Geplaatst

Er wordt gestript in NS16

Door Sophie Tooten – Ook dit jaar wordt er tijdens de Tilburgse kermis weer ‘gestript’ bij het NS plein. Het nieuwe ateliercomplex NS16 is tot en met zondag 30 juli as. de werkplek van zo’n 30 tekenaars en filmmakers. Het stripfestijn is een onderdeel van het zomerproject Kunst, Kitsch, Camp en Kermis van Ernest Potters (Ruimte X).

Op drie locaties in de binnenstad laten kunstenaars hun werk zien, af of nog in de maak. Vanwege de grote animo voor het stripproject van vorig jaar, is het dit jaar grootser aangepakt, filmmakers van ‘Dikke Boost’ sluiten dit jaar aan bij het project. In samenwerking met de website www.tilburgz.nl zijn de werkzaamheden (via de webcam) en de resultaten daarvan tijdens de kermis tussen 13.00 en 18.00 uur live te volgen.

Dikke Boost
Dit jaar dus niet alleen strips, maar ook films bij NS16. Zes filmmakers besloten zich vorig jaar te verenigen en noemden zichzelf Dikke Boost. Dikke Boost is een platvorm voor filmmakers in het zuiden. Het is opgezet om filmmakers uit het zuiden van Nederland bij elkaar te brengen en zo distributiekanalen, coaching, netwerk, exposure en financiën te kunnen realiseren. Dikke Boost heeft inmiddels twee filmavonden georganiseerd in Ruimte X. Filmmakers tonen een minuut van hun films en stellen zich voor aan elkaar. In oktober de derde filmavond in Breda. Dikke Boost wil vooral het contact en de samenwerking tussen jonge filmmakers in het zuiden bevorderen. Dit sluit goed aan bij de insteek van het stripproject bij NS16. Zo’n dertig tekenaars werken mee om dagelijks stripjes te maken geïnspireerd op de Tilburgse kermis. De meeste kennen elkaars werk, maar hebben elkaar nog nooit gezien. Door dit project kunnen ze samen werken en elkaar leren kennen. Door de samenwerking dit jaar met de filmmakers is er aan het eind van dit project misschien wel een nieuwe animatiefilm klaar.

Leechin Kok

Leechin Kok is een van de zes initiatiefnemers van Dikke Boost. Leechin maakt naast haar vrije werk ontwerpen voor programma’s voor kinderen en werkt als illustrator. Speciaal voor het kermisproject ontwierp zij het karakter ‘Sis de Buuf’. Zelf wonend midden in het kermis geraas leek het haar leuk een typisch Tilburgse dame te creëren die door al het kermis geweld heen haar dagelijkse dingen doet en op haar eigen manier geniet van het spektakel. De ervaringen van Sis de Buuf tijdens de kermis 2006 zijn op www.tilburgz.nl te zien.

afbeelding: Sis de Buuv door Leechin Kok

Kunst, Kitsch, Camp & Kermis