Geplaatst

Aan dat nog ijsvrije kanaalplekje met overwinterende meerkoeten kon een vogel pas ook aan den lijve ervaren dat het voordelen het heeft om de nabijheid van mensen op te zoeken.

De kapmeeuw op de foto namelijk klapte weliswaar heftig met zijn vleugels, maar kwam niet van de grond. Hij zat vastgevroren. Maar onmiddellijk zijn er dan mensen die te hulp schieten. Een man ging speciaal naar huis om een grote plank te halen. Die legde hij over het water tussen hem en het ijskoude brugfundament. Even later was de kapmeeuw bevrijd uit zijn benarde positie. En zo leren steeds meer wilde vogels dat ze voor mensen helemaal niet bang hoeven te zijn. En met name in de stad zie je nu in zo’n moeilijke vorstperiode hoe vogels steeds minder schuw worden. Sommige vogels vliegen voor mensen niet meer weg, maar vliegen er juist naar toe.