Geplaatst

Poëziemiddag in Paradox

Anton Dautzenberg, Henk Verhoeven en Tom Pijnenburg nodigen je van harte uit voor:

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

De lente vieren met een middag poëzie? Dat kan op zondag 25 april in Paradox. Dan is de eerste editie van ‘Van de daken, een implosieve middag’. Vanuit verschillende kunstdisciplines wordt een brug geslagen naar de dichtkunst. Van muziek en dans, tot beatbox en theater. Het programma begint om 15.00 uur. De toegangsprijs is € 5,-.

Het programma is lekker afwisselend. En spannend, want we gaan een aantal kunstvormen met elkaar bestuiven. Benieuwd wat dat oplevert? Zorg dan dat je erbij bent in Paradox. En kom op tijd, want we beginnen precies om 15.00 uur!

De deelnemende kunstenaars:

Niek Dingemans is een twintigjarige duizendpoot. Binnenkort vertrekt hij naar Australië om daar de kost te verdienen als rondtrekkend circusartiest. In Paradox gaat hij als beatboxer de samenwerking aan met stadsdichter Cees van Raak.

Esther Porcelijn volgde de toneelacademie in Maastricht. Ze staat op het toneel met veteranen als Loes Luca en Mini & Maxi. Momenteel studeert ze Filosofie in Tilburg. Daarnaast timmert ze aan de weg als dichter. Ze is de eerste huisdichter van ‘Van de Daken’.

A.C.G. Vianen is architect, dichter en performer. Vorig jaar verscheen zijn dichtbundel ´Orgaannevel´. In Paradox vertelt hij over zijn werk en draagt een aantal gedichten voor. Ook presenteert hij zijn Poëzieknuffels en andere kunstwerken.

Cees van Raak is de huidige stadsdichter. Hij schrijft artikelen, gedichten en columns. Hij is vooral ook bekend om zijn historische kennis van Tilburg. Vanmiddag werkt hij samen met de jonge beatboxer Niek Dingemans.

Nick J. Swarth is dichter en performer. Ook maakt hij deel uit van de avant-gardistische noiseband Betonfraktion. Zijn laatste poëziebundel Mondo Manga vertaalde hij naar een theatermonoloog. Vanmiddag een voorproefje van zijn wandeling door nachtelijk X-burg.

Niels Duffhuës is als songwriter, zanger en performer bekend in binnen- en buitenland. Zelf omschrijft hij zijn muziek als ´pop noire´. Ruim een jaar geleden verscheen zijn vijfde album Songs of mystery & other tales. Tijdens ´Van de daken´ is hij implosiever dan ooit.

Bandirah maakt naam als eigenzinnige cartoonist. Hij publiceerde een zevental boeken. Zijn cartoons verschenen onder meer in de Volkskrant, Hollands Diep en Propria Cures. Hij is de eerste huiscartoonist van ´Van de daken´.

Elsa Bosma is afgestudeerd aan de dansacademie in Arnhem. Ze was te zien in verschillende dansvoorstellingen (West Side Story, Camille Claudel) en soloperformances. Ook is ze als leerkracht dans actief. In Paradox gaat ze a l´improviste aan de slag met een prozagedicht.

Thomas Maarten van der Zwan won in 2009 de finale van Tilburg Dichttalent. Hij studeert op de Rockacademie en zit in de band Dovemansoren. Vorig jaar publiceerde hij zijn novelle ´Een avond in Amsterdam´. Voor ´Van de daken´ zet hij zijn favoriete gedicht op muziek.

Tom Pijnenburg is vooral bekend als webmaster van de cultuursite TilburgZ. Daarnaast is hij film- en videomaker. Voor ´Van de Daken´ maakt hij een aantal poëtische filmpjes. Daarin werkt hij samen met Frank van der Nieuwenhuijzen.

A.H.J. Dautzenberg publiceerde proza en poëzie in onder andere Hollands Maandblad, De Revisor, KortVerhaal, Meander, De Groene Amsterdammer en Propria Cures. Hij is de samensteller en presentator van ´Van de daken´.

´Van de daken´ is een initiatief van Tom Pijnenburg (TilburgZ / Gilaworks), Henk Verhoeven (Stichting Kunstprojecten Tilburg), en A.H.J. Dautzenberg.

Het initiatief wordt ondersteund door Provincie Noord-Brabant en Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur.