Geplaatst

Lachend de OZB betalen

Als inwoner van Tilburg ben ik een tevreden burger. Met veel evenementen, zoals Tilburg Trakteert, prachtige voorzieningen zoals Factorium en de Openbare Bibliotheek, maar ook voldoende horeca om lekker te eten en te drinken, voel ik mij helemaal thuis in deze stad. Gelukkig hoeft in Tilburg niemand op straat te slapen en zijn er voorzieningen om mensen die hulp nodig hebben om zelfstandig invulling te geven aan hun leven. Natuurlijk, de luchtkwaliteit mag wel wat beter en meer groen en bomen in de stad zijn wenselijk, maar al hardlopend in Moerenburg ben ik een tevreden Tilburger. Het mag nog wel wat internationaler en mondialer, maar Tilburg is voor mij een fijne stad om in te wonen en leven.

Als huiseigenaar in Tilburg betaal ik met een grote glimlach jaarlijks de onroerend zaak belasting, reinigingsheffing en rioolheffing. Vorige week viel de aanslag weer in de bus en die rekening is laag als je zo tevreden in de stad leeft. Met zowel de onroerend zaakbelasting (OZB) van gemiddeld € 174,24, de reinigingsheffing (vuilnisophaal) van € 262,22 en de rioolheffing van € 101,78 is Tilburg een zeer goedkope grote stad: op Alkmaar na zelfs de goedkoopste van Nederland. Vorige week werd bij het stadsdebat geopperd dat we de inkomsten van gemeente wel konden verhogen met verhoging van de OZB. Want hoe zit dat eigenlijk, hoe goedkoop of duur zijn we nou eigenlijk als Tilburg?

Wat betreft OZB zijn alleen Amsterdam, Den Haag en Middelburg goedkoper. Eindhoven heeft een iets lager tarief per € 1000 en Breda en Den Bosch hebben een wat hoger tarief maar omdat de woningen in Eindhoven, Breda en Den Bosch een hogere taxatiewaarde hebben is, is de gemiddelde aanslag per woning daar wel (veel) hoger dan Tilburg.

Als we naar de gemiddelde opbrengst van Nederland zouden willen, dan zou dat een stijging betekenen van € 174 naar € 215, oftewel € 41 per koopwoning. De extra opbrengst bedraagt dan 90.000 x € 41 = € 3,7 miljoen. Dit is alleen voor huiseigenaren, dus daar zit de OZB op bedrijfspanden nog niet bij. Stijgt die ook mee, dan zou de extra opbrengst wel eens € 6 miljoen kunnen bedragen. Dat hebben de insprekers tijdens het stadsdebat dus goed gezien: op de bezuinigingen van meer dan € 53 miljoen is dit een flinke post. En dat voor maar € 41,- per huiseigenaar in Tilburg per jaar. Dat is nog geen € 4,- per maand om Tilburg aantrekkelijk te houden!

Ik ben zeker bereid om dat te betalen om zo minder te bezuinigen op zaken die ik belangrijk vind, zoals welzijn, cultuur en leefomgeving. Bekend is dat mensen met een hoger inkomen meer van de diensten van een stad profiteren dan mensen met een lager inkomen. En juist bij de OZB geldt het draagkrachtprincipe: mensen met een hoger inkomen hebben gemiddeld een (veel) duurdere woning. En natuurlijk realiseren wij daar de bezuinigingen niet volledig mee, er zullen nog veel pijnlijke besluiten moeten worden genomen, maar wat mij betreft zou het een mooie eerste stap zijn. Solidair en gemeenschappelijk onze schouders zetten om Tilburg perspectief te bieden op een gezonde begroting en een goede toekomst. Ja, de insprekers bij het stadsdebat hebben een punt: aan de inkomstenkant valt nog wel iets te winnen!

Sandra Franken
raadslid GroenLinks Tilburg

Meer weten over de woonlasten in Nederland? www.coelo.nl

Reacties

3 reacties op “Lachend de OZB betalen”

 1. Marg Vlemmix avatar

  Betalen voor wat je bezit is prima. Maar dan moet het wel kloppen! Wat jaren terug heb ik toch eens een makelaar van de gemeente laten komen. Het pand wat volgens de gemeente 189.000 waar was kwam bij drie verschillende makelaars als zijnde 169.000 uit de bus! En dan krijg inderdaad het percentage terug wat je teveel betaalde. Het bracht dus ook 164.00 op bij verkoop!
  Maar toch is het voor mij een teken dat het behoorlijk goedkoop lijkt, lage belastingen, maar te hoge taxatie! Dan komt het bij de gemeente toch wel binnen! En dan mag je zeggen dat je goedkoop bent of lage tarieven hebt, maar het verhaal klopt niet.

 2. Hans van Zeeland avatar

  Beste Sandra,

  Je begrijpt hopelijk wel dat lezers dezes best begrijpen wie het is die om meer belastinggeld vraagt, hè? Een raadslid dat niet kan wachten om haar begerige polletjes om nóg meer belastingcentjes te slaan om daar 'leuke dingen voor de mens' (en zichzelf) mee te gaan doen.

  Jouw kiezer mag dan wel GroenLinks gestemd hebben, dat wil niet zeggen dat-ie helemáál zonder erg is…

 3. Marg Vlemmix avatar

  Gossie…nou moet ik er toch nog even op terug komen! Het bezwaar ligt allang op het gemeentehuis, maar van de week spraken we de bovenbuurman in de lift. Hij staat op 165.000, onze teller op 244.000! Hoe is het mogelijk!
  Hoe doen die ambtenaren dat toch?