Geplaatst

Tilburg, 2040

Denkend aan 2040 zie ik allemaal lachende gezichten op straat. De meeste Tilburgers zijn succesvolle flexwerkers die zelf hun werkdag en –week indelen. Wanneer het mooi weer is – heel gek, dat is het voortdurend! – werken ze ’s ochtends en ’s avonds. ’s Middags zitten ze in de zon, liefst in het van enorme linden voorziene Spoorzonepark. Ze lezen, dialogiseren, confereren, schrijven, zenden, ontvangen. De omgeving knettert van de creativiteit en van de elektromagnetische lading van de hypersnelle gpfi3-verbindingen. De glasvezelkabels onder de straten worden alleen nog gebruikt als verlichting. Een betoverend effect onder de tegels waardoor het in Tilburg nooit meer écht donker wordt.

De oude gebouwen in de Spoorzone, waar in een ver verleden de NS zijn Hoofdwerkplaats had bijvoorbeeld, worden nu massaal bevolkt door jonge, hippe en mooie kunstenaars. Allemaal lijken ze 25 en in de kracht van hun leven. In een moderner gebouw even verderop, gebouwd in 2017 en destijds nét op tijd klaar voor BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018, zit de reden daarvoor: Het Instituut voor de Eeuwige Jeugd.

Dankzij een techniek van regeneratieve celdeling kunnen mensen in dit instituut tot op hoge leeftijd jong en strak blijven. Ze laten zich massaal behandelen met deze getemde vorm van kanker, de ziekte die het Verbeeteninstituut in 2023 dankzij een overheidssubsidie voorgoed wist te verslaan. In een potje in het archief worden nog een paar kankercellen bewaard, voor ‘je weet maar nooit’.

Het is aan Verbeeten en Het Instituut voor de Eeuwige Jeugd te danken dat Tilburg zich in 2040 mag en durft te tooien met de geuzennaam ‘Siliconenvallei’. Deze staat nu in de 3D-matrixborden aan de @58, de stereorail waarover auto’s met een kruissnelheid van 300 kilometer per uur onder Entrada langszoeven. Entrada is intussen trouwens toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco, net als Westpoint.

Van heinde en verre komen mensen aanflitsen om de schoonheid van Tilburg en zijn bewoners te aanschouwen. Vooral het suikerkasteeltje gooit, dankzij de holografische kunst die er vanuit de Spoorzone op wordt geprojecteerd, hoge ogen.

Tilburg 2040. Zó mooi!

(Over dertig jaar vindt een gisse negenjarige dit proza in een stoffig hoekje van cyberspace (Hallo jongen of meisje – hoe heet jij?) en ligt in een deuk. In 2040 beseffen negenjarigen al dat de toekomst niet aan mensen uit het verleden is, en al helemaal niet aan de overheid. Het is aan de samenleving van 2040 om, ruimschoots voor de voeten gelopen danwel geholpen door toevalligheden, samenlopen van omstandigheden en ontelbare onvoorspelbare externe factoren, 2040 vorm te geven.

Is het dan verkeerd na te denken over waar we heen willen met z’n allen? Nee, natuurlijk niet. Zolang we ons door in de verre toekomst te turen niet laten afleiden van de uitdagingen van vandaag en morgen. Want vandaag maak je samen vandaag als fundament voor het morgen dat je morgen maakt en het 2040 dat je in 2040 hoopt te mogen construeren. Laat je niet in de luren leggen door dromers die graag anders beweren. Vraag je liever af waarom ze jou hiermee bezig willen houden.)

Reacties

6 reacties op “Tilburg, 2040”

 1. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Niet zeiken Hans, er zijn dit jaar 2.000.000.000 méér pepernoten verkocht dan vorig jaar.
  Als dat zo doorgaat zijn er dat in 2040
  (sorrie, witregel noodzakelijk nu)
   
  93.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.197 of wellicht zelfs 93.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.198 als jij je niet weet in te houden.
   
  Zucht… dan heb ik toch maar liever mijn buik vol van jou…
  🙂

 2. Renee avatar
  Renee

  succesvolle flexwerkers die zelf hun werkdag indelen,….?" Goh, ik hoop dat er geen flexwerkers zijn in de zorg, anders ben ik bang dat je persoonlijke verzorge=ing die je dan misschien behoeft, er aardig op achteruit gaat.

  Inderdaad, vandaag maak je samen het fundament voor het morgen, maar doe het dan ook verstandig.
  Verstandige ouders, verstandige opvoeders, verstandige onderwijzers leren de kinderen van nu: kennis is macht.
  De samenleving laat zien: geld is macht.
  Wat is het verschil, toch?

 3. Hans van Zeeland avatar

  @Renee,
  Goed punt. Er zijn inderdaad beroepen waarin flexwerken niet echt handig is. Zullen we afspreken dat in 2040 mensen in zorg, onderwijs, politie, detailhandel en brandweer (ik doe even een greep) dermate fatsoenlijk betaald worden dat ze het niet erg vinden te moeten werken als anderen vrij zijn?
   
  Dat kunnen en willen al die succesvolle flexwerkers tegen die tijd best opbrengen. Temeer omdat de overheid dan tot het minimum teruggebracht is, mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en succes hebben geen afgunstige blikken oproept.
   
  @Shoarma,
  Euh… wat probeer je nou te zeggen..?

 4. Renee avatar
  Renee

  Beste Hans, het is een kwestie in van instelling en die mis ik in het hele verhaal. Waarom kiest men voor de zorg om in te werken? Waarom kiest men voor het onderwijs om in de werken? Altijd maar zeuren en zaniken over de lonen die te laag zijn, daar komt men geen stap verder mee. Bewust kiezen is een veel beter motto lijkt me.
  By the way, flexwerkers zijn moeilijker te controleren, heb jij daar suggesties voor?

 5. Hans van Zeeland avatar

  @Renee,
  Ja, werken, waar dan ook en als wat dan ook, doe je idealiter vanuit een innerlijke drang. Je vindt wat je doet de moeite waard. Je vindt voldoening, bevrediging, zelfontplooiing. En o ja, je kunt er nog mee in je levensonderhoud voorzien ook.
   
  Flexwerkers die hun werk graag doen hóeven niet te worden gecontroleerd. Daarbij: in 2040 zijn we allang in staat om de geldelijke waardering voor het werk dat flexwerkers verrichten op een reële manier te bepalen.
   

 6. Renee avatar
  Renee

  Flexwerkers die graag werken hoeven niet gecontroleerd te worden? Hmm meneer Hans, ik vrees dat dit een te simpel antwoord is. Ik ken flexwerkers die hun werk met ontzettend veel passie doen. Maar als de kat van huis is,….u kent het wel.