Geplaatst

Vreeman weg?

In de krant staat dat een meerderheid van Ruud Vreeman af wil als burgemeester. Van Lijst Smolders (zogenaamde daadkracht) en het CDA (rancune) viel dat te verwachten, maar dat Veerle Slegers van de SP zichzelf ermee profileert dat zou die partij nog wel eens lelijk op kunnen breken, want wat krijgt Tilburg straks, nu het CDA al jaren ligt te janken dat het te weinig burgemeesters heeft, juist, een CDA-afdankertje uit Brussel of Verweggistan. Zo’n typke als Maij-Weggen dat altijd braaf is geweest en daarom aan het eind van zijn carrière nog met een relatief goed betaald baantje beloond moet worden, terwijl niemand van hem of haar verwacht dat hij of zij nog iets presteert.

Kijk, met Vreeman was dat anders. Door zijn goed contacten in den lande en in Den Haag heeft hij heel wat voor elkaar gekregen. Hij wilde iets met Tilburg, was aanwezig waar hij zijn moest en dacht mee. En of de Mall en het Midi-Theater nou zo’n goeie ideeën waren, daar wil ik buiten blijven, maar hij ging er persoonlijk voor. Dan is het in te denken, dat hij een wethouder die een fout maakt, door een dreigend tekort niet openbaar te maken, nog even dekt. Mogelijk komt alles nog goed, hoopte hij. Een beetje naïef misschien, maar begrijpelijk, mede door het toverwoord televisie, waar Tilburg in die dagen mee gekieteld werd. De TELEVISIE zou naar Tilburg komen, GODDEVADER Joop van den Ende dacht er persoonlijk over. De televisie! Hoe dikwijls heb ik niet meegemaakt dat ik als journalist een serieus interview zat af te nemen en de TELEVISIE kwam binnen, het was meteen afgelopen en iedereen richtte zich op de mensen van het HEMELOPAARDE-kastje.

Maar goed, de gemeenteraad, toch ook niet bepaald een verzameling types waar Tilburg de loftrompet over behoort uit te steken, stuurt Vreeman eruit. Zoiets doen slechte scheidrechters ook altijd nadat ze zelf de wedstrijd in de gort hebben laten lopen. Het is niet anders.

Twee weken geleden presenteerde ik op de Parade in Den Bosch van elf uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds het daklozenfestival Cirque du Clochard. Daklozen en aanverwanten brachten daar een best aardig programma. Maar in heel die twaalf uur niemand van  het gemeentebestuur te zien. Opperdeclateur Rombouts komt alleen met zijn pikkie omhoog aanlopen als er oranjeklanten in de buurt zijn en de magische TELEVISIE zijn onbetrouwbaar akolietenkopje vastlegt. Bij een daklozenfestival in Tilburg zou Vreeman geweest zijn om daarmee aan te geven dat hij er is voor iedereen. Die ideeën lagen ook ten grondslag aan lobby’s voor de Mall en het Midi-theater, nogmaals, hoe naïef die plannen ook waren. Gemeenteraad, dus niet gaan zeuren als je straks met een Hannes Maaiweg of  Rombout Declarator zit opgescheept. Tel je zegeningen.  

© 2009 JACE van de Ven