Geplaatst

Madonna

MadonnaOh my god
I am heartly sorry for having offended thee
And I detest all my sins
Because I dread the loss of heaven
And the pain of hell
But most of all
Because I love thee
And I want so badly
To be good

Aldus Madonna’s gebed tijdens de intro van Girl Gone Wild, eerste track en tweede single alweer van haar zojuist verschenen album ‘MDNA’, nu al met stip op 1 genoteerd in top 100 charts wereldwijd. Aan genoemde geloofsbelijdenis zal dat nauwelijks liggen. De meeste mensen interesseert het immers geen fuck waar Madonna’s teksten over gaan. In de regel gaat de aandacht meer uit naar het uiterlijk en imago van de 53-jarige, haar nieuwste ‘toyboy’ of het meest recente schandaal dat doorgaans (graag!) gepaard gaat met het verschijnen van een nieuw album of videoclip van de ‘Queen of Pop’. Zo komt (de inhoud van) haar werk niet of slechts oppervlakkig aan bod komt en krijgen controverse en scoop per definitie een hoger plan.

Persoonlijk heb ik het altijd een bijzonder opmerkelijke paradox gevonden: dat de populairste want best verkochte en volgens sommigen ook meest invloedrijke popartieste aller tijden tevens het meest omstreden is. Ruim 30 jaar volop aanbeden door een trouwe schare fans wereldwijd, die hun idool op handen dragen en volgen ‘op een manier die misschien wel vergelijkbaar is met de kracht die gelovigen putten uit de Madonna van de katholieke kerk’ (Gust de Meyer, in: De beste smaak is de slechte smaak, 2006). Tegelijkertijd wordt zij structureel veroordeeld, verguisd, geweerd en gecensureerd. YouTube vindt nu bijvoorbeeld dat de beelden van blote billen, een man die zich in zijn kruis wrijft en een verhulde (…) masturbatiescene in Girl Gone Wild te ver gaan. Daarom is de videoclip alleen te zien voor iedereen boven de 18.

Niet te geloven! (even afgezien van hoe dat dan precies in zijn werk zou moeten gaan…) Blote billen? Met alle respect, daar word je tegenwoordig toch zeker mee dood gegooid in reclames, videoclips, mode, straatbeeld et cetera! Zeker de jeugd van die leeftijd. Moet kunnen ook, vind ik. Hetzelfde geldt voor mannen die hun kruis betasten. Dat is trouwens op zich al verkapte masturbatie, toch? En wat is daar helemaal mis mee? Het hoort het er gewoon zo’n beetje bij tegenwoordig en iedereen doet het of heeft het wel eens gedaan. Waaronder trouwens ook een aanzienlijk aantal mannelijke collega’s van Madonna. Van Elvis tot en met LMFAO, swaffelen allemaal dat het een lieve lust is en daar hoor je nooit iemand over.

‘Some things never change’, concludeert Madonna’s woordvoerder Liz Rosenberg dan ook heel terecht. We lijken inderdaad terug in 1990, toen Madonna’s videoclip Justifty my love door de Amerikaanse muziekzender MTV wegens ‘sexueel expliciete scenes’ in de ban werd gedaan. Ging toen ook al nergens over. In die zin dat ik betreffende scenes nooit heb kunnen vinden. Wat ik hoorde en zag, was een onvervuld verlangen van een vrouw; een verlangen naar iets dat niet is. Waarover graag een andere keer. In Girl gone wild vallen mij verder vooral de volgende woorden op: ‘Good girls don’t misbehave, but I’m a bad girl anyway.’ Eigenlijk doe ik niets fout, vrij vertaald, maar blijf in jullie ogen altijd de number 1 bad girl. Ook zingt ze vol overgave: ‘Girls they just wanna have some fun’. Toch rest aan het einde van het liedje slechts haar trieste blik, bevlekt met dikke zwarte tranen die (gelijk bloed?) uit haar ogen stromen. Maar oordeelt U gerust zelf.

http://www.nu.nl/muziek/2771452/nieuwe-videoclip-madonna-sexy-youtube.html

Reacties

8 reacties op “Good girl gone wild”

 1. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Ben geneigd Madonna af te doen als disco star, ze verkoopt goed en weet vaak goeie producers in te schakelen, ze heeft ook wel een stuk of 5 echt goeie nummers gemaakt maar haar als de meest invloedrijke artiest neer zetten vind ik zwaar overdreven. Ze verkoopt goed maar een vernieuwer kun je haar volgens mij niet noemen. En zingen bijvoorbeeld kan ze eigenlijk niet.

  Ik weet niet welke beelden voor Youtube niet door de beugel konden, maar dat er (net als bij bijvoorbeeld de Nederlandse televisie) beleid is voor sexueel getinte of geweldadige programma’s is toch prima?

  Madonna is natuurlijk een provocateur en weet als geen ander relletjes rond religie en sex uit te lokken, als dat met een goeie song gepaard gaat is haar dat vergeven, maar dit nummer vind ik niet bijzonder.

 2. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  De CD Ray of Light wil ik toch echt niet als disco star music betitelen Tom. prettig CD-tje hoor (en het enige Madonnaschijfje dat ik heb overigens).

 3. Astrid van de Wetering avatar
  Astrid van de Wetering

  Thanx Tom, you rest my case! Hoezo weet je niet welke beelden volgens You Tube niet door de beugel kunnen? Die noem ik expliciet in mijn tekst, waarvan ik nu betwijfel of je die ueberhaupt wel hebt gelezen. Clipje wel gezien overigens of ook niet? En nee, natuurlijk is dit niet zo’n bijzonder nummer en is Madonna niet ’s werelds beste zangeres, maar daar gaat het toch helemaal niet om, duh! Ben dan ook zwaar geneigd om (ook) jouw reactie af te doen als bijzonder kortzichtig en oppervlakkig en kan je verder alleen maar aanraden om je ’s wat meer in de materie te verdiepen, before you express yourself!

 4. Hans van Zeeland avatar

  Het wordt hier steeds gezelliger…

 5. Ted avatar
  Ted

  Madonna, goede zangeres. Jammer dat ze niet kan zingen.

 6. Jonkie XS avatar
  Jonkie XS

  Ted, goede reactionair.

 7. JanD avatar
  JanD

  Madonna wordt al bijna 30 jaar afgedaan als discosterretje. Vooral door de “serieuze muziekliefhebber”. (Ja, die aanhalingstekens staan daar expres. 🙂 ) De laatste jaren is ze minder vernieuwend. Maar tot ver in de 21ste eeuw is ze in haar werk altijd bezig geweest met nieuwe muziekstijlen, inspiratie halen uit andere culturen, afleveren van prachtige videoclips en neerzetten van theatrale optredens. Of iemand dat interessant vindt, is niet relevant; het maakt haar creatiever dan een gemiddelde rockband. Omdat het commerciële popmuziek is, willen sommigen het niet serieus nemen en worden er drogredenen als ‘ze kan niet zingen’ ter tafel gebracht. Ze kan zingen. Misschien niet als al die X-Factor sterretjes, maar in ieder geval beter dan Bob Dylan, Noel Gallagher, Bruce Springsteen en andere groten die eindeloos geadoreerd worden.

 8. ruevert avatar
  ruevert

  Als je zoveel woorden nodig hebt om een beperkte zangeres te promoten, kun je maar een conclusie trekken: zal wel waardeloos zijn; een echt marketing project dus. Muziek betovert je of vervult je van walging. Helaas gaat het laatste voor deze geldmachine op.