarna gaat het meestal
  weer over. Een oplossing is een fatsoenlijke vriendin, aldus professor Bovenkerk.

  3. Vanuit de geregistreerde criminaliteit kan worden vastgesteld dat de jonge mannen vaak
  uit een lagere sociale klasse komen. Daarbij merkt hij op dat de

 7. korvel avatar
  korvel

  @Wies, Steven D. Levitt geeft aan dat criminaliteit grotendeels wordt verklaard door sociale afkomst.
  Ben ik het mee eens, daar ligt ook het probleem in Nederland. De sociaal arme, geisoleerde, oudere allochtone Nederlander wordt voorbij gestreefd door hun kroost. Zijn totaal niet in staat om ze terug te fluiten waar nodig. Bij autochtone Nederlanders gebeurt dat nog een stukje meer (al zou dat veel meer mogen zijn)

  Mijn dagelijkse werkzaamheden laten dit zien. En daar vertrouw ik dan weer op. Het is makkelijk om de ogen gesloten te houden. Niets aan de hand mensen, gewoon doorlopen!

 8. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Weet je, Roel…?

  Ik ben er niet trots op.
  Maar 40 jaar geleden plaste ik ook wel eens ergens op straat. En tegen de 'Rooie Nijs' schreeuwden we "H

 9. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  @ Ton
  In de burgermeesterbuurt plassen ze in bed, ze h

 10. bas avatar
  bas

  Ander punt is natuurlijk dat "goed voorbeeld goed doet volgen". Als we naar het Wilderiaans gescheld en beledig kijken wat in de politiek meer en meer opgeld doet, dan kun je de jeugd toch niet verwijten dat ze ook onbeschoft worden. Schelden en stemming maken sorteert mega effect en dat is natuurlijk erg leuk voor een puber. De media spinnen er garen bij. Roel, doe ff normaal, grow up en doe toch niet mee aan de zoveelste Wilders lookalike contest maar probeer een beetje inspiratie in de echte liberale grondbeginselen te vinden.

 11. Peter 1111 avatar
  Peter 1111

  He Wies,

  Leg dat theoretisch gelul van jouw proffesor Bovenkerk eens voor aan die 82-jarige mevrouw die neergeslagen werd in Tilburg en die gehandicapte man die twee keer in

 12. bas avatar
  bas

  @peter111

  het merendeeel van de mensen is gewoon een beetje ongenuanceerd en kiest voor de onderbuik ipv de rede, is lekker makkelijk. Wilders maakt daar handig gebruik van maar dat vind ik niet zo netjes. Je mag hopen dat bij het bestuur van het land meer wijsheid zou zijn ipv pure machtswellust

 13. try avatar
  try

  Wies en haar vrienden hebben gewoon last van het Mohammed Said Al-Sahhaf-syndroom, en dat lijkt ongeneesbaar. Hierdoor ben je wel mede debet aan genoemde problemen.

  De humor van Alard stijgt tot ongekende hoogte; je denkt dat je leuk bent Alard? Dan ben je wel de enige!
  Misschien zie ik je binnenkort eens in de buurt als postbode met een flexcontract, praten we eens bij over het wel en wee van ons aller Tilburg.
  (oke, ook heel flauw)

 14. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Ja hoor de linkse lui roeren zich weer en willen liever een beleid van pappen en nathouden.

  Een hoop welzijnswerkers die al decenia lang de zaak verdoezelen is het enigste resultaat.

  Nee, de praktijk is anders
  zo sluit ik me aan bij de woorden van Peter1111

  Ze zullen wel weer een slechte jeugd gehad hebben en andere problemen maar dat is voor mij geen reden om hufterig gedrag te tollereren.

  Bijv. bij voetbalrellen in de stadions
  ME erop af en slaan totdat er snot uit de neus komt zou ik zeggen.
  Op zeker dat ze binnen drie weken komen vragen of ze naar het toilet mogen.
  Vrijheid is prima maar wij weten er ondertussen niet meer mee om te gaan dus mag het voor een tijdje eens hard tegen hard tot er weer een normale situatie is ontstaan.

  Om die richting uit te gaan heb je steun nodig van die linkse lui en dat zal nooit gebeuren ben ik bang voor.

  Wies droom maar lekker verder. hoop niet dat je slachtoffer wordt van ciminele of hufterige Tilburgers want in de praktijk schreeuwen die linkse type"s zoals jij dan moord en brand.

 15. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Het is voor veel dingen te laat, er is te lang gewacht, maar ik vind het een super idee!
  Ze hadden veel leed kunnen voorkomen, maar laten we positiever naar de toekomst gaan kijken, van omkijken gaan we niet vrolijker worden.
  Heel veel succes met dit idee, en laat ons hopen dat het ook zoden aan de dijk zet.