Geplaatst

Ik bouw mijn huis in de Spoorzone

De huizen aan de Amsterdamse grachtengordel (onlangs benoemd tot Unesco werelderfgoed) zijn gebouwd door particulieren. Tegenwoordig wordt het overgrote deel van alle woningen gebouwd door projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Bewoners komen vaak pas in beeld als woningen zijn bedacht, uitgetekend en soms al zijn gebouwd. Dat levert niet altijd een woning op die naadloos past bij de droom, wensen en portemonnee van de toekomstige bewoner. Logisch dan ook dat Tilburg verschillende vormen van particulier opdrachtgeverschap mogelijk wil maken. Voordelen zijn: beter aansluiten op behoefte van bewoners, kosten besparen. En vaak levert PO kwalitatief ook prachtige huizen op: kijk maar naar de grachtenpanden in Amsterdam.

Binnenkort start de ontwikkeling van de Spoorzone. Niet zo maar een plek, maar een gebied midden in de stad. Een gebied waar niet alleen mensen werken en wonen, maar die een functie krijgt voor alle Tilburgers. Waar je naartoe gaat voor een boodschap in de overdekte zondagsmarkt, waar je een kopje koffie drinkt, een voorstelling bezoekt, een cursus of studie volgt of waar je gewoon eens doorheen loopt op weg naar het station. Kortom een gebied dat met een mix van erfgoed en nieuwe gebouwen Tilburg een nieuw gezicht gaat geven. En particulier opdrachtgeverschap zou daar een bijzondere bijdrage aan kunnen leveren.

Tot op heden hebben PO projecten in Tilburg een plek gekregen in woonwijken buiten het centrum. Zo lopen momenteel twee initiatieven in de uitbreidingsgebieden van Udenhout en Berkel-Enschot. De vraag is of dit ook mogelijk is midden in de Spoorzone. Dat zou dan bijvoorbeeld kunnen in de Theresiazone. Ten noorden van de nieuw aan te leggen Burgemeester Broxlaan komt een enkele rij huizen, die de wijk Theresia moet ‘afmaken’. Statige huizen moeten het worden. Het referentiebeeld is de Spoorlaan. Het zou een plek kunnen zijn waar een fysiotherapeut beneden een praktijkruimte heeft met daarboven een woning. Of waar verschillende gezinnen met elkaar een groter huis bewonen. Of waar je een eigen bedrijfspand neerzet.

Kijk je naar de grachtenpanden in Amsterdam (of een groot deel van de Spoorlaan), dan zie je dat particulier opdrachtgeverschap niet enkel woningen op maat van de bewoner op levert, maar vaak ook aantrekkelijke en verrassende gebouwen. De belangrijkste voorwaarde lijkt aanwezig: 50% van de grond mag worden uitgegeven door de gemeente. Dus als ze daadwerkelijk werk wil maken van PO, dan maakt ze hier ruimte voor in de Spoorzone.

Op donderdag 16 juni organiseert de PvdA een discussiebijeenkomst onder de noemer ‘Ik bouw mijn eigen huis in de Spoorzone’ (Melis Stokestraat 40, aanvang 20.00 uur, toegang gratis).

Arjan Pronk

 

Reacties

Eén reactie op “Ik bouw mijn huis in de Spoorzone”

 1. Marc Vintges avatar
  Marc Vintges

  “De huizen aan de Amsterdamse grachtengordel zijn gebouwd door particulieren” schrijft Arjan Pronk van de PvdA. Je moet precieser zijn, Arjan. Particulieren waren de opdrachtgevers maar de echte bouwers waren vaklieden aan de onderkant van de samenleving, zonder CAO, met slechte werkomstandigheden enz., dus alles waar de PvdA tegen heeft gestreden, door groot is geworden en nu zich nog zorgen over maakt? Een vergelijking tussen de Amsterdamse grachtengordel en het particulier opdrachtgeverschap (PO) gaat om die en vele andere redenen volstrekt mank!

  Professionele projectontwikkelaars doen nu al 5 jaar of meer om een project voor te bereiden. Zo’n lange adem hebben particuliere opdrachtgevers begrijpelijkerwijs vaak niet. Het PO is succesvol in enkele kleinere gemeenten in Brabant. Waarom? Omdat de gemeente de grond goedkoop levert. Daarvan is in de 2 uitbreidingsgebieden in Udenhout en Berkel-Enschot (nog)geen sprake, vandaar dat deze projecten nog niet van de grond komen. Gaat de gemeente de grond in de spoorzone voor PO wel goedkoper leveren?

  “Statige huizen” moeten het volgens Arjan Pronk worden aan de Burgemeester Brokxlaan. Een kenmerk van PO is dat de opdrachtgever zelf het uiterlijk van de woning bepaalt. Zou Arjan het aandurven om ook boerderijtypes daar toe te laten? Een ander kenmerk is dat de opdrachtgever zelf het bouwtempo bepaalt, meestal naar gelang zijn portemonnee. Kijk in België. Of te wel, die rij kan heel lang een gatenkaas zijn.

  Als Arjan dat allemaal accepteert, prima PO. Maar als hij daaraan voorwaarden stelt, dan is een professionele ontwikkelaar die de kopers inspraak geeft in de plattegrond misschien een betere optie. Maar dat is geen PO.

  Marc Vintges.