Geplaatst

Tilburg de Europese Culturele Hoofdstad 2018, wat een onzin!?

In 2008 hebben Tilburg, Breda, Eindhoven, Helmond en ’s Hertogenbosch besloten om gezamenlijk vanuit het stedelijk netwerk BrabantStad zich kandidaat te stellen voor Europese Culturele Hoofdstad 2018. Wat betekent dit voor de Tilburger. Wat levert het op, is het leuk, gaat dat lukken en natuurlijk… wat gaat dat kosten??

Wat vindt de Tilburger van deze ambitie van de stad. In deze blog schets ik beide kanten van de medaille: “wat een onzin” tegenover “wat een kans”. Laat zelf ook weten wat je vindt door te reageren op deze blog.

Tilburg met BrabantStad de Europese Culturele Hoofdstad 2018?!
Wat een onzin! BrabantStad, wie heeft daar nou van gehoord. Veel gepraat en weinig wol.
Wat een kans! BrabantStad zorgt voor onderlinge samenwerking en ook voor onze belangen in Den Haag en Europa.

Wat levert het op?
Wat een onzin! Toeristen, naar Tilburg? Files bij de Efteling zul je bedoelen en die hebben we al genoeg. Nog meer cultuurgedoe, allemaal linkse hobby’s, wie zit daar nou op te wachten?
Wat een kans! Positieve aandacht voor Tilburg, inkomsten door toerisme, maar ook meer bedrijven die in een bruisende stad in een economisch sterke regio willen investeren: meer omzet en dus meer banen in 2018 en ook daarna.

Is het leuk?
Wat een onzin! Ok, ieder zijn eigen smaak, we zullen wel zien wat ze ervan maken.
Wat een kans! Voor ieders wil is er wat; enkele speerpunten zijn:
– Tilburg Textiles (al in 2011!)
– Tilburg Evenementenstad
– Spoorzone het voorportaal van BrabantStad

Gaat het lukken?
Wat een onzin! Natuurlijk niet, wat maakt Tilburg nu voor indruk in Europa?
Wat een kans! Je weet het natuurlijk niet van tevoren, een jury bepaalt het in 2012. Het wordt in 2018 een Nederlandse stad en voor Tilburg is meedoen sowieso positief, al volgend jaar met Tilburg Textiles!

Wat gaat het kosten?
Wat een onzin! Vast weer vele miljoenen terwijl we moeten bezuinigen. Niet doen dus.
Wat een kans! Met veel mensen in veel jaren ergens aan werken kost natuurlijk wel wat: voor Tilburg circa €10 miljoen. Dat betekent 6 euro per Tilburger per jaar: voor een nog bruisendere stad én economische groei. Doen!

Wat vindt u? Discussieer mee met de VVD!

Reacties

8 reacties op “Tilburg de Europese Culturele Hoofdstad 2018, wat een onzin!?”

 1. Eddepet avatar
  Eddepet

  wat een onzin.

 2. Frans avatar
  Frans

  Het gaat gewoon niet gebeuren, de cie. die over de culturele hoofdstad gaat heeft gezegd dat de titel NIET naar een conglomeraat van steden (Brabantstad) zal gaan.
  Alleen 'gewone' steden worden in aanmerking genomen. Het is natuurlijk wel een leuke oefening om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, jezelf als Brabantstad een doel stellen is goed voor het moreel, zelfs als dat doel niet haalbaar is.

 3. VVD Tilburg avatar
  VVD Tilburg

  Op dit moment is het Ruhr-gebied culturele hoofdstad, ook een conglomeraat van steden.
  Is het `alleen´ jezelf een doel stellen en goed voor het moreel, zijn er nog meer voordelen of toch vooral nadelen? Proberen of niet proberen, that's the question…

 4. els avatar
  els

  Goeie ambitie om de stad levendig en ondernemend te houden. ik zie het eerder als een re-branding van de regio met cultuur, die voor iedereen weer veel oplevert, dan als een kostenpost. Of we nu wel of niet culturele hoofdstad worden, het geeft wel een ambitie aan.

 5. Frans avatar
  Frans

  Volgens Wikipedia is niet het Ruhrgebied de culturele hoofdtad van 2010, maar Essen. Een stad IN het Rurhrgebied

 6. Renee avatar
  Renee

  Essen alsmede de hele Ruhrmetropool (met als steden Bochum, Dortmund, Duisburg en Oberhausen),is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2010, Frans. Dat even terzijde.
  Dit gebied heeft veel te bieden. Veel meer dan Brabantstad ooit zal kunnen bieden.Mijns inziens veel meer dan een samenwerkingsverband als Brabantstad ooit kan bieden.
  Echter, waar ik me met de intentie om culturele hoofdstad van Europa te worden door Brabantstad wel zorgen om maak is het volgende: Dit vergt aan veiligheidsmaatregelen ook een enorme inspanning van politie. Samenwerkingsverbanden tussen verschillende politiedistricten, lopen nu soms langs elkaar heen. Dat heeft niet te maken met de onwil van politiemensen, maar van teveel bureaucratie en falende systemen.

 7. Renee avatar
  Renee

  Ter aanvulling van mijn eerste reactie:

  In Brabantstad (Tilburg, Eindhoven, Helmond, Den Bosch Breda) wonen op dit moment ongeveer 814600 inwoners.
  In de culturele hoofdstad van 2010 lopen de inwoneraantallen in de miljoenen.
  Als je culturele hoofdstad in 2018 wil worden, zul je nu al moeten investeren. Dat geld komt van de inwoners die hier in Brabantstad op dit moment wonen. Aangezien onze inwoneraantallen vele malen kleiner zijn als in de culturele hoofdstad van 2010, zal de bijdrage per burger in Brabantstad dan ook hoger zijn.
  De infrastructuur in het Rurhgebied behoefde geen aanpassingen,in Brabant en Nederland wordt de infrastructuur nog volop aangepast, maar niet vanwege het feit dat Brabantstad evt 2018 culturele hoofdstad wordt. Dat besef komt pas later dus komen daar ook weer kosten bovenop. Of zijn dit nu gekke gedachten?

 8. Ruevert avatar
  Ruevert

  Ik zie de bui al hangen. Wie wordt de voortrekker: Tilburg, Eindhoven, Helmond, Den Bosch of Breda. Dat wordt dus nooit iets. Politici die hun eigen plaatselijk ego terzijde schuiven. Pasen en Pinksteren vallen nog eerder op een dag.