Geplaatst

Leve de lokfiets!

Op 28 januari 2011 was in Brabants Dagblad te lezen dat  de  fietsendiefstal in Tilburg fors afneemt. http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/fietsendiefstal-tilburg-neemt-fors-af-1.63955

Kennelijk is het aantal fietsendiefstallen in Tilburg de afgelopen anderhalf jaar fors gedaald. In 2009 kwamen er 3318 aangiften binnen, in 2010 waren dat er nog 1648. Een daling van bijna 50 procent.  En dit terwijl de bereidheid om aangifte te doen licht steeg. Bijna de helft van de slachtoffers doet aangifte van fietsendiefstal. In 2008 nam de PvdA gesteund door  de fietsbroeders van GroenLinks en de veiligheidsmaten van de VVD het initiatief om de  z.g. ‘lokfiets’ in Tilburg te introduceren.

De fiets die niet op slot staat is een wenkend perspectief voor de fietsendief. Snel scoren. Uit jurisprudentie in vergelijkbare situaties bleek dat de rechter het prima vond om op deze manier potentiële fietsendieven in de kladden te grijpen. Het voorstel van de PvdA om met lokfietsen diefstal van fietsen in te perken werd door toenmalig burgemeester Vreeman omarmd en overgenomen. Nu de lokfiets sinds zomer 2010 wordt ingezet op plaatsen waar meer dan 40 fietsen per jaar gestolen worden Is het resultaat merkbaar. De fietsendiefstal in Tilburg blijkt enorm te zijn teruggelopen. Begin 2009 waren er nog 40  hotspots en daar zijn er nog drie van over: Kapelhof, Pieter Vreedeplein en bij het NS-station. Sinds juli 2010 werden 12 mensen aangehouden die de lokfiets probeerden mee te nemen. Helaas bleek afgelopen jaar één ervan ook de fiets van ons raadslid en initiatiefnemer Tine van de Weyer te zijn geweest. Alsof die gasten het wisten. Binnenkort worden de lokfietsen echter voorzien van een GPS-systeem waardoor de dief moeiteloos gevolgd kan worden naar de plek waar de fiets wordt opgeborgen.

 

Tine van de Weyer

 

Reacties

2 reacties op “Leve de lokfiets!”

 1. LokfietsNL avatar

  Fijn dat mijn initiatief goede resultaten boekt 🙂

 2. Ruevert: voor oom To avatar
  Ruevert: voor oom To

  Hoort bij Leve VVD
  @Tine en anderen,
  hoezo oude politiek. N. heeft niets te zeggen over de hoogte van een uitkering. Daarnaast zijn er heel veel mensen die voor 1800 euro de hele maand werken voor hun gezin.
  40+ ers zijn inderdaad uitgerangeerd, maar ook dit heeft niets met N. te maken of zijn partij.

  De enige oplossing is die een prof van Erasmus(naam ben ik helaas kwijt, was PVDA) in de jaren 80 heeft voorgesteld, geef iedereen een basisinkomen en geeft ze verantwoordelijkheid om hun eigen leven in te richten. Was budgetneutraal. Helaas hebben wij voor de subsidietrog(PVDA) gekozen(sorry Tom) waar iedereen direct of indirect afhankelijk van is.
  Dus mijn oproep, stem voor je vrijheid en niet voor de bevoogding van de PVDA.