Geplaatst

GroenLinks Brabant is een petitie gestart op essentpubliek.petities.nl waarin de provincie Brabant, Limburg, Overijssel, Flevoland, Groningen, Drenthe en 140 gemeenten in bovengenoemde provincies en Friesland worden opgeroepen af te zien van verkoop van hun aandelenpakket in energiebedrijf Essent. Volgens GroenLinks is energie (electriciteit en gas) een belangrijke basisvoorziening die niet overgelaten mag worden aan de grillen van de markt.

Teken nu de petitie: Energie in publieke handen: Stop verkoop Essent!

afbeelding:Een van de meest vervuilende kolencentrales van Duitsland, de RWE-kolencentrale.

De fracties van GroenLinks in de provincies die groot-aandeelhouder zijn van Essent (Noord-Brabant, Limburg, Overijssel,) zijn tegen de verkoop van Essent. Door verkoop hebben we geen invloed meer op dit energiebedrijf. En dat is wel noodzakelijk om de leveringszekerheid van energie en gas te kunnen garanderen en om de duurzaamheid van de productie van energie te bewaken.

Bovendien is er wel degelijk toekomst voor een zelfstandig Essent door te specialiseren als een groene energieleverancier. De meerderheden in de provincies, waarvan in de meeste gevallen CDA, PvdA en VVD deel van uit maken, willen Essent wel verkopen.

Overname

Inmiddels is bekend geworden dat Essent overgenomen wil worden door het grote Duitse concern RWE. Overname door RWE betekent dat Essent in handen valt een concern dat weinig op heeft met duurzaamheid. In Limburg is bekend dat RWE massaal bruinkool afgraaft in Gatzweiler, waardoor niet alleen een aantal dorpen zijn verdwenen maar waardoor ook verdroging van een natuurgebied als De Meinweg dreigt en mogelijk zelfs De Grote Peel.

Niet alleen met bruinkoolcentrales maar ook met kolencentrales is RWE verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van CO2. Bij de planning van nieuwe energiecentrales door RWE wordt niet alleen gekozen voor bruinkool- en steenkoolcentrales, waaronder een in de Eemshaven en kerncentrales. RWE is bezig met de bouw van kerncentrales in Roemenië en Bulgarije waar de aardbevingsgevoeligheid groot is.

Verder zijn ze bezig met de voorbereiding van 3 à 5 kerncentrales in Duitsland zodra een meerderheid van CDU en FDP een beëindiging van de Atomausstieg kunnen doordrukken. Door overname van Essent wordt RWE ook voor de helft eigenaar van de kerncentrale in Borssele. De kans is dus groot dat ook in Nederland een nieuwe kerncentrale gebouwd gaat worden. Vergeleken hiermee zijn beloofde investeringen in een windmolenpark dan ook alleen maar een doekje voor het bloeden.

Duurzaamheid

Er is dus vanuit het oogpunt van duurzaamheid alle reden om niet akkoord te gaan met de verkoop van Essent aan de RWE. De GroenLinks-fracties in de provincies en de betrokken gemeentes, waaronder Tilburg, zullen hier niet mee akkoord gaan. Mocht het desondanks toch zover komen dan rest de klanten van Essent die milieu en natuur een warm hart toedragen en die hun verantwoordelijkheid willen nemen in de bestrijding van de klimaatcrisis, slechts de mogelijkheid om te zien naar een andere leverancier die een duurzamere energieproducent is dan RWE.

 

Reacties

9 reacties op “GroenLinks start petitie tegen de verkoop van Essent”

 1. gvdven avatar
  gvdven

  Energie bedrijven/producenten etc.behoren eigendom te zijn van nederlandse overheid.
  De produkten moeten gelevert worden tegen
  kostprijs, dus geen winstbejag.
  Energie is de slagader van onze economie.
  Invloed hierop van buitenaf is niet te accepteren.
  Verkoop Essent levert geld op voor “leuke”
  hobby’s van b.v. gemeenten en spijt komt nooit
  op tijd. Niet doen dus.
  gjwc van de ven

 2. try avatar
  try

  Wederom komen er krokodillentranen van allerlei partijtjes en clubjes die ook weer eens wakker worden.
  Men vergeet echter een ding; de politiek zelf is verantwoordelijk voor de liberalisatie van o.a. de nutsvoorzieningen. vh minister Brinkman was de motor achter deze visie, hij heeft er mede voor gepleit om de energiemarkt vrij te geven, de bedrijven te splitsen en het zo voor buitenlandse ondernemingen mogelijk te maken om bedrijven als Essent, Nuon etc over te nemen. Geen enkele meerderheid in de kamer heeft dit voorstel afgewezen! integendeel, alles in de verkoop leek het credo.
  Ik zag van de week PVDA kamerlid Samson een vurig betoog houden om de verkoop tegen te houden. Maar ook deze engerd is niet zuiver op de graad! Wat velen niet weten is dat deze clown zelf eigenaar is geweest van een dubieus energiebedrijf, een bedrijf dat zelfs het logo van grote bedrijven gebruikte om klanten te lokken en te misleiden.
  Nu het zover is staan al deze incompetente bestuurders en partijen te schreeuwen dat datgene wat ze zelf veroorzaakt hebben niet mag gebeuren.
  En dat geldt ook voor Groen Links, die verschuilen zich achter Co2 uitstoot en andere voor het mileu nadelige effecten om hun eigen onkunde te bedekken.
  De gewone burger is er in ieder geval op termijn niet beter mee af, met dank aan de HELE nederlandse politiek.

 3. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Goedkoop scoren van GL net zoals hun collega’s van de SP.

  Die staan in Den Bosch compleet voor lul als ze met 100 man een bordje in de grond slaan en even later in de Tweede Kamer worden teruggefloten door een hele grote meerderheid.

 4. veerle avatar
  veerle

  @Burgermannetje: Wat wil je nou eigenlijk? Dat we niks doen en energievoorziening dan maar helemaal aan de markt en de grote graaiers uitleveren? SP en GroenLinks zijn de enige partijen die ervoor vechten om de levensnoodzakelijke energieproductie en -leverantie zoveel mogelijk onder Nederlandse overheidscontrole te houden. Da’s namelijk de enige manier om energievoorziening voor iedereen te garanderen. De rest van de politiek heeft alleen maar korte-termijn-dollartekens in z’n ogen. Wees gvd blij dat er nog volksvertegenwoordigers zijn die zich hiertegen verzetten. Degenen op wie jij hebt gestemd, verkopen ons energiebedrijf en hun ziel aan de duivel.

 5. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Hoe weet jij op wie ik gestemd heb. Heb jij zo’n vooruitziende blik dan, want ik heb je nog nooit eerder horen roepen over verkoop van Essent en deze ontwikkeling over de vrije markt is ook niet ontstaan afgelopen weekend.

  Voorts komt je betoog over als het bekende luidende klok zonder klepel geouwehoer, maar kennelijk is de SP daar heel goed in.

 6. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  @ Burgermannetje
  Wat heb jij toch voor obsessie met “bekende klokken en klepels”? Als je steeds dezelfde uitdrukkingen, vergelijkingen, metaforen e.d. gebruikt, loop je het risico een twee Henk Kuiper te worden: een groot deel van je potenti

 7. try avatar
  try

  @Veerle,

  blijkbaar snap je het niet of wil je het niet snappen! De politiek is verantwoordelijk voor de splitsing van nederlandse energiebedrijven. Toenmalig minister Brinkhorst van D66 heeft met steun van de kamer splitsing doorgezet. Na vele protesten van de werknemers van genoemde bedrijven is dat plan voor een deel veranderd, maar na de val van het kabinet door minister van der Hoeven alsnog doorgevoerd. De overheid wist dat na de gedwongen splitsing de nederlandse energiebedrijven niet lang zelfstandig verder zouden opereren, maar overgenomen zouden worden door grote buitenlandse bedrijven.
  Nu dit ook gebeurt is worden er een paar mensen bij de SP en GL wakker en willen alles terugdraaien..yeah right! Hoe dom en naief ben je?
  Wat denk je zelf Veerle? Energie en warmte primaire levensbehoefte? ja maar dat riepen de tegenstanders 3 jaar geleden ook al. Sorry maar jullie hebben vreselijk zitten pitten en komen nu met je eieren na pasen.
  Ik hoop dat je beter oplet wanneer het op het besturen van onze stad aankomt; met dit soort statements neemt niemand je meer serieus.

  Ton Rijnen

 8. try avatar
  try

  Juist en daarom gaat de SP nu pas ‘aktie’ ondernemen als het te laat is omdat jullie wel zo wakker zijn zeker? Brinkhorst heeft zijn gang kunnen gaan, in Europa lachen ze om ons, en nog harder als ze horen dat de SP/GL de zaak wil terugdraaien.
  Iedereen met een beetje verstand van zaken had dit kunnen weten, dus jullie ook!

 9. veerle avatar
  veerle

  De SP is altijd tegen de privatisering geweest van de nutsbedrijven. Degene die dat niet weet, heeft de laatste decennia zitten slapen.