Geplaatst

Actieplan overvallen

Tilburgers werken op dit moment vol angst in hun bakkerij, dierenspeciaalzaak, erotiekwinkel, snackbar en tankstation. Geen enkele winkel lijkt meer veilig. Van 1 januari tot 1 december 2008 70 overvallen, 13 overvallen tijdens de laatste 4 weken, 8 overvallen in de laatste 11 dagen. Als dat laatste gemiddelde zich doorzet, komen we op bijna 260 overvallen in 2009. De politie zit er bovenop. Zelfs mensen die net overvallen zijn, zien dat. Het snel ingrijpen vorige week leidde tot arrestaties. Waardering voor de inzet van deze agenten. Toch wordt Tilburg nog steeds geteisterd door een golf aan overvallen. De aanpak die nu gehanteerd wordt, die nu gehanteerd kan worden, is ontoereikend. Het is dan aan de politiek om de deur voor nieuwe opties te openen. Daarom hebben de PvdA- en de VVD-fractie gevraagd om een extra overleg van de fractievoorzitters en een extra raadsvergadering. De VVD-fractie heeft acties geformuleerd die we daarbij in zullen brengen. De nood is aan de man. Het gaat hier niet over het stelen van een rolletje snoep maar om overvallen met wapens. Overvallen die slachtoffers tekenen voor het leven. Vergaande maatregelen zijn daarom nodig.

1. Inzet van (mobiele) camera’s door heel de stad. Camera’s in winkels moeten worden doorgelinkt naar de meldkamer.

 

2. Verspreid over heel de stad vinden de overvallen plaats. Bij de overvallen worden volop wapens gebruikt, van messen tot kruisboog tot vuurwapens. Door heel de stad lopen deze criminelen rond met wapens op zak. Over heel de stad moet daarom preventief gefouilleerd kunnen worden. Dit moet niet alleen door agenten in uniform gebeuren, maar ook door agenten in burger. Zij kunnen mogelijke daders verrassen.

 

3. Inzet van SelectaDNA. Bij een overval wordt via een activatiemechanisme een Spray-unit geactiveerd zodra de overvaller binnen bereik van de bewegingsmelder komt. Dit is dus pas bij het verlaten van de winkel. Op dat moment wordt SelectaDNA verspreid. Dat is een lijmachtige stof die onder een UV licht helder oplicht. Het is moeilijk tot niet te verwijderen zonder sporen achter te laten. In andere steden, zoals Rotterdam, wordt dit middel al succesvol ingezet.

 

4. Bij overvallen worden vuurwapens gebruikt. Overvallers hebben al laten zien dat ze geweld niet schuwen. De kans is dus aanwezig dat agenten zichzelf of burgers met hun vuurwapen zullen moeten beschermen. Zeker als ze snel op een overval reageren en de daders meteen in de kraag willen pakken. In Nederland worden agenten in dergelijke situaties snel in de verdachtenhoek gezet. Zij moeten bewijzen dat ze niks fout hebben gedaan. Als een agent schiet op overvallers – situatie met de Fiat vorige week -, krijgt hij meteen te maken met een onderzoek en de rijksrecherche. In onze ogen is dat de omgekeerde wereld. Agenten moeten in deze situaties kunnen rekenen op onze politieke steun en vertrouwen. Die steun en dat vertrouwen geeft de VVD-fractie bij voorbaat volmondig. Liever een neergeschoten overvaller dan een neergeschoten agent.

 

5. Het kabinet moet verder kijken dan de Randstad groot is. Vaak wordt door het rijk aandacht besteed aan de Randstad als het gaat om veiligheid. Nu heeft Tilburg extra agenten nodig. Daarvoor moeten we een brede lobby inzetten.

 

6. Overvallers zijn niet welkom in Tilburg. Dat is moeilijk te realiseren, maar moet wel onze houding zijn. Als daders veroordeeld zijn en richting gevangenis gaan, moeten ze – om te beginnen – in Tilburg worden uitgeschreven.

 

7. Betrek de ouders er bij. Als er daders zijn bij wie in hun achtergrond de eer van de familie een belangrijk rol speelt, moet daar gebruik van worden gemaakt. Als zo’n jongen is gepakt, haal met politiewagen en alle toeters en bellen er om heen ook die ouders op zodat heel de buurt dat goed kan zien. Laat ‘naming and shaming’ zijn werk doen.

 

8. In het algemeen geldt dat daders van dergelijke ingrijpende overvallen geen steun verdienen. Mocht dus blijken dat er daders zijn die gebruik maken van steun van de gemeente of andere organisaties, bijvoorbeeld van een begeleid wonen project of andere voorzieningen, dan moet die steun direct worden ingetrokken. Zij hebben daar geen recht meer op.

 

9. Een oververtegenwoordiging van allochtone jongens in de criminaliteitsstatistieken is voor de VVD-fractie een bewijs dat het integratiebeleid te soft is geweest. De aanpak van jongens die niet simpelweg een stommiteit begaan maar bewust kiezen voor het criminele pad verdienen geen ondersteuning, maar straf. Dat moet het uitgangspunt zijn.

 

10. De politie kan hulp goed gebruiken. Daarom pleiten wij voor het op grote schaal inhuren van beveiligingsbedrijven. Zij kunnen goed surveilleren en een extra wakend oog zijn. Feitelijk toezicht en fysiek aanwezig zijn in de buurt helpt. Laat parkeerwachters meer de wijken in gaan, hun ogen minder op autoruiten gericht houden en meer op winkels en verdachte situaties. De mogelijkheid moet bekeken worden of uitkeringsgerechtigden ingezet kunnen worden om politie en andere toezichthouders werk uit handen te nemen.

 

11. Als een land als Marokko graag zicht houdt op wat hun ‘onderdanen’ in andere landen doen en hen verplicht tot het houden van dubbele nationaliteiten, dan mogen we Marokko daar ook wat voor teruggeven. Wat ons betreft moeten daders met een Marokkaanse nationaliteit hun straf uitzitten in Marokkaanse gevangenissen. Daar gaan ze een stuk minder soft om met daders van overvallen. Dan kan worden bekeken of ze daar wat van leren. We pleiten voor een pilot dat hierop is gericht. Wij willen een lobby richting Den Haag met als doel het maken van afspraken met Marokko over een dergelijke pilot.

 

Graag gaat de VVD-fractie met het college, de politie, de raad en anderen in gesprek over deze en andere mogelijke maatregelen.

  

Reacties

11 reacties op “Actieplan overvallen”

 1. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Prima initiatief van de VVD. Vroeger vond ik ze alleen de partij voor de rijken, maar meer en meer komen ze op voor de gehele samenleving.

  Daarnaast moeten de straffen omhoog en niks geen hulpprojecten voor deze daders, maar stenen hakken, chaingangs en meer dat soort echt effectieve (lijf)straffen.

  Bij allochtone daders een boot bestellen inchecken en terugsturen. Helaas zal dat nog lang duren zolang de malloten van de SP met name in Tilburg en Nederland nog iets in de melk te brokkelen hebben.

 2. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Een toename van het aantal overvallen in Tilburg en, koekoek, kijk eens wie we daar hebben: de VVD in de persoon van de kleine leider Lauwerier. Nooit trekt 'ie hier z'n mond open – op een bloeddonorshowachtig artikeltje na – of mengt 'ie zich in een discussie, maar nu gaat 'ie eens lekker gebruik maken van het 'politiek momentum' om de politiestaatplannen van de VVD onder de aandacht te brengen: cameratoezicht in de hele stad! Iedereen fouilleren! Marokkanen het land uit! Naming en shaming! En als klap op de vuurpijl 'duidelijk maken dat overvallers niet welkom zijn in Tilburg'! Hard schreeuwen en symboolpolitiek. Onze Roel maakt er geen geheim van dat 'ie meer voelt voor de werkwijze van Rita en Geert, dan van Mark…

  Ik stel dan ook de volgende maatregel voor:

  1. Bange, rechtse, opportunistische en populistische leiders van politieke partijen, die alleen van zich laten horen als er politiek gewin te behalen valt en zich verder weinig aantrekken van de mening van anderen zijn niet langer welkom in Tilburg!

 3. avatar
  Anoniem

  Integratie kan pas dan werken als de makers van het integratieplan duidelijk stellen wat zij bedoelen met integreren. Dat is iets wat grote landelijke partijen, met name de PVDA, jarenlang verzaakt hebben. Het -aai over de bol- systeem heeft gefaald. Duidelijkheid verschaffen in een ingewikkelde materie en lijnen uitzetten waar iedereen bij gebaat is, blijft moeilijk, maar niet onmogelijk. Deze onduidelijkheid heeft tweespalk gezaaid onder burgers, wij en zij. Ipv het debat in alle oprechtheid en openheid hierover te openen, wordt ontkend dat het probleem uberhaupt bestaat. Als je dit probleem aankaart, wordt je meteen weggezet als rascist. Je wordt monddood gemaakt met dit woord, want niemand wil als rascist gezien worden.

  Ik begrijp je bedoelingen Roel, maar je maakt 1 cruciale denkfout, iets wat ik vanuit mijn ervaring in het omgaan met mensen dagelijks ervaar. Je bent overigens niet de enige die deze denkfout maakt, zo goed als alle partijen maken deze denkfout.
  Je praat over de allochtonen. Wie zijn dat nu werkelijk hier in Tilburg? Dat zijn Turken, Marrokanen, Antillianen, Somaliers, Surinamers, Itallianen, Duitsers, en nog andere nationaliteiten wellicht. Iedere groep ervaart op een andere manier zijn of haar deelname aan de Tilburgse samenleving. Ik denk zo dat bv de Turkse cultuur de verschillen in cultuur anders ervaart dan bv de Marrokaanse cultuur.

  Jij wil toch ook niet dat jij als vrij denkend mens op een grote hoop gegooid wordt?

  Als je denkt dat je nu ineens, na jarenlang gedogen (och geer, ze leven tussen twee culturen in), de harde hand kan gaan gebruiken, zonder in gesprek te gaan met diverse groepen, sla je een flater. Niemand, zelfs Nederlanders niet, zullen dat accepteren.

  Je kan het echter niet alleen.
  Ook de gespreksgroep, zoals de Turkse gemeenschap of de Marrokaanse gemeenschap, of de Antilliaanse gemeenschap of welke gemeenschap dan ook, zal ook de hand in eigen boezem moeten steken en in alle oprechtheid, vanuit menselijk oogpunt en vooral zonder valse trots/stoerheid (= een soort van vals gevoel gediscrimineerd te worden als je aangesproken wordt ) moeten toegeven, dat zij niet feilloos zijn in hun poging

 4. ruevert avatar
  ruevert

  @Wies,
  ga in godsnaam iets anders doen. Je bezoedelt de politiek in dit dorp. Ga samen met Tine origami doen of zoiets. Jullie bijdrage aan "het politiek debat" op deze site is beneden alle peil en voegt niets toe. Laat staan dat jullie met vernieuwende idee

 5. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Integratie betekent voor mij dat je conformeert aan de normen, waarden, acceptatievormen en wetten van het land waarin je woont.

  Dat betekent in het geval van Nederland dus scheiding van Kerk en Staat, accpetatie van homo's en gelijkheid van man en vrouw om maar eens wat te noemen. Als je dat niet wilt hoor je hier dus niet thuis.

  Mensen in Turkije en Marokko schamen zich kapot voor hun landgenoten hier. Een feit waar je toch eens bij stil moet staan. In Nederland is het allemaal al zover gezonken dat ik als slachtoffer van een misdrijf dader wordt als ik de dief van mijn fiets ter verantwoording roep. Je mag in Nederland geen eigen rechter spelen, maar als de overheid en justitie het niet doen, wie doet het dan wel.

 6. avatar
  Anoniem

  Maar wat houden deze normen en waarden in? En op wat zijn de normen en waarden in onze samenleving gebaseerd? Op geloof? Zo makkelijk is het dus niet.
  Dat je je aan de wetten houdt die Nederland heeft, dat wil nog niet zeggen dat je geintegreerd bent.

 7. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @Renee
  Chapeau voor je bijdrage. Inderdaad,
  De Allochtoon bestaat niet.
  De Integratienota in onze gemeente heet niet voor niets: Allemaal Tilburgers. Je hebt vrouwlijke, manlijke, dikke en dunne, knappe en lelijke en goede en zich fout gedragende Tilburgers. Oorzaken van fout gedrag kunnen liggen in de opvoeding, de omgeving, de sociaal-economische of psychische toestand etc.
  Foute Tilburgers moeten opgepakt en berecht worden, daar hebben we een rechtssysteem voor in dit land en daar voegt de VVD dus onnodig wat aan toe met uitzondering van meer politiemensen want die hebben hun handen vol en kunnen wel uitbreiding gebruiken.
  @ Burgermannetje
  Jouw definitie van integratie is volgens mij de definitie van assimilatie en dat betekent aanpassen. Integratie is een proces waar twee of meer partijen voor nodig zijn die zich inspannen om er voor te zorgen dat iedereen kan meedoen. Meedoen aan scholing, werk, sport,cultuur enz.
  Dat betekent dat nieuwkomers zich in zullen moeten spannen om de Nederlandse taal te leren en dat de Nederlander zich inspant om de immigrant te accepteren in zijn of haar omgeving. Dat moet leiden tot een tollerante samenleving waarin iedereen kan participeren waardoor de kansen op een kwalitatief bestaan voor iedereen toegankelijk is. Daarmee voorkomen we fout gedrag van foute Tilburgers.

 8. avatar
  Anoniem

  Beste Jan, maar kun jij mij ook uitleggen waarom linkse partijen niet handelen naar dit streven?

  Het is makkelijk om het nu ineens op deze noemer te gooien: " allemaal Tilburgers". Daarmee is het werkelijke probleem van verwijdering tussen burgers niet mee goedgemaakt Jan, dat weet jij ook wel. Dat bedoel ik deels ook met de ontkenningsfase dat er iets mis.

 9. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  @ Renee,

  Ga jij dan maar eens als vrouw in een spijkerbroek over de Heuvel lopen en luister wat je naar je toe geslingerd krijgt. Dat is een duidelijk gebrek aan normen en waarden.

 10. avatar
  Anoniem

  @Burgermannetje, dit zijn uitspraken waar ik niets mee kan.
  Het is wat je uitstraalt, wat voor input je geeft, hoe sterk je sociale vaardigheden zijn,……., ik maak de situatie die jij schetst nooit mee, zelfs niet in mijn slechte, chagerijnige dagen.

  Je gebruikt de woorden normen en waarden, op welke grond zijn jouw normen en waarden dan gebaseerd?

 11. avatar
  Anoniem

  Overigens wil ik nog wel toevoegen dat ik zeg wat ik denk en voel, tegen iedereen die ik spreek.
  Soms naif van mij om te denken dat je die openheid ook terugkrijgt, maar ik heb in ieder geval het lef om te zijn wie ik ben.

  Mensen zijn de meest tegenstrijdige wezens die er rondlopen op deze aarde, hoe hoger hun gewin (dat kan van alles zijn zoals geld, macht, status, aanzien), hoe meer je moet nadenken over de mooie, verzoenende woorden die ze uitspreken.
  It sucks, maar zo is het nu eenmaal.