Geplaatst

Na het referendum: wat nu?

Aldert schreef weer eens een boeiende column over de mall. Hij vroeg daarin expliciet aan mij of wil wilde reageren. Bij deze.

Aan de redactie van de Tilburgse Koerier

t.a.v. dhr. A. van der Burg

 

Tilburg, 15 juni 2009

 

 

Onderwerp: open brief als reactie op column Tilburgse Koerier

 

 

Geachte heer Van der Burg,

 

Het is niet gebruikelijk om als raadslid met een open brief te reageren op een column van een journalist. U vraagt me echter persoonlijk om een reactie. Die geef ik u hierbij.

Om te beginnen wil ik u en de andere tegenstanders van de mall via deze weg feliciteren met uw geslaagde campagne. Want inderdaad, de voorstanders hebben het referendum verloren.

Wij waren en zijn er van overtuigd dat de shoppingmall meer voordelen dan nadelen zou kennen voor Tilburg. Denk aan de netto 3000 extra banen, de combinatie met de Efteling, Beekse Bergen en Loonse en Drunense duinen voor een lang weekend Midden Brabant, de mensen uit heel Brabant en ook Nederland die hun geld in Tilburg komen uitgeven etc. Dus om een antwoord te geven op uw vraag: ja, Tilburg is gek om zo’n kans aan zich voorbij laten gaan. Zijn de Tilburgers die tegen de mall hebben gestemd daarmee gek? Nee, natuurlijk niet. Wij zijn er niet in geslaagd de mensen te overtuigen dat de mall Tilburg meer oplevert dan kost. Het is, zeker voor politici, makkelijk om de zwarte piet bij een ander neer te leggen. Kijk alleen maar naar de reactie van Mariëtte Hamer op de uitslag van de Europese verkiezingen. Daar doe ik niet aan mee. We hebben ons verhaal niet goed genoeg verkocht en dat is de voorstanders, ons incluis, aan te rekenen..

Van de andere kant is het veelzeggend dat er bij een eerste referendum over een onderwerp zoveel voorstanders zijn. 47% stemde voor. Meestal winnen de nee-stemmers met een grotere meerderheid. De voorstemmers hebben zich zelfs niets aangetrokken van de dubieuze rol die de Provinciale Staten hebben gespeeld. Een paar dagen voor het referendum zeggen dat er geen mall in Brabant mag komen en een dag na het referendum de deur voor een mall in Brabant wagenwijd openzetten, is een tackle op de Tilburgse enkels (met gestrekte benen). We zullen nu, na het referendum, verder aan de slag moeten met de binnenstad en de wijkwinkelcentra. Dat waren we al van plan als de mall naar Tilburg zou komen, maar dat moeten we nu sterker doorzetten. Dat 47% voor de mall heeft gestemd, is namelijk een duidelijk signaal. Een duidelijk signaal dat veel mensen ontevreden zijn over Tilburg als shoppingstad.

Wat dat betreft gloort er hoop aan de horizon. De winkeliers, pandeigenaren en andere ontwikkelaars hebben de afgelopen tijd veel energie en geld gestoken om de mall tegen te houden. Daarbij gaven ze aan hart voor de binnenstad te hebben. Daarom mogen we verwachten dat ze nu eenzelfde energie aan de dag gaan leggen om de binnenstad te gaan versterken.

Om de discussies van morgen te verhelderen, moet ik nog wel een opmerking plaatsen. In aanloop naar en na afloop van het referendum hoorde ik vaak opmerkingen als: "Laat de gemeente dat geld nu maar investeren in de binnenstad." Helaas, de investering van 400 miljoen euro om de mall te realiseren, komt niet uit de portemonnee van de gemeente. ‘Dat’ geld zou door de ontwikkelaar OVG moeten worden opgehoest. Het bedrijf zou ook 25 miljoen euro betalen voor wegen om de mall bereikbaar te houden. En minimaal 15 miljoen euro voor flankerend beleid in de binnenstad. Die investering van zo’n 440 miljoen in Tilburg gaat dus niet door. Het was namelijk allemaal geld van bedrijven, niet van de gemeente of van de Tilburgers als belastingbetaler. Na de uitslag van het referendum  heeft de gemeente dus niet opeens geld over dat in de binnenstad kan worden gestoken.

We zullen echter wel moeten werken aan een betere binnenstad. Bijvoorbeeld om meer verschillende winkels in de binnenstad te krijgen (in plaats van nog meer drogisterijen, schoen- en telefoonwinkels). Als we de binnenstad echt aantrekkelijk willen maken, moeten we doorgaan met het creëren van ‘slentergebied’ in Tuinstraat, Willem II straat, Telefoonstraat, Stationsstraat, Nieuwlandstraat en ga zo maar door. Denk ook aan het verbinden van de Heuvelstraat met de Emmapassage, door bijvoorbeeld een doorsteek te maken ter hoogte van het pannenkoekenhuis. Dan komt meteen het mooie, oude pand van het pannekoekenhuis beter in beeld te liggen.

Een gezellig gebied om te vertoeven, dát kan de binnenstad goed gebruiken. Als winkeliers, ontwikkelaars en pandeigenaren zulke plannen willen realiseren, staan wij als politiek klaar om dat mogelijk te maken.

 

met vriendelijke groet,

 

Roel Lauwerier

Reacties

7 reacties op “Na het referendum: wat nu?”

 1. Aldert avatar
  Aldert

  Welkom terug op TilburgZ, Roel!

 2. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Roel

  De winkeliers, pandeigenaren en andere ontwikkelaars hebben de afgelopen tijd veel energie en geld gestoken om de mall tegen te houden. Daarbij gaven ze aan hart voor de binnenstad te hebben. Daarom mogen we verwachten dat ze nu eenzelfde energie aan de dag gaan leggen om de binnenstad te gaan versterken.

  Dat zullen ze zeker doen denk ik maar ik hoop ook dat ze in hun ijver niet vergeten u en uw partij in 2010 af te straffen voor uw grondhouding in de discussie rondom de mall.

 3. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Ik wil, hoewel dit geheel buiten dit onderwerp valt, toch even van de gelegenheid gebruik maken om het CDA een veeg uit de pan te geven. Wat een schijnheilig (toepasselijk) gezelschap zeg. Die Robben, die zich daar op loopt te blazen over de bushalte voor de schouwburg die komt te vervallen. Heeft het CDA daarmee niet ingestemd als grootste voorvechter van de Cityring? Was dat niet de portefeuille van hun wethouder Aarts (die er overigens in Breda ook weer een zooitje van maakt)? Houdt u alstublieft uw mond over zaken waarvan u zelf de oorzaak bent of zeg: " Inderdaad, dat was dom van ons zeg, om in te stemmen met het vervallen van deze bushalte. Dat hadden we niet moeten doen." Ongelooflijk zeg, wat een farce!

 4. Geert avatar
  Geert

  @ Harm

  Je reactie richting de VVD is helemaal terecht.
  Als middenstander in de binnenstad voel ik me met name door deze partij belazerd en met mij vele collegas

  Verder Harm wil ik reageren op je bijdrages op TilburgZ
  Ik lees je reacties op dit forum en denk dan vaak dat je uitspraken op het randje zijn.
  ik moet wel zeggen dat ze direct zijn en ook dicht tegen de waarheid dus vergeef ik je de soms pittige uitspraken omdat je de boel hier goed opschud.

 5. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  hey jongens de mall is niet meer.
  kom eens met iets nieuws.

 6. GroenLinks-lid avatar
  GroenLinks-lid

  Nee Sjan, de mall is niet meer, maar de discussie over de aantrekkelijkheid van de binnenstad is levendiger dan ooit! En daar gaat het hier over.
  Hartelijke groet!

 7. mike bloemen avatar
  mike bloemen

  Roel,

  Je beschrijft alle kosten, en zegt dat er geen geld van de belastingbaler in het geding was.
  Toch heeft de gemeente al kosten gemaakt en had het nog een hoop kosten moeten maken.
  Bestemmingsplannen. Aan man/vrouw uren had het de gemeente ook miljoenen gekost.Evenals dikke dossiers met tig onderzoeken.