Geplaatst

Als ze lef hadden gehad…

Vogelaar er uit en Eberhard van der Laan er in. Vogelaar er uit, snap ik helemaal.  Maar Van der Laan er in? Waarom niet politiek lef tonen en een andere keuze maken?

‘Life is a bitch’ en zeker in de politiek. Nu kan ik niet zeggen dat ik er rouwig om ben dat Vogelaar gewipt wordt. Niet voor niets heb ik in de raad eerder onderschreven dat Vogelaar knettergek is. Ze wilde geld afsnoepen van Tilburg en de Tilburgse corporaties dat in Vogelaar-wijken in onder andere Rotterdam en Amsterdam gestoken zou moeten worden. Dat terwijl corporaties in die steden al van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten doen. Dat terwijl dat geld hard nodig is in Tilburg. Dat terwijl de Randstad, en niet alleen als het over investeringen in achterstandswijken gaat, altijd al veel geld in de schoot krijgt geworpen en het niet weggezet krijgt. Dat laatste is jargon voor: we krijgen wel geld maar weten niet waar we het moeten laten. Voor Rotterdam Zuid is er meer geld dan dat er projecten te verzinnen zijn.

Het moment waarop Vogelaar wordt geloosd, laat zien hoe politiek werkt. De kredietcrisis heeft er voor gezorgd dat Bos in aanzien stijgt. Aan zijn leiderschap wordt niet meer getwijfeld. Op dit moment, zeg ik er bij. Hij pakt nu de kans om zijn leiderschap verder te versterken en een aangeschoten minister de laan uit te sturen. (Niet voor niets zit Boekestijn er nog steeds…)

Dat de aanpak in veel achterstandsbuurten in Nederland van integratie, overlast, criminaliteit, schooluitval en werkloosheid te wensen overlaat, is duidelijk. Dat werd pontificaal op de agenda gezet door Winsemius. Weliswaar een VVD’er, maar wel eentje die boven partijen uitstijgt. Die meer staatsman is dan partijman. (Zelfs zodanig dat ik me soms afvraag of het eigenlijk wel een VVD’er is.) Die breed gezag heeft. Die ervaring heeft. Die vernieuwend durft te zijn. Die bewezen heeft diverse belangen te kunnen samenbrengen. Een keuze voor hem zou aantonen dat je het belang van betere integratie en verbetering van achterstandsbuurten, hoger hebt dan je eigen partijbelang. Als de PvdA-top lef had gehad…

Reacties

30 reacties op “Als ze lef hadden gehad…”

 1. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  ik vindt dat de laatste tijd bij de vvd beter wordt mee geleefd.
  dus ook daar kunnen goeie zitten, wat ik van woutertje nog niet direkt kan zeggen.
  w.bos mag nu de crisis mee aanpakken, die het kabinet veroorzaakt heeft.
  hij mag nu wel populair zijn, maar dat is bij de kapitalisten die hun kapitalegeld zagen verdwijnen.
  was de euro er niet gekomen, dan was de schade beperkt.
  daar hoef je echt geen econoom voor te zijn.

 2. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  Vogelaar gewipt?
  Vogelaar knettergek?
  Gaat dat tegenwoordig hand in hand?

 3. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @roel

  stelling 1
  vrouwen doen het beter achter het aanrecht dan in de politiek
  steling 2
  de PvdA zou er goed aan doen door onechte VVDers te omarmen en een ministerspost te gunnen, ook al zijn ze geen lid van de partij

  zo ongeveer?

 4. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Hoor ik nu van "rechtse Roel" de een aanzet voor een paarse samenwerking???

  HOERA!!!

  Laten we dit idee voortzetten… Een centrumliberaal college in de stad, met Pvda, VVD, D66 en wellicht GL? Krijgen we in ieder geval bekwame bestuurders, die visie hebben, en waarmee we de stad kunnen besturen.Ik ben net als andere schreeuwers in de stad, oppeens helemaal klaar voor 2010! Weg met geschreeuw, onderbuiken en makkelijk gezeur, maar tijd voor de inhoud!

  IK BEN VOOR!!!

 5. avatar
  Anoniem

  Goh Roel, heb jij de PVDA al 1 keer op het tonen van lef kunnen betrappen?

  By the way Tine: even een reactie op je eerste stelling; vrouwen doen het beter achter het aanrecht dan in de politiek. Als vrouwen ruiken aan 'echte' macht, kunnen velen van hen er niet mee omgaan, ze veranderen in sekreten. (En dan bedoel ik niet de gemeenteraadsleden, want de macht van gemeenteraadsleden is beperkt). Zie mijn reactie op het weblog van Marjo Frenk over 100 jaar vrouwenrechten, dd. 08.03.2008.

 6. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Mevrouw Vogelaar heeft gewoon de zwarte Piet gekregen!
  Het is vaak zo dat het beleid wat een voorganger uit heeft zitten puzzelen door de opvolger voortgezet gaat worden.
  Zo had Cohen bepaalde ideeen, en die mocht een ander (een mevrouw op vreemdelingenzaken)verder uit werken, met alle gevolgen van dien.
  Want die krijgt dan de zwarte Piet toebedeeld, erg van toepassing in deze tijd!
  Sybilla Dekkers moest ook voor haar termijn voorbij was aan de kant gezet worden, en toen kwam er een oude favoriet opdraven, Winsemius, om het werk nog even in een zogenaamd nieuw jasje te hijsen voor hij zijn hielen ook weer kon gan lichten.
  Persoonlijk vond ik het allesbehalve een prettige persoonlijkheid, het is een man die er niet tegen kan om tegen gesproken te worden.
  Dan draait de microfoon op zijn bevel gewoon de andere kant op!
  Net als van Geel-CDA, die staat altijd peentjes te zweten, bij het debat in Tilburg over zendmasten kwam hij zo slecht geinformeerd antwoord geven op vragen over dat onderwerp dat ik tot de conclusie kan komen dat er in den Haag nogal wat mensen zitten die a.echt niet weten waar het over gaat.
  b.Laat staan dat ze weten wat de bevolking zou willen.
  Dat a zit me wel het meeste dwars, hoe kun je mensen een bepaalde post geven in de politiek terwijl ze daar totaal geen ervaring mee hebben?
  Een chirurg zou waarschijnlijk best een slager kunnen vervangen, maar als bakker gaat hij volledig de mist in, ook al heeft hij een vakkundige achterban.

 7. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  "Dat a zit me wel het meeste dwars, hoe kun je mensen een bepaalde post geven in de politiek terwijl ze daar totaal geen ervaring mee hebben?"

  Beste Repelsteeltje, dan moeten we toch onze hele raad naar huis sturen? Niemand in de raad, op misschien een enkeling na, heeft toch de ervaring of opleiding om bijv. over de Mall te beslissen?

  Ik denk dat politici mensen met visie moeten zijn, mensen die gestaafd met de vakkennis van hun ambtenaren, beleid moeten maken. Die zie ik gelukkig wel bij sommige partijen in onze raad!

  Met je opmerking "b.Laat staan dat ze weten wat de bevolking zou willen" denk ik dat je misschien een punt hebt, alleen als we alles zouden doen wat de mensen willen wordt het een puinzooi in ons land:

  Bijv.
  – iedereen wil geen belasting betalen
  – iedereen wil wel 160 kunnen rijden op de snelweg

  Kortom, ik denk dat we genoeg mensen met visie hebben, die ook weten wat er in de stad leeft. Belangrijk is wel dat politici niet betuttelend worden, zoals onze CDA-Vrienden die van alles in de stad willen beslissen voor de burgers. (kunst die wel of niet mag, coffesshops dicht) Echter alleen maar populair zijn is ook geen oplossing… Mis bij bepaalde onderbuikpartijen de visie…

 8. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  @Renee

  Heb je van grote baas Hans het commando gekregen om links en rechts eens een paar politieke tegenstanders onder vuur te nemen? Je bent zo aanvallend ingesteld! Sjan van Rooij ophitsen, Veerle van onder uit de zak geven, de SP en PvdA wat verbale stokken tussen de wielen steken. Moet je je soms op die manier 'bewijzen', om in 2010 op Hans' ondemocratisch tot stand gekomen lijstje te komen? Volgens mij heb jij zo'n negatieve insteek helemaal niet nodig.

  Groeten, Wies

 9. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Wies,

  Totaal met je eens!

  Weg met de negativiteit, schouders eronder en dan aanpakken!

 10. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  renee, ik zit zo nog wel eens te mailen met hans.
  maar dat karakter wat jij hebt, heeft hans toch een stukje minder.
  hij kan wel eens hard de waarheid op tafel gooien, maar jij verziekt de naam van jullie partij.
  trouwens dat doen er hier meerdere, ipv ze het over een onderwerp hebben, zitten ze andere de grond in te boren of het molshopen zijn.
  en dat durft zich nou gemeente bestuur te noemen!
  maar gelukkig zitten er ook wel goei tussen, moeten alleen wat meer haar op hun tanden krijgen.
  dit is geen weblog voor politiek maar een roddelclubje voor theetantes net als renee

 11. avatar
  Anoniem

  Beste Wies,

  Ik weet natuurlijk niet hoe het er bij jou aan toe gaat. Ik weet wel hoe het er bij mij aan toe gaat. Ik hoef mezelf nergens voor te bewijzen beste Wies, ik ben wie ik ben, beetje ongeduldig, (wil vaak te snel reslutaten zien ipv ellenlange discussies over simpele dingen) en tal van andere ongemakken die een mens nu eenmaal kan hebben. Maar ik ben in ieder geval oprecht. Ik begrijp dat je dat niet weet omdat je me niet kent.
  Ik denk dat je niet zoveel van me begrijpt, laat ik dat even voor je ophelderen. Ik zie geen politieke tegenstanders, ik zie enkel mensen met wie het altijd de moeite waard is om een poging te wagen om ermee samen te werken, van welke politieke gezindte dan ook. Tilburg is te belangrijk om elkaar te bestrijden.
  Maar als er scheve schaatsen worden gereden door mensen die moeten bijdragen aan een positieve Tilburgse samenleving voor iedereen,( ja Sjan, ook voor soostrekkers en wietrokers) mag ik die benoemen. Of ze nou links zijn of rechts, vind ik eerlijk gezegd niet zo relevant in de discussie. Soms is de linkse weg het beste, soms de rechtse, it's a simple.

 12. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  VVD
  Verdwaald Verdwaasd Desolaat !!

  Nog niet zolang hebben ze deze kwaal maar de verschijnselen begonnen in April 2008 !!

  Jammer maar helaas de praktijk.
  Ik kan er niet meer van maken u wel ?

 13. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  ik heb wel eens een scheve schaats gereden, durf dat gerust te zeggen, maar niet over andermans rug.
  ik heb jou nooit om een boterham hoeven vragen, maar vergeet niet dat die tijd voor jou ook ooit kan komen.
  als er dan van die schapen in de tilburgse politiek zitten, zul je nog een zure appel krijgen.
  tich van ambtenaren, die alleen maar kunnen roddelen over de burger zijn rug.
  maar zaken en fouten herstellen hebben ze geen tijd voor, en kijken ze op die lastige persoon neer.
  dus ben zeer benieuwd wat jij te bieden hebt, mail mij maar sjan-tara@live.nl

 14. avatar
  Pietjan Dusee

  @Sjan, als jij een boterham wil hebben, krijg je em van mij hoor, ik smeer em met liefde voor je.
  Ik kook altijd voor meer mensen dan mijn gezinssamenstelling, voor het geval er onverwachts iemand aanschuift.
  Ik denk niet dat de tijd ooit nog komt voor mij dat ik anderen om een boterham hoef te vragen Sjan, als je mijn reacties op de diverse blogs had gelezen, had je geweten dat ik ooit zo diep heb gezeten. Dus bij deze: schuif gerust aan, je bent van harte welkom. Als je maar je beledigingen voor je laat, want dat vind ik niet zo netjes, zeker niet waar kinderen bij zijn die opgroeien met de lering dat je voor iedereen respect moet hebben.

 15. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  ten eerste ben ik niet begonnen met deze vete, ten tweede wie zijn die kinderen?
  daarbij ben ik al vanaf ik deze site heb ondekt, dat is nu ongeveer een week geleden, bestookt met kritiek.
  zo minderwaardigvol dat iedereen zich gaat verdedigen op zo'n moment.
  maar jullie geven zelf de aanleiding, ik hoef mij door niemand iets te laten zeggen.
  dat jij je handje nooit op hoeft te houden, moet je alleen heel blij om zijn.
  die kans om mij zelf op te bouwen naar een zakenvrouw, is me ontnomen door een gemeentelijke bestuurders die op de laatste dag voor de verkiezingen corrupt hebben gewerkt, waardoor ik nu nog met de ellende zit.
  dus als jij die macht hebt binnen de gemeente moet je mijn dossier eens opvragen en zeer goed uitpluizen.
  nog nooit heeft er 1 ambtenaar of wethouder DE moeite genomen om dit eens te doen.
  nu hebben wij de sp als wethouder, dus jullie mogen dan pas over mij oordelen.

 16. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Leestip:

  Theodore Dalrymple, "Leven aan de onderkant"

  LEVEN AAN DE ONDERKANT is het relaas van een ge

 17. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  dat heb jij zelf niet verzonnen, hihi

 18. avatar
  Anoniem

  Tsja, Roel…

  Precies twee jaar geleden – ok, ik kan er een paar dagen naast zitten – heb ik hier ergens al een regering geopperd van PvdA, SP, GroenLinks, D66 en met WINSEMIUS als premier.
  (sorrie; ben normaal gesproken spaarzaam met hoofdletters, maar nu kon ik er niet omheen)
  Had ook van lef getuigd. Niet dan?! (Niet in de laatste plaats van Winsemius zelf, natuurlijk). Rood-groen-geel-met-een-wit-randje. Je zou het tijdens een saaie raadsvergadering op de achterkant van de raadsagenda voor de gein eens moeten uittekenen. Je zou zelf niet meer weten van welke partij je lid was!

  Okeeeee.
  Jij zult nu wel zeggen, wellicht zelfs hopen, dat ik er met zo'n optie 3650 dagen naast zit. Maar bedenk wel dat daar dan wel minstens twee schrikkeljaren in zitten! Dus je weet nooit…;-)

 19. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Vanavond heb ik tijdens het chatuurtje bij Jan Hamming even de manier van werken bij PvdA aangekaart.
  Met name het ontslag van mevr. Vogelaar.
  Jan wist te vertellen dat er buiten hem 3 personen op de hoogte waren van alle wel en wee, dus hoe het bericht de wereld in is gekomen dat er zo'n vuil spelletje is gespeeld? Een van de 4 heren hebben dus gelekt! Een van de vier kan dus Jan Hamming zijn, of Dhr. Vreeman, of X of X!
  Weten we nu ook wie er LEKT in Tilburg!?
  Maar vooral waarom maakt men in Tilburg een drama van een simpel lekje?

 20. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @repelsteeltje

  Je schrijft:'Jan wist te vertellen dat er buiten hem 3 personen op de hoogte waren van alle wel en wee'

  Wat een smerige insinuatie. er worden 4 personen genoemd: Wat suggereer je? Waarom zou Vreeman er 1 van zijn ? Als behalve Jan H. er nog 3 zijn zullen dat naar mijn idee partijleider Bos, fractievoorzitter Hamer en partijvoorzitter Ploumen zijn.
  En hoe zo lekken? Volgens mij is er niets gelekt en heeft de partijleiding gedaan wat ze meende te moeten doen. Ofdat een vuil spelletje is? Ik betwijfel dat. Men heeft datgene gedaan dat in de ogen vd partijleiding op dit moment het beste was. Er is geen sprake van lekkages. Het is een – weliswaar voor menigeen en in het bijzonder voor Ella Vogelaar onplezierige en ongewenste- operatie geweest. Maar persoonlijk leed wordt – en kan niet anders dan- geofferd aan het algemeen maatschappelijke belang. En daarbij gaat politieke verantwoordelijkeheid ALTIJD boven het persoonlijke en particuliere belang.

 21. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Hallo Tine,
  of wie er dan ook voor jou aan het ghostwriten is, dat maakt verder ook weinig uit voor de beeldvorming.

  Ik hoorde vandaag of gisteren jullie nieuwe miniserie op de post van Vogelaar nog zeggen dat hij zulke betrokken en gemotiveerde mensen tegenkwam in de probleemwijken van Vogelaar. Allemaal mensen die kennis hebben gemaakt met de vorige miniserie die alle wijken bezocht en sprak met die nu gemotiveerde mensen. Volgens mij heeft ze zelfs een keertje een nachtje doorgebracht in

 22. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @theo
  van dik hout……
  morgen (of overmorgen) meer

 23. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Zaagt men planken waarmee ook wat oudere wijken best aardig gerenovidingest kunnen worden. Zodat sociale cohe….Okay morgen weer.
  Trusten,
  Theo

 24. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Sorry,
  of overmorgen.
  Trusten.

 25. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Een smerige insinuatie? Waarom smerig? Omdat er vuil spel gespeeld is? Daar hoor je toch overal mensen over praten? Dan vraag ik het liever rechtstreeks aan iemand, en om eerlijk te zijn Tine, of er naast Jan Hamming nu een Piet,Kees of Klaas zitten te praten, dat zal me ergens worst wezen!
  En eerlijk gezegd dat ik dat onze burgemeester ook bij dat of een ander soortgelijk groepje zat, dus bij deze: mijn excuses aan Dhr. Vreeman, ik wil hem nergens onterecht van beschuldigen.
  Maar, vertel jij me dan eens Tine, als er iets door 4 mensen die in de top van de PvdA zitten besproken is, hoe komt het dan dan mevrouw Vogelaar veel later op de hoogte was?
  Buitenstaanders wisten meer als zij…ik kan me niet voorstellen dat ze zo goed kon/kan acteren, dus vertel me dan eens hoe de tam tam in de politiek werkt?
  Als gewone burgers dat mogen weten uiteraard….
  En iemand offeren? Erg verkeerd gekozen woord…..

 26. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @repelsteeltje.
  Ja ik noem het een smerige insinuatie als iemand suggereert dat een bep. persoon betrokken is bij een kwestie terwijl er geen enkle maar dan ook geen enkle bewijs voor is.
  en ja, dat mevr. Vogelaar het niet heeft zien aankomen is op zijn minst opmerkelijk.
  en ja, het is misschien niet erg fijnzinnig hoe het is gegaan maar als de minister was aangebleven was dat ook niet goed gegaan.
  en ja, volgens mij wilde repelsteeltje haar waarschijnlijk ook graag kwijt maar had liever niet gezien dat de PvdA dat zelf deed maar dat de Kamer haar ten val had gebracht want dan zou dat de PvdA wellicht een paar zeteltjes naar beneden halen en repelsteeltje zou daar blij van zijn geworden. (vermoed ik zo, of heb ik het mis?)
  En ja, de PvdA heeft op tijd ingezien dat dit scenario binnenkort wellicht zou plaatsvinden, de eer aan zichzelf gehouden en op tijd gezegd: u kunt er beter mee stoppen.
  Als partijleiding en bewindspersoon niet meer door een deur kunnen moet je de knoop durven doorhakken.
  En dat gaat maar zelden op een subtiele manier.

 27. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  @Tine…Ik wilde Ella Vogelaar kwijt? Waarom? Het spijt me jongedame, maar waarom zou ik de PvdA zetels af willen nemen? Zetels waar bijvoorbeeld Jan Hamming zo hard voor gewerkt heeft?
  Want dat is iets wat zeker is, en dat zal ik nooit ontkennen, en ik heb er nog waardering voor ook! Dat ik het niet altijd eens ben met zijn houding of zijn beslissingen is iets heel anders.
  Waardering heb ik voor alle mensen die hard werken, ook voor vrijwilligers.
  Maar mij lijkt dat Ella Vogelaar haar rode pluche ook heeft moeten verdienen, en niet zomaar ergens vandaan gehaald is!
  En mensen die hard werken verdienen het NIET om op die manier behandeld te worden, dat heeft niets met Offeren te maken, en ook niet met knopen doorhakken!
  In ieder geval was het zeker niet mijn bedoeling om iemand te schofferen, en subtiel zijn? Meestal werkt recht voor zijn raap sneller…

 28. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @repelsteeltje

  dan, met excuus, heb ik je verkeerd ingeschat.

 29. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  @Tine, geaccepteerd. Maakt niet uit, ik maak het jou ook niet makkelijk!
  En dat ik altijd te en te pas opnieuw begin te leuteren over dat "lekken", dat komt dat het me steeds nog niet lekker zit…..

 30. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Vanaf nu zal ik het NIET meer doen….