Geplaatst

Reacties

8 reacties op “Vers² – Voor Eigen Erf – Gerard Reve”

 1. eddepet@hotmail.com avatar
  eddepet@hotmail.com

  hemelaal geleik ale biutelanders deuruit!

 2. Eddepet avatar
  Eddepet

  hemelaal meejeens blank vor de blanke ze moeten ok maar es nommaal needelans leeren sgand!

 3. Eddepet avatar
  Eddepet

  hemelaal mee eens neederland vor de blanke ze moete erst maar es goe nederlans leeren prate.

 4. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Geboren met dezelfde tongval maar verwant voel ik me niet als ik deze ontboezemingen hoor. Sommigen lachen nog wat geneerd, als een boer met kiespijn. Anderen zouden zonder blikken of blozen gelijk de beuk erin willen gooien. Wat een onthutsend beeld van de inwoners van het land waarin ik het levenslicht zag.
  Hier geen ironie of studentikoze ooievaarsgrap van Dautzenberg maar de onverbloemde werkelijkheid van gefrusteerde burgers in een zorgelijke tijd in een hardvochtig land.
  Er zijn mensen die zich erover opwinden als Dautenberg een gevulde kip gaat braden en met een geknakt geweer over de schouder doet alsof ie een ooievaar naar de gallemiezen helpt.
  De Groeten uit Kerkrade die Dautzenberg ons via Reve brengt doet me naar de boekenkast lopen om troost te vinden bij de schrijver die me via Kirschroa na 35 jaar iets wil laten geloven dat me tegenstaat. En lees als tegengif van het boze en de boosaardigen:

  Eigenlijk geloof ik niets,
  en twijfel ik aan alles, zelfs aan U.
  Maar soms als ik denk, dat Gij Liefde zijt, en eenzaam,
  en dat, in zelfde wanhoop, Gij mij zoekt
  zoals ik U.

 5. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Tine,
  humor ook slechte is onderdeel van het echte leven. Je moet niet alles serieus nemen. Eddepet plaatst een misplaatste reactie en jij bent onmiddellijk in je wiek geschoten. Met wie moet ik nu medelijden hebben?

 6. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Zeker niet met mij en ben gelukkig ook niet als een of andere ooievaar in mijn wiek geschoten.
  Als je dan medelijden mocht hebben dan maar liever met die mensen in Kerkrade.Ocharm.

 7. Godelieve Engbersen avatar

  Anton, Tom, mooi journalistiek werk!!

  Het filmpje brengt me wel op de gedachte.
  Wat nu als je een mooi extra experiment toevoegt.
  en bijv. een liefdevol gedicht voordraagt?
  Daar is men het wellicht óók mee eens, zelfs in Kerkrade. Wat denken jullie?

  Dit is een Leerzame You Tube over 'de mens', in verwarring, die zich niet gezien /gehoord voelt.

  Ik zou het mooi vinden als je nog eens met een gedicht over Liefde, naar het verre Kerkrade afreist.

  Deze YouTube is ook belangrijk voor politici, en journalisten.
  1. Politiek: Het is belangrijk dat 'men'(ook buiten TV-land) weer het idee krijgt dat jullie naar hen luistert.
  2. Journalistiek: Focus ook eens wat meer op al het moois wat ook in de wereld plaatsvindt.

  Het is onnodig dat zoveel mensen in NL angst hebben, voor immigratie. Lees daarover Maarten van Rossum. De mens kan zich zeker angstig voelen, over zijn lot en het lot van zijn/haar kinderen. Over de toekomst. Gezien klimaat-verandering en o.a. consequenties van 'Peak-Oil'. Men hoeft zich niet angstig te voelen door deze symbool-politiek.
  Dit experiment verdient zeker een vervolg.
  Succes!
  Godelieve Engbersen

 8. Shoarma schrikt meer avatar
  Shoarma schrikt meer

  Als ik eerlijk moet zijn: een wat moeizame start van een veelbelovende rubriek.
  De 'reportage' oogt mij toch wat te willekeurig in de selectie van respondenten.
  'Onthutsend' zoals Tine opmerkt vind ik deze eerste aflevering van Vers2 allerminst. Ik denk ook dat een andere locatie weinig verschil uitgemaakt zou hebben.
  (Wellicht zou Anton in Tilburg wat vaker voor 'linkse hobbieïst uitgemaakt zijn…:-)
  Mij blijft juist de solidariteit met 'zwarte' leeftijdgenoten en de afkeer van racisme van met name jongeren meer bij.
  De dame en heer in het rood boezemden mij wel angst in. (Wellicht hebben ze Wilders gestemd, maar Verhagen lijkt mij ook een optie).
  Een moeizame start…?
  Chrétien Breukers schrijft op de Contrabas: "Poëzie kan werken. Tenminste, in deze eerste aflevering van de beoogde reeks. Het gedicht van Reve werd door mensen van wie je niet aanneemt dat ze vaak gedichten lezen onmiddellijk begrepen en geduid".
  Goeiendag, denk ik dan. Reve's gedicht bevat passages die zo uit de mond van Wilders zouden kunnen komen. Of, in iets andere vorm, uit zijn mond zijn gekomen.
  Dan wordt het een wat prententieuze uitspraak om te zeggen "Poëzie kan werken. Tenminste in deze eerste aflevering (…) ". "(…) werd door mensen van wie je niet aanneemt dat ze vaak gedichten lezen onmiddellijk begrepen en geduid".
  Aardiger zou het wellicht zijn geweest om niet in Kerkrade, maar afgelopen zaterdag in Arnhem de perceptie van Reve's 'Voor eigen erf' te hebben gepeild. Ik vrees dat een niet onaanzienlijk percentage van de aanwezigen – van wie je zou kunnen aannemen dat ze wel zo nu en dan een gedicht lezen – 'Voor eigen erf' niet hadden kunnen duiden… ("Wie dus vóór Reve stemt, stemt dus tégen de resolutie van de dissidenten. Ik kan het niet duidelijker uitleggen…")
  Enfin, Anton, Tom, Chrétien: toch chapeau voor deze riskante en daarmee moedige poging om de perceptie van poëzie te reflecfteren aan de actualiteit.
  Ik kijk reikhalzend uit naar de volgende aflevering…!