Geplaatst

Tilburgse kermis uitgestript

Door Sophie Tooten – Tilburg – Tien dagen strippen bij NS16. De opwinding was overal merkbaar, zowel bij de striptekenaars, de filmmakers als bij de bezoekers.
TilburgZ.nl heeft het project tien dagen live gevolgd via een webcam en door het werk te plaatsen op de site. Dagelijks verscheen er ook een artikel over de medewerkers van het project. Na tien dagen rest enkel nog de ‘begrafenis’ van dit project tezamen met de Tilburgse kermis.

TilburgZ
TilburgZ.nl werd zo’n twee jaar geleden opgezet door Tom Pijnenburg. De site is opinierend, licht anarchistisch en onafhankelijk. Menig columnist, zoals Jan Doms, Troy Titane of Aldert van der Burg, kon en kan er zijn tegendraadse visie kwijt.

Naast een portal voor cultuur en columnisten, biedt de site ook politici een podium. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen konden alle politieke partijen voor het eerst op één en dezelfde site hun eigen verhaal kwijt. Lezers konden direct en publiekelijk reageren op de weblogs van de politici. Zo ontstond er een levendige dialoog tussen de politiek en de kiezers.

Geslaagde samenwerking
Het zomerproject Kunst, Kitsch, Camp en Kermis van Ernest Potters (Ruimte X) is dit jaar voor het eerst de samenwerking aangegaan met TilburgZ. Voor Tom Pijnenburg was dit een ‘droomproject’. "Een stel jonge honden die dagelijks hun observaties van de kermis verwerken in strips. Ook de internetbezoeker blijkt hier in geïnteresseerd te zijn. Dagelijks bezochten gemiddeld zo’n 5000 mensen de site. Een groot succes dus!", aldus de webmaster.

De strippers zelf vinden het eveneens een geslaagd project. Johan de Rooij en Aimee de Jongh zijn vooral verrast door de verscheidenheid in strips. Iedereen heeft zijn eigen stijl, terwijl iedereen toch met hetzelfde project bezig is.

Organisatrice Lee Chin Kok is ook tevreden over het stripproject. Hoewel alles op het laatst nog geregeld moest worden, zijn er veel mooie dingen gemaakt. Dit jaar is sloten de filmmakers van Dikke Boost zich voor het eerst aan. Ondanks dat de tekenaars en filmmakers vrij gescheiden werkten, zijn er toch een paar leuke samenwerkingen uit voortgekomen. Zo heeft filmmaker Harm van Zon een draaimolen ontworpen die is ingevuld door strips van meerdere tekenaars. Nog voor het eind van het project komt de draaimolen nog op de site te straan.

Kermisproject krijgt een staartje
De strips die de afgelopen tien dagen gemaakt zijn zullen nog een tijdje op de site blijven staan. De wens van Lee Chin Kok is om ze ook nog te bundelen in een boekje. Ook wil ze de samenwerking met Dikke Boost en Ernest Potters voortzetten door een kermisfilm te maken. Het project heeft daarmee de bedoelde samenwerkingen zeker opgeleverd. En ondanks dat een enkele verdwaalde bezoeker teleurgesteld was geen naakte dames bij NS16 te zien, heeft de echte cultuursnuiver de strippers gevonden. Mede dankzij de site TilburgZ. Genoeg gestript nu, tot volgend jaar.

afbeelding: grafiek van de bezoekersaantallen van 21 t/m 29 juli.
Gemiddeld 5091 bezoeken per dag. Zaterdag 30 juli de piek met 8095 bezoeken.

Kunst, Kitsch, Camp & Kermis