Geplaatst

Heldendaad of Burgerplicht

http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/vvd-ers-vatten-vechtersbaas-in-kraag-1.52023

Stel: je bent in het uitgaansgebied, het is zaterdagavond/zondagnacht tussen half vier en vier uur. Het is druk bij de taxistandplaatsen op de Paleisring. Een paar meter vóór je staan twee knapen, rond de 20 jaar oud. Ze hebben samen ‘geen dorst gehad’, gezien hun lichaamsbewegingen. Je kent dat wel, beetje sloom, niet helemaal gecontroleerd.

De twee jongens krijgen een discussie of de één wel mag meerijden met de ander in dezelfde taxi. Die discussie loopt uit de hand. De één geeft de ander een tik, krijgt daarop van de ander een hoek en gaat neer. De ander stapt op de inmiddels op de grond liggende vriend af en geeft hem een maatje 45 vol in het gezicht.

Wat doe je, als nuchtere buitenstaander/toeschouwer, wanneer je de knaap nogmaals ziet uithalen voor wat ongetwijfeld een volgende trap moet worden?

Marko van Dalen en ikzelf zijn tussen de beide knapen ingestapt, hebben de schopper vastgepakt en de vraag gesteld ‘of hij wel normaal was’; overigens wel op een wat indringende toon. Een paar tellen later was er een agent bij en nog enkele ogenblikken later twee bikers; knaap in de handboeien en een paar minuten later in het busje op weg naar de Ringbaan West (politiecel) waar hij ongetwijfeld werd getrakteerd op een ‘Weekendje Weg’.

Voor wie dat niet kent: het betekent ongeveer dat je in een kale, betonnen cel van twee bij drie meter mag wachten tot maandag waar je in de loop van de ochtend gevraagd wordt of je er al rustig over hebt kunnen nadenken… Overigens een perfect systeem, dat Weekendje Weg, want het geeft heel duidelijk aan wat we in Tilburg wel en niet gepast vinden tijdens het uitgaan. In dit geval betekent het dus: iemand in het gezicht schoppen, dat doen we niet in Tilburg.

Maar nu het wonderlijke: deze actie van Marko en mijzelf leverde ons in het Brabants Dagblad een soort ‘eervolle vermelding’ op en mijzelf in mijn mailbox enkele e-mails waarin mensen hun bewondering uitspraken en mij zelfs als ‘held’ betitelden. Dat zet mij tot nadenken. Niet dat er dankbaarheid over wordt uitgesproken, maar wel dat het blijkbaar niet iets gewoons is. Dat niet iedereen er automatisch tussen was gestapt om de twee uit elkaar te halen. Alsof mensen het ergens maar gewoon vinden dat de een de ander in het gezicht schopt.

Hebben Marko en ik gemakkelijk praten omdat we ‘redelijk groot’ zijn (ergens tussen 1.90 meter en ruim 2 meter en allebei pakweg drie cijfers vóór de komma op de weegschaal) en de kans niet zo groot is dat iemand zich tegen ons keert? Ik weet het niet. Volgens mij is iemand met redelijk wat alcohol op niet goed meer in staat die inschatting te maken.

Of maakt het ons allemaal niet zo veel uit wat er met een ander gebeurt, zo lang het maar ‘niet bij ons’ is? Dat we liever ietsjes harder doorlopen dan dat we actief bijdragen aan de veiligheid in ons uitgaansgebied? Ik hoop het niet, want het leven in Tilburg zou er niet leuker op worden.

Oscar Dusschooten

Reacties

9 reacties op “Heldendaad of Burgerplicht”

 1. arjen roos avatar
  arjen roos

  Oscar, ik vind je gewoon een held. Je mag dan wel reusachtig groot zijn… je riskeert toch ook een mes tussen je ribben.

 2. Renee avatar
  Renee

  Tsja, ik kan er over meepraten, helaas. Jullie hadden gewoon mazzel dat het in de binnenstad was en de politie zich in het weekend veelal daar concentreert. Ik kan je echter verzekeren dat als dit in het buitengebied was gebeurd, je de laveloze knapen langer in de 'houdgreep' had moeten houden.
  Om de vraag (of je tussen ruziënde partijen zou springen)
  te beantwoorden: ja ik spring ertussen, na eerst enkele seconden te hebben geobserveerd om mezelf ervan te verzekeren dat er geen wapens in het spel zijn. Want in zo'n geval blijf ik op een afstand. In mijn geval was de politie er niet zo snel bij en ben ik geen 1.9 maar slechts 1.76 en vrouw. Held? neu, in de verste verte niet, ik kan gewoon niet tegen onrecht!

 3. Hans van Zeeland avatar

  Kanjers!
   
  Renee heeft wel gelijk: als je dit in, zeg, Moerenburg overkomt, doe je er verstandig aan tevoren een snelle berekening te maken van je numerieke, fysieke, mentale en fysische overwicht. In het buitengebied heb je het immers een tijdje alleen te stellen met zo iemand.
   
  Laat onverlet dat te hopen valt dat ook dan de meeste mensen voor 'ingrijpen' kiezen. Wie op voorhand capituleert omdat er een (overigens vaak zeer overschatte) kans is dat iemand ook jou te grazen neemt, bindt zelf een grote strik om zijn veiligheidsgevoel en autonomie en geeft het als sinterklaascadeautje aan straattuig mee.
   
  Jullie hebben dat niet laten gebeuren!
   

 4. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Wat ik me afvraag, is wat zo'n gozer nou antwoordt als hem wordt gevraagd of hij wel normaal is.

 5. Hans van Zeeland avatar

  @Herr Aldi,
  "Welnu, gezien de omstandigheden, het tijstip van de dag, de aanzienlijke hoeveelheden alcoholische versnaperingen die ik eerder vanavond tot me nam en het wetenschappelijk onderbouwde feit dat op mijn leeftijd mijn hersenen nog volop in ontwikkeling zijn en daarnaast gedurende grote delen van de dag zijn geïnfesteerd met veelal doelloos ronddarrende hormonen, waarbij voor een heldere assessment van mijn gesteldheid met name testosteron niet onvernoemd mag blijven, durf ik te stellen dat ik waarschijnlijk minder abnormaal ben dan uw niet geheel van vooringenomenheid gespeende vraagstelling wellicht doet vermoeden."
   
  Zoiets?

 6. Renee avatar
  Renee

  Beste Hans, Moerenburg is wel heel erg verlaten. Ik heb de mazzel dat ik in de zorg werk en vele wijken tot mijn werkgebied mag rekenen. Ik ken 'mijn'stad en de mentaliteit van de mensen die er wonen. Dit verschilt van wijk tot wijk. Mijn gebeurtenis speelde zich af bij de Westermarkt, toen ik mijn kind wilde ophalen van school. Ik zag het gebeuren, draaide mijn auto om, observeerde enkele seconden en greep in. Je hoeft absoluut geen held te zijn om in te grijpen, maar wel je verstand blijven gebruiken.

  Als ik bv kijk naar de wijk waar ik woon, de Reeshof, is het voor mij onbegrijpelijk dat het politiebureau wat aan de rand van deze wijk ligt, 's avonds gesloten is. Alerte bewoners zijn dus als het ware bijna verplicht om zelf het heft in handen te nemen.

 7. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  @Hans van Zeeland
  De vraag was eigenlijk bedoeld voor Oscar en Marko.

 8. Oscar Dusschooten avatar
  Oscar Dusschooten

  @Herr Aldi:
  Goeie vraag; het antwoord is wat lastiger weer te geven. In de eerste plaats omdat onze vraag niet echt een vraag was waar we een antwoord op verwachtten en dat heeft het antwoord wellicht vertroebeld. In de tweede plaats omdat letterlijke weergave van zijn reactie zeer zeker door de webbot van deze site gefilterd zou worden. Het was een soort reactie die in strips wordt weergegeven met "!@#$%^&". Waarschijnlijk heeft dat overigens bijgedragen aan zijn Weekendje Weg arrangement want tegen de politie ging hij daar nog even mee door.
  Voor zijn antwoord op maandagochtend ("of hij er al rustig over had kunnen nadenken") moet je de registers aan de Ringbaan West raadplegen …

  @Renee:
  Fijn dat jij niet tegen onrecht kunt en dat je bereid bent om de daad bij het woord te voegen! Inderdaad lijkt het mij in jouw geval wenselijk om even zeker te weten dat er geen wapens in het spel zijn. Bij ons is de gedachte toen geen moment opgekomen. Later begreep ik van de politie dat er best wat malloten rondlopen met allerlei 'hulpmiddelen', maar dat de intentie of bereidheid om die te gebruiken vaak (gelukkig) niet navenant is.

 9. Renee avatar
  Renee

  Beste Oscar, ik citeer even een stukje uit je antwoord naar mij toe:
  "Inderdaad lijkt het mij in jouw geval wenselijk om even zeker te weten dat er geen wapens in het spel zijn. Bij ons is de gedachte toen geen moment opgekomen."

  Ik begrijp hoe je het bedoelt. Maar in ieder geval, niet alleen in mijn geval moet je zeker weten dat er geen wapens in het spel zijn. Man of vrouw eerst observeren, dan denken en dan pas ingrijpen is mijn devies.

  Overigens heb ik wel een een vraag voor je: waarom is het politiebureau in de avonduren en in het weekend gesloten? De Reeshof heeft soms ook wel eens met spoed hulp nodig.