Geplaatst

Midi en Hugo Backx

Iedereen heeft het in de krant kunnen lezen of op het nieuws gehoord. De kosten voor de verbouwing van het Midi-theater zijn 1,9 miljoen euro duurder geworden; niet 5 miljoen maar 6,9 miljoen euro. Midi, een politiek beladen dossier. Zeker sinds er vorig jaar twee CDA-wethouders op sneuvelden. Nu trekt wethouder Hugo Backx zijn conclusies en treedt af. Hij neemt de politieke verantwoordelijkheid op zich. Daar kun je niets anders dan respect voor hebben. Midi leidt zo weer tot een persoonlijk drama.

Reacties

23 reacties op “Midi en Hugo Backx”

 1. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  ik vindt alle grote investeringen wel een drama hier in tilburg.
  waarom neemt hij de verantwoordelijkheid?
  is het zijn fout dan hoef je er geen respect voor te hebben dat hij op stapt, wel als hij niet de schuldige is.
  maar het is wel weer een blunder van bijna 2 milj. gemeensch.geld.
  het was te weeeer te voorspellen!
  zo gaat het straks met de mall ook.

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Sjan

  Ik zou toch wel enige nuance willen aanbrengen.
  Miditheater is van meet af aan een problematisch dossier geweest. Al vele jaren was er in deze stad behoefte aan een middenzaal van 500 stoelen.Hieraan konden de bestaande instellingen niet voldoen.Toen de Midi als locatie in het hart vd stad in de aanbieding kwam was het dan ook een unieke kans de gelegenheid niet te laten voorbijgaan en deze strategische aankoop te doen.

  Dat is gebeurd en er is een ambitieus plan voor gemaakt. Of het nou het hoge ambitieniveau van dit plan op zichzelf was of dat er andere redenen waren: feit blijft dat het toenmalige College april 2008 aftrad nadat een deel van de raad waaronder de eigen partij wethouder Janssen op dit dossier naar huis stuurde.

  Hugo Backx kreeg de erfenis: het Miditheater.
  Dankzij de val van het College kwam de ontwikkeling ervan enkele maanden op achterstand terwijl tegelijkertijd de deadline van 1 januari gehaald moest worden vanwege contractuele verplichtingen. Het werd een race tegen de klok en in de bouwwereld weet je wat dat betekent:als er zowat dag en nacht gewerkt moet worden kunnen de kosten enorm gaan oplopen.
  Deels is de overschrijding dan ook te danken aan de val van het vorige college waardoor de al berekende krappe tijd die nodig was nog korter werd.

  Een andere reden van de overschrijding is dat een verbouwing van een pand dat 50 jaar oud is je vrijwel altijd voor onwelkome verrassingen plaatst. Tegenvallers als bijv. asbest dat verwijderd moet worden en zo zijn er in het werk altijd wel weer zaken die – anders dan bij nieuwbouw

 3. arjen avatar
  arjen

  Het zou geen persoonlijk drama moeten heten in de berichtgeving. Het voltallige college was op de hoogte van de budget-overschrijdingen bij het Adje-theater.

 4. Susanne avatar
  Susanne

  @ tine:
  "feit blijft dat het toenmalige College april 2008 aftrad nadat een deel van de raad waaronder de eigen partij wethouder Janssen op dit dossier naar huis stuurde."
  Foei, Tine, ga je mond spoelen. Janssen werd helemaal niet naar huis gestuurd, maar besloot zelf om af te treden. Je bezondigt je hier aan pure geschiedvervalsing!

 5. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  De aanduiding Adje theater zal nu altijd blijven!
  Dat is een erfenis van de LST opmerking in die tijd, en dat is verder ook geen punt.
  Meer moeite blijf ik hebben met de steeds weer overschrijding van hoge kosten, het gemak waarmee, vooral de PvdA zich verontschuldigd met een slap excuus waarmee ze zeggen dat alle kosten er niet niet bijgeteld waren!
  En nog dat niet een keer, maar telkens opnieuw!
  En dat al jarenlang.
  Toen de nieuwe raad op die vrijdagavond wat maanden terug zich kwam presenteren, was ik al verschrikkelijk blij dat de LST NIET in zee was gegaan met de rest van de club.En zeg nu niet dat ze niet gevraagd waren, dat doet er even weinig toe.
  Die hebben nu wel ervaring genoeg om bij de volgende, misschien wel de eerdere verkiezingen flink te scoren!
  Maar dan blijft een ding heel erg jammer, dat zij dan op draaien voor het slechte beleid wat voorgangers achter gelaten hebben dat is toch ook zo gegaan met de erfenis van Els Aarts! Zij die na deze groep komen gaan het erg zwaar krijgen….

 6. julesluijten avatar
  julesluijten

  Helemaal mee eens, Arjen: ik vind dat het hele college haar verantwoordelijkheid moet nemen en moet opstappen! Weg ermee: twee keer in

 7. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @susanne

  als ik zeg 'naar huis gestuurd' is dat bij wijze van spreken. Het CDA had geen vertrouwen in de wethouder en steunde zijn voorstel niet. Dwz dat het CDA als coalitiepartij mee zou stemmen met de oppositie en dan heeft de wethouder het vertrouwen verloren en moet hij wel aftreden. zo werkt dat in de politiek.

  @julesluijten

  Je hoeft mij mniet te geloven maar je moet er Leo Pot (of aan andere uitbaters van podia)eens naar vragen hoe hard er in Tilburg behoefte is – al vele jaren- aan een dergelijke middenzaal. Het is ook niet voor niets dat Theaters Tilburg nu een deel van de programmering in het Miditheater zal laten plaatsvinden. Voor bep. producties ids de grote zaal te groot, de studiozaal te klein en met veel te weinig faciliteiten.
  Bovendien kunnen in de Midi tv/filmopnames worden gemaakt wat in geen enkele theater zo professioneel kan als nu in Tilburg.
  Dat biedt geweldige kansen voor lokale TVzenders, voor iedereen die zich met productie van nieuwe media bezighoudt.Omroep Brabant is welkom in Tlburg

 8. Susanne avatar
  Susanne

  Ok

 9. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @susanne

  die motie van wantrouwen hoef je niet af te wachten, die komt er als de vlag er zo bij hangt als ie hing.

 10. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Wat zegt u nou, geachte mevrouw Van de Weyer? Begrijp ik u goed? Komt er in de raadsvergadering van a.s. vrijdag nog een motie van wantrouwen tegen deze of gene?
  Met vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven.

 11. arjen avatar
  arjen

  @julesluijten
  Voor alle duidelijkheid Jules. De twee onderzoekers naar deze kwestie, Winsemius en Van Thijn blijven in hun brief hameren op de collectieve verantwoordelijkheid van het college. Ik citeer (lees je dit wel Tine?): "Wat is onder de gegeven omstandigheden wijsheid, vroegen wij ons af. De portefeuillehouder heeft vanzelfsprekend een bijzondere verantwoordelijkheid. Toch geldt hier naar onze mening in de eerste plaats de collectieve verantwoordelijkheid van uw College, met inbegrip van de burgemeester die

 12. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @louis

  mijn reactie was gebaseerd op een eerdere reactie van mevr. Susanne aangaande het aftreden van dhr. Janssen.
  Of er a.s. vrijdag een motie van wantrouwen wordt ingediend? wie zal het zeggen?

 13. ER avatar
  ER

  Roel, stapte niet het voltallig college vorig jaar op, en niet alleen 2 CDA wethouders?

  En Tine, is de PvdA nu de enige die het Midi theater nog steunt? Het is natuurlijk onzin dat Backx met een "erfenis" werd opgezadeld. De feiten lagen klip en klaar op tafel, al toen het vorige college aftrad. Willens en wetens een wethouder geofferd door de PvdA, zou je ook kunnen zeggen.

 14. J. van beurden avatar
  J. van beurden

  Ja meneer Lauwerier, mislukken, al dan niet door eigen falen was ooit een persoonlijk drama. En in sommige sectoren best nog wel anno 2009. U als VVD

 15. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @Tine

  Miditheater is van meet af aan een problematisch dossier geweest. Al vele jaren was er in deze stad behoefte aan een middenzaal van 500 stoelen.

  Hoezo volksverlakkerij
  Eerder gaf ik al eens aan dat u op moet houden met dat gekwaak wat nergens op slaat.
  wie heeft dat bepaald de elitaire vriendenclubjes van de PvdA
  Niemand snapt het in Tilburg maar u blijft net zoals bij de vele andere dossiers de wantoestanden van dit collge met aan het hoofd de PvdA verdedigen terwijl iedereen ondertussen de praktijken van dat corrupt zooitje door heeft.

  bah,bah en nog eens bah !!!

 16. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @harm snoeren

  corrupt zooitje ?Dit is regelrechte smaad. Kan dhr. Snoeren me

 17. henk avatar
  henk

  Oei. Ja, dat zal Harm nog wel het ergste vinden: dat ze niet eens veroordeeld zijn.

 18. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Nou, nou, nou…corrupt zooitje….mijn haar stonden vanmorgen recht op mijn kop toen ik las wie er dus misschien als serieuze kandidaat zou komen.
  Hans Krosse! Denkt de PvdA dat we die toestanden in Tilburg vergeten zijn? Het kan dan wel lang geleden zijn, jaren 70(?), maar vergeten ben ik hem dus niet! Die was toch uitgeweken naar Rotterdam? Daar loopt de ex van van Neelie ook nog ergens rond…toch ook PvdA? Of vergis ik me, en was dat een andere (oplichters)partij..sorry dame Tine, jij bent niet schuldig aan hun misdragingen, maar je zit nou eenmaal vaak heel dichtbij het vuur…

 19. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  als repelsteeltje nou eens niet liever alles voor zoete koek zou willen slikken wat de kranten bij gebrek aan beter schrijven……

 20. henk avatar
  henk

  Dat dacht ik al: het BD draagt Hans Krosse voor! En maakt tegelijk nog even reclame voor zijn 'Tilburgs Model'. Want was het niet met dat 'Tilburgs Model' dat de gemeentevoorlichting werd verkocht aan bouwbedrijven, projectontwikkelaars enzovoort en gewoon bedrijfsreclame werd? En hebben we niet door dat 'Tilburgs Model' nu de situatie waarin gemeentevoorlichting zelfs geraffineerde reclame voor de mall is?
  En wat schreef daarover het BD?
  Dat er nieuwe namen worden bedacht voor de term 'mall', terwijl in werkelijkheid zelfs op de reclamezuilen nu wordt geprobeerd om op een slinkse manier die naam

 21. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Beschuldigen van corruptie is vooral 'not done'(Hietdahzo?) in het politieke en bestuurlijke wereldje, maar het was wel Hans Krosse (red. exPvdAwethoudert Tilburg) die ergens in de randstad zijn functie als dikkedeur van de sociale dienst aldaar moest neerleggen. Hij vond het nogal een endje fietsen van Tilburg naar het sociale dienstloket dus huurde ie mar een knus flatje op loopafstand, op kosten van de sociale dienst van dat gehucht. Vragen om voorbeelden is vaak het krijgen van voorbeelden,….Wie kaatst enzo,.

 22. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Maar Tine…ik kan moeilijk alle vergaderingen bij gaan wonen om te weten wat er exact aan de hand is?!
  Dus ik vertrouw inderdaad op ons dagelijkse dagblad waarbij ik toch wel de opmerking moet plaatsen dat ze erg goed weergeven wat zich daar vaak afspeelde…want dan was ik erbij, en het nieuws was wel correct weergegeven.
  Verder hou ik wel van zoete koek, maar het is niet echt gezond om alles te slikken.
  Maar willen jullie nou echt beweren dat Krosse gewoon uit de dikke duim van deze of gene komt?
  Of de dat nieuwsberichten van vroegere jaren niet correct waren?
  Vandaag komt de Koerier binnen, en ik ben erg benieuwd naar de column op de voorpagina….Verder wens ik van hieruit iedereen sterkte met de vergadering van vanavond, en ik zal het morgen toch terug moeten lezen via de krant en andere berichten her en der…

 23. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  het gaat niet echt om welke bestuurder de schuld krijgt, het gaat er om dat wij een HEEL gemeente bestuur hebben die hier over debateren en discussieren en beslissen.
  maar zo gauw als het tegenvalt, gaan ze elkaar maar zwart maken om straks een stoeltje meer te kunnen halen.
  banken, bedrijven, kleine middestanders en zelfs de arbeider, gaan massaal over de kop, maar nog gooien ze hier met geld of ze multimiljonair zijn!
  wat een lokaal en landsbestuur zeg, een kind van de lagere school kon dit voorspellen!
  te gek om los te lopen!
  de oudjes en kinderen worden letterlijk en figuurlijk opgesloten, omdat er geen geld is voor opvang of verzorging.
  hier en in de rest van nederland smijten ze met geld wat niet eens van hun is!!!!