Geplaatst

Probeer het eens: gewoon even (aan)bellen!

De buurman parkeert zijn auto voor de zoveelste keer hinderlijk voor je deur. Gevolg: jij kunt enkel nog door moeilijk te manoeuvreren je eigen oprit verlaten. Voorheen belde je bij die buurman aan om te vragen of hij de auto voortaan een metertje door kan rijden voordat hij de handrem aantrekt. Je dronk vervolgens samen een kopje koffie, en tijdens het opvolgende gesprek legde de buurman uit dat hij zich nooit had gerealiseerd dat zijn gewoonte om zijn auto daar neer te zetten een vervelend effect had voor jou. Probleem opgelost. Laatst hoorde ik dat iemand voor een soortgelijke situatie de politie had gebeld. Toen ik hem vroeg of hij de buurman zelf er al eens over had aangesproken antwoordde hij van niet, “hij stond toch gewoon in zijn recht?”!

Dat ‘gelijk hebben’ of ‘in je recht staan’ lijkt meer en meer de communicatie en omgang tussen personen en organisaties te gaan bepalen. Regels zijn regels, die behoor je te kennen en daar moet je je aan houden.

Deze week kreeg de PvdA Tilburg een brief op hoge poten van een persbureau uit Tilburg. We hadden in diezelfde week blijkbaar een foto van hun gebruikt (afkomstig van de website van het Brabants Dagblad) bij een artikel over de herplaatsing van de stadskijkers. Een inbreuk op het auteursrecht! Te betalen: 175 euro excl. 19% btw.

Een lokale politieke partij is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, een pure vrijwilligersvereniging. Net zoals de scouting of de sportvereniging dat is. Met vrijwillige webmasters dus. Van auteursrecht hebben zij waarschijnlijk nog nooit gehoord. Kortom, pure onwetendheid dat dit fotootje op de website belandde. Had men een mailtje gestuurd of telefoontje gepleegd (de contactgegevens op onze website zijn makkelijker te vinden dan de betreffende afbeelding) dan hadden wij de foto nog dezelfde dag verwijderd, onze vrijwilligers op de regels gewezen en lessen getrokken voor de toekomst. Probleem opgelost.

Maar zo deed je dat in het verleden. Contact met het persbureau leerde dat “je geacht wordt de wet te kennen” en wij aan “broodroof doen” door het plaatsen van de foto. Over de rekening viel niet te praten. Sterker nog, “we moesten blij zijn dat het bij één factuur bleef” en we moesten nu we de factuur ontvingen “niet van ons probleem hun probleem maken”.

“Waarom?” denk ik dan, “waarom moet het zo toch tegenwoordig?”. Wie het weet mag het zeggen.

 

P.S. Je bent als lezer nu gewaarschuwd. Dat geldt ook voor de bloggers hier op Tilburgz.nl die af en toe een foto plaatsen. Wil je meer weten over dit soort facturen, bekijk dan een uitzending van Radar hierover: http://www.trosradar.nl/uitzending/item/1802/

Reacties

8 reacties op “Probeer het eens: gewoon even (aan)bellen!”

 1. Hans van Zeeland avatar

  Beste Stefan

  Er is nogal een verschil tussen ‘iemand hinder opleveren’ (de buurman die zijn auto onhandig parkeert) en ‘gratis willen profiteren van andermans werk’. Ben met je eens dat een waarschuwend mailtje een sympathieker begin van de communicatie was geweest, maar je verschuilen achter onwetendheid lijkt me wat al te doorzichtig.

 2. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  @Hans van Zeeland
  Vind je ’t goed als ik ’t niet helemaal met je eens ben? ‘Gratis willen profiteren’ zou een doelbewuste actie suggereren en dat was hier niet aan de orde. Wij (jij en ik) met onze opleiding en achtergrond weten dat we niet zomaar een foto van een ander mogen pikken, maar of je datzelfde van vrijwilligers kunt verwachten, is voor mij nog maar de vraag. Een waarschuwend mailtje was inderdaad sympathieker geweest.

  @ Stefan Jansen
  Blijf schrijven. Wat ik tot nu toe van je heb gelezen, vond ik goed.

 3. jakobsche en van est avatar
  jakobsche en van est

  henk kuiper denkt daar geheel anders over als het zijn beeldrecht verhalen bij de gemeen te tilburG gaat

 4. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  @Jakobsche: raadpleeg de heer van Est even, voordat U ook namens hem een reactie plaatst. Of onderteken als Van Esch, die zijn er veel meer in Tilburg. Niet anoniem reageren staat U trouwens ook vrij.

  De Stichting Duurzaam Tilburg had vorig jaar een gelijksoortig akkefietje met het landelijk dagblad Trouw: een vrijwilliger plaatste onverkort een artikel uit Trouw op de DT-website. Dit leidde tot een rekening van bijna 500 euro! Een zeer helder en puntig geformuleerde brief door de voorzitter mocht helaas niet baten. Dus ook Trouw doet zo zaken tegenwoordig.

  Eerlijk gezegd had ik het eerder van het Brabants Dagblad verwacht, maar dat bleek helaas / gelukkig, maakt u zelf uw keus, slechts een vooroordeel

 5. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  @Jakobsche en van Est en van Est.

  Ik heb vorige week nog eens aangebeld bij de gemeente, maar daar was niemand te vinden die mij te woord wenste te staan. Voor mijn gevoel van beu naar botter!

  Een van de naar mij nog steeds niet betaalde rekeningen betreft inderdaad beeldrecht. En als ik dan hier die prijzen lees, dan had mijn rekening alleen maar veel hoger nog moeten zijn. Vooral omdat het gaat om gebruik van mijn foto’s en mijn naam voor de tegenovergestelde boodschap dan die van mij met en bij die foto’s.

  Buitengewoon merkwaardig ook om hier dan tegelijkertijd een column over “FATSOEN” te lezen waarin het fatsoen op het gemeentehuis dan juist geheel buiten beschouwing blijft.

 6. Hans van Zeeland avatar

  @Herr Aldi,
  Als je dit ‘het niet helemaal met me eens zijn’ noemt, ben ik benieuwd waar je ineens die overmaat aan nuance hebt opgedaan. 😉

  @Henk Kuiper
  Gingen we nog een keer die borrel doen? Dan hoop ik u bij die gelegenheid te mogen uitleggen hoe werkelijk helemaal niemand baat heeft bij het steeds weer dezelfde litanie aan klachten en grieven over de lezertjes van TilburgZ uitstorten.

 7. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  @Hans van Zeeland
  Tja, je schijnt milder te worden naarmate je ouder wordt 😉
  Enne… wees wel lief voor Henk tijdens die borrel. Dat verdient die man 🙂

 8. Redactie TilburgZ avatar
  Redactie TilburgZ

  Omroep Brabant jat zelf ook naar believe beelden, hier bijvoorbeeld materiaal gemaakt door mij. Ze zouden het op zijn minst even kunnen vragen en de maker kunnen vermelden. De nieuwslezer suggereert met zoveel woorden dat het uit het eigen archief komt. Dat je iets op youtube zet betekent nog niet dat men dat materiaal mag kopieren en in een TV programma kan gebruiken. Men mag het originele filmpje embedden op de site, dat is wat anders.

  http://youtu.be/hgMxDNscJyA