Geplaatst

Hulde aan de Weekendschool

Prachtig om aan mee te mogen te werken. Zo kijk ik terug op de afgelopen twee zondagen. De jongeren die aan de IMC Weekendschool in Tilburg deelnemen, volgden de afgelopen paar weken op zondag het vak politiek.

De Weekendschool (http://www.weekendschool.nl/) is een private stichting die aanvullend onderwijs verzorgt voor jongeren van tien tot veertien jaar uit sociaal-economische achterstandswijken. De Weekenschool leeft van sponsoren. Op de weekendschool krijgen jongeren 2,5 jaar lang elke zondag les. (Élke zondag, moet je je voorstellen!) Ze krijgen dan geen gewone vakken, maar vakken als recht, politiek, energie, horeca enz. Het is ook geen gewoon klassikaal onderwijs, maar er komen gastdocenten, zoals rechters, raadsleden, politie en technici van Essent. Zo doen de jongeren niet alleen kennis op, maar komen ze ook in contact met mensen waar ze anders nooit mee in contact zouden komen. Tijdens de lessen – élke zondag moet je je voorstellen! – moeten de jongeren zelf de handen uit mouwen steken. Een rechtzitting voorbereiden en naspelen, testen uitvoeren en…

Een raadsvergadering voorbereiden. Vorige week zondag werden de leerlingen in vier fracties onderverdeeld. Elke fractie moest een politiek plan voorbereiden en uitwerken: wat moest er in een nieuw te bouwen wijk in hun ogen gebeuren. Welke voorzieningen willen ze in die wijk en waarom, hoeveel kost dat en hoe zouden we andere fracties daarin mee kunnen krijgen. Elke fractie werd begeleid door raadsleden of door jongeren van de Nationale Jeugdraad. Alsof de Duvel er mee speelde, mocht ik de fractie van de Partij voor de Dieren begeleiden. (Ik ben een echte dierenfan. Vooral van wild kan ik erg genieten. Heerlijk met een stevige rode wijn er bij.) In no time hadden we een politiek plan: kinderboerderij met een asiel er bij – plezier voor dieren, kinderen en ouders -, maatregelen om dierenmishandeling tegen te gaan – geen geweld tegen dieren – en veldjes in de wijk voor (huis)dieren – ook dieren hebben recht op een eigen plek. Het fractieberaad ging net als een echte fractie. Prachtig om te zien gebeuren. Haantjes de voorste, norse gezichten als iemands idee er niet door kwam, gekissebis over een logo en uiteindelijk stemmen om de drie voor te stellen maatregelen te selecteren.

Afgelopen zondag was de Big Day. In de raadszaal moesten de politieke plannen gepresenteerd worden. En wel vanachter het spreekgestoelte vooraan in de zaal. Menig raadslid is zenuwachtig als ze dat moeten doen. Laat staan als je daar met je 12 jaar een volle raadszaal moet toespreken. Vantevoren grote mond, microfoons die uitnodigend werken om mee te spelen en hard in te schreeuwen – net echte raadsleden – en op het moment suprême angstig de zaal in kijken en dan toch je verhaal vertellen. Hulde! Na de presentaties van de plannen volgde het debat. (Groot verschil met de echte raad: er werd naar elkaar geluisterd…) Meer vragen dan ik had verwacht en nog scherp ook. Wat heb je aan een groen dak; in de zomer zijn mensen zelf al buiten en als het winter is en sneeuwt, zie je er niks van? Waarom voor een beter milieu een gratis fiets geven aan mensen met een minimuminkomen; zij kunnen vaak geen auto betalen dus vervuilen het milieu al niet?

IMC Weekendschool lult niet, maar poetst. Wordt gefinancierd door sponsoren en bedrijven die materiaal en ruimtes ter beschikking stellen. Doet goed werk voor jongeren. Beschouwt jongeren niet als zielig, maar biedt ze kansen. Die de jongeren vervolgens zelf moeten pakken. Daarvoor gaan die jongeren 2,5 jaar lang elke zondag naar les. Daarom zal ik volgend jaar weer meedoen. Dit jaar hielpen 6 raadsleden mee. 6 van de 39 raadsleden.

Beste collega’s, dat zijn er volgend jaar toch zeker wel 12?

Reacties

11 reacties op “Hulde aan de Weekendschool”

 1. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  mooie organisatie, kunnen ze nog veel van leren.
  dat zijn nu nuttige dingen,zoiets moet er meer komen.
  veel kinderen vervelen zich in het weekend en hangen rond op straat.
  waar is die weekendschool, daar zou ik wel vrijwilligerswerk voor willen doen.
  zoiets moet nou eigenlijk ook door de gemeente gesponsord worden.

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  De weekendschool was ook dit jaar inderdaad weer een bijzondere belevenis.Dat de partij 'The Green Life' die ik mocht coachen wel behoorlijk veel hoger eindigde dan de Partij Bij de Beesten Af van collega Lauwerier kwam natuurlijk wel omdat mijn fractie de voordelen van een groen dak (waar nog niemand vantevoren over had gehoord en ondanks de sneeuwkkanskaart voor evt. onzichtbaarheid) met zoveel verve wist te verdedigen.

  Gratis fietsen met regenpakken voor mensen met een minimuminkomen was een ander speerpunt. En de discussie ging erover wie of er goedkoop met het openbaar vervoer mocht reizen en wie niet.

  Het zijn zeker niet de makkelijkste kinderen die je treft bij de weekendschool. Eufemistisch gezegd: ze hebben stuk voor stuk enorm veel energie…….En dan de hele dag in zo'n officieel gebouw als een universiteit of een stadhuis zitten en je op je vrije dag met serieuze (saaie) zaken moeten bezighouden terwijl je vrienden aan het chillen zijn ergens in Tilburg Noord.

  Ik vind het net als Roel een prestatie van formaat van de kids.En ook ik zal als het even kan volgend jaar weer meedoen maar hoop daar dan ook wat meer collega's tegen te zullen komen.

  Speciaal voor 'Bij de Beesten Af'coach Roel hier nog een heerlijk wildgerecht:

  eendenborst of ander wild
  zeezout
  peper
  ui
  wortel
  laurierblaadjes
  marjorein
  beetje meel
  rode wijn
  wildfond

  Bereiding:

  Wrijf de eendenborst in met het zeezout en wat peper.
  Snijd het vet van de eendenborst even in, met schuine sneetjes overdwars.
  Wanneer de eendenborst in het vetrandje gesneden wordt, is het eerder gaar en kan het vlees niet kromtrekken.
  Doe wat olie of boter in de pan en als het heet genoeg is, het wild erin leggen en even om en om draaien.
  Eendenborst moet ca. 6 minuten aan de kant van het vet gebraden worden.
  Daarna de andere kant ca. 10 minuten.
  Haal het wild nu uit de pan en houd het warm.
  Doe nu wat ui, wortel, 2 laurierblaadjes, wat peperkorrels, wat jeneverbessen en het takje marjorein in de pan.
  Roer nu het geheel even lekker door elkaar en blus het af met rode wijn.
  Doe nu de wildfond en wat meel erbij en roer het geheel goed door.
  Leg het wild weer terug in de pan en laat het even lekker sudderen.
  In plaats van sudderen, kun je het ook nog ca. 30 minuten op 180 graden in de oven doen.

 3. chris avatar
  chris

  sjan verwacht duidelijk alles van de overheid en beseft niet dat je (in dit geval het bedrijfsleven) ZELF ook iets kan doen. Lijkt me iets voor jou sjan, elke zondag naar school.

 4. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Roel,

  leuk h

 5. ruevert avatar
  ruevert

  @ tine + marjo,
  toch jammer dat jullie weer in de stuip van de oude politiek kruipen. VVD, dat zijn rechtse reactionisten. Jullie zouden verheugd moeten zijn dat,volgens jullie socialistische gedachtegoed, Roel het licht heeft gezien.
  Het is maar dorpspolitiek en als je het niet kunt opbrengen om buiten de landelijke partijkaders te denken, voeg je dan bij de meederheid van de raad die daar alleen maar zitten om presentiegeld en andere vergoedingen op te strijken.

  Overigens over reactionaire partijen gesproken, die zitten allang niet meer in de (oude) rechtse hoek. PVDA heeft met Vogelaar toch weer een mooi staaltje hiervan afgeleverd.

 6. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  wat is er nu weer mis met mijn reactie?
  heb ik jou gebeten?

 7. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ruevert

  welke stuip bedoel je? Ik heb het prima naar mijn zin gehad met collega Lauwerier. We geinen soms een beetje. Mag het?

  en ik weet zeker dat hij mijn wildrecept heel lekker vind.

  humor, beste ruevert, humor….. dan ziet het leven er veel leuker uit.

 8. ruevert avatar
  ruevert

  @tine,
  humor is het smeermiddel van de maatschappij, daar sta ik helemaal achter. Helaas heb ik jou op dit forum er nog niet op kunnen betrappen. Dat zul je terecht tot het prive domein beperken.
  Ik zit overigens nog met smart op een aantal vragen bij de diverse items te wachten

 9. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Ruevert Ik begrijp niets van jou reactie, jij blijkbaar niet van die van mij…
  groetjes

 10. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  ieder heeft natuurlijk zijn eigen humor
  je in kunnen leven in iemands anders zijn humor is een hele opgaaf voor sommigen

 11. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  inderdaad onkundeloog der is een hoop verwijderd.

  doe maar geen moeite meer.
  tis maar goed dat ik de helft ervan niet ken of tegen kom.